Novi paket EU od 1,2 milijarde evra za investicije: I BiH dobija novac

 Evropska komisija je danas objavila šesti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za zapadni Balkan za koji se očekuje da će mobilizirati 1,2 milijarde evra investicija.

Bosna i Hercegovina 03.07.2024 | 07:48
Novi paket EU od 1,2 milijarde evra za investicije: I BiH dobija novac

Kroz paket će se osigurati podrška za osam novih vodećih investicija u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije, tretmana otpadnih voda i željezničkog transporta, kao i inovacija i zelene transformacije malih i srednjih preduzeća.

Investicije će se realizovati u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

"Naš plan ulaganja od 30 milijardi eura za zapadni Balkan ostvaruje se sa ovim novim paketom od 1,2 milijarde evra. Kvalitetnom infrastrukturom jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju evropsku budućnost.

Ove investicije, zajedno s neophodnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremiće privrede naših partnera za pridruživanje našoj Uniji", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Investicioni paket od 1,2 milijarde evra uključuje 300 miliona vura bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda zapadnog Balkana.

Paket je usvojio Operativni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) tokom sastanka od 1. do 2. jula.

Nove vodeće investicije obuhvataju tri prioritetne oblasti Ekonomskog i investicionog plana i to: okoliš i klima (rekonstrukcija i rehabilitacija vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini); održivi transport (unapređenje željezničke infrastrukture na Koridoru X, uz brzu vezu Beograd - Velika Plana koja omogućava brži protok putnika i tereta u regionu), podrška poslovnom sektoru (pokretanje novog instrumenta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu).

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi evra investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU.

"Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan napreduje bez zastoja, sa zajedničkom ambicijom približavanja regiona EU, što potvrđuje i novi, danas usvojeni investicioni paket.

Investicioni okvir za zapadni Balkan istinski je promijenio sliku regiona u posljednjih 15 godina, uključujući pomoć regionu u povezivanju putne, željezničke, energetske i digitalne infrastrukture, ali i prevazilaženju energetske krize i pandemije COVID-19.

Radujemo se nastavku rada sa WBIF-om jer nam je cilj ubrzati socioekonomsku konvergenciju regije s EU kao dio novog Instrumenta za reformu i rast od 6 milijardi evra te ostvariti istinske promjene na terenu u korist kako građana, tako i privrednih subjekata",  rekao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

(Avaz) Foto: Rojters

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Dodik

03.07.2024 08:20

Kakva EU mi imamo nase prijatelje Ruse i Kineze , EU je propao projekat .

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.07.2024 10:07

Gospodine @Dodik, vasem imenjaku ce EU poslati jedan stampac, kojim ce on bez problema moci da stampa €, $ i ostale „nestabilne valute“ osim ruske Rublje koja je jako stabilna i ne smije se stampati, he, he, he. Dakle, ne treba niko da nam salje pomoc, sami cemo mi da nastampamo. Pozdrav.

Name

Re Dodik

03.07.2024 10:22

Ajde bolan šta lupetaš više. U pamet se.

Name

Micko

03.07.2024 10:46

Kako si naivan.Kinezi i rusi ti nista ne daju ali te i ne uslovljavaju,ne uvode ti sankcije kad se njima hoce,ne stavljaju te na nekakve crne liste,itd.Kad si vidio da su to uradili kinezi ili rusi.EU ti daje novac,ali pod tim "plastom" ti onda uzimaju dusu,uzimaju ti sve.Zar ti stvarno mislis da neko nekom nesto poklanja na tom trulom zapadu.Sve oni to debelo naplate....

Name

BL

03.07.2024 11:04

Ne moguce je da se ovakvi ljudi 'opamete'. Oni citav svijet smatraju neprijateljskim, laznim. Sta god im se kaze ne vjeruju i nastavljaju da zive u svojoj iluziji.

Name

Ne razumijem

03.07.2024 19:59

Ovamo uvodite sankcije a onamo tuskate mafiji pare u dzep. Mafija podrzava mafiju.

Name

Evrići

03.07.2024 08:29

Obzirom da smo skoro u bankrotu, sad ce Laktašenko na sve pristati da se spasi od strajkova i protesta usljed kasnjenja plata..

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2024 09:59

A ko će protestvovati,jeli opozicija,koja sve čini da ostane opozicija,naravno osim Vukana koji je iskreni opozicionar i stoički podnosi udare...

Name

Vladavina prava

03.07.2024 10:10

Daj Boze da pristane na reforme koje bi omogucile vladavinu prava, departizovane institucije, zastitu manjina i jednakost svih gradjana. Vjerovatno ce neformalno biti i clanstvo u NATOu ili tako nesto i u tom dijelu jesi u pravu.

Name

Brut

03.07.2024 08:43

Zna li se šta koliko su nam Rusi i Kinezi dali novca zadnjih godina. Da li su nam uopšte davali i zašto nisu? Ta ljubav je neobjašnjiva, a tiče se uskog vladajućeg kruga ljudi. Običan narod u Rusiji i Kini o nama zna malo. Ne tičemo ih se. Zato nam mediji naročito u Srbiji tu priču žele isforsirsti, i samo što nisu progovorili u emisijama na ruskom.

ODGOVORITE
Name

Neđo

03.07.2024 08:54

Pokupiće braća sa vlasti kajmak

ODGOVORITE
Name

Kiko

03.07.2024 09:20

To ce vecinom zavrsiti u privatne dzepove, bilo je i dosad pomoci gdje su investicije

ODGOVORITE
Name

Linda

03.07.2024 09:32

Bice para puno .Blago onom ko pobijedi na izborima..Imace i za ukrasti a imace i za projekte da se pokaze narodu ..Bice im lakse pokazat se kao vlast kad ima para..Sad ce bjezat iz snsd u sds jer ce opozicja pobijedit .Dodika vise niko ne zeli jer je najgori za Srpski narod .On mrzi Srbe zato im svasta lose radi.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

03.07.2024 09:33

Mogao bih da se opkladim, u moja skromna mjesećna primanja, da RS neće dobiti ni jednoga euro centa, od ovih bespovratnih investicija EU, zbog " konstruktivne i korisne" politike vlasti u RS!

ODGOVORITE
Name

B. L

03.07.2024 09:41

Najbolje bi bilo da odma to prebace na Milin racun

ODGOVORITE
Name

Objektivan

03.07.2024 09:47

Super Ali dokazuje Li se pravilno Ursuli i EU Gdje su prijasnje pomoci i krediti. Sta bi sa pomoci za Mostar utrosku srestava za prociscavanje voda i ubacivanje velikih cijevi za kanalizacije. Sad je jos gore kad pane kisa ulice pune vode.. Gdje tu ogromne pare od donacija odose dok ulice plivaju. To tako Vjerovatno ni u drugim mjestima Balkana ne dokazuje se ili im nesto smuckaju. Eu parama treba da upravljaju stranci a ne Balkanci.

ODGOVORITE
Name

TheProvocateur

03.07.2024 10:17

Pa zar od mrskog zapada

ODGOVORITE
Name

Sve je vec na prodaju

03.07.2024 11:37

Ne trebaju Laktasenku EURI iz neprijateljske EU. On će to nadoknaditi rublja a iz prijateljske Rusije. Ili pak iz vlastitih sretstava pokradeni od krezavi birača boljeg entiteta. Sad ce on podviti rep i ljubiti ruke zapadnjacima. Pružit će svoje papke ne bi li ko kakvu pomoć udjeli. Ili ce to premier (premier-prc Radojka) odraditi. On bolje koristi strane jezike.

ODGOVORITE
Name

j@@@@

03.07.2024 15:49

To Federacija BiH dobija novac ne Republika Srpska,Mile nije dobar sa njima,on je pod sankcijama,nema para🤣

ODGOVORITE