Zakon koji je Gruziju zaustavio na EU put, opasan i za BiH

Članovi Evropskog savjeta u Briselu zaključili su kako usvajanje takozvanog Zakona o stranim agentima u Gruziji dovodi ovu zemlju do zaustavljanja procesa pristupanja Evropskoj unijii, a organizacije upozoravaju kako ovakva sudbina čeka i Bosnu i Hercegovinu ukoliko vlasti u Republici Srpskoj odluče usvojiti sličan zakon.

Bosna i Hercegovina 29.06.2024 | 19:24
Zakon koji je Gruziju zaustavio na EU put, opasan i za BiH

Nakon što su sredinom maja, uprkos višesedmičnim protestima hiljada građana na ulicama Tbilisija, gruzijske vlasti usvojile takozvani Zakon o stranim agentima, iz Evropskog savjeta nakon posljednje sjednice stiglo je upozorenje da su takve akcije vlasti nazadovanje u procesu pristupanja Uniji, piše Detektor.

Zabrinutost stanjem u Gruziji

-Izražavamo ozbiljnu zabrinutost u vezi sa nedavnim dešavanjima u Gruziji, posebno zbog usvajanja Zakona o transparentnosti stranog uticaja.

To predstavlja nazadovanje u koracima navedenim u preporuci Komisije za status kandidata, navodi se u saopštenju iz Evropskog savjeta čiji su članovi pozvali gruzijske vlasti da razjasne svoje namjere, a građanima poručili da ih podržavaju u željama da njihova zemlja ostane na putu ka europskoj budućnosti.

Mamuka Andguladze, predsjedavajući Koalicije za medijsko zagovaranje u Gruziji, smatra kako se njegova zemlja mogla naći u društvu Ukrajine i Moldavije, koje su prije nekoliko dana započele proces pregovora, ali da im je zakon inspirisan ruskim rješenjima otežao poziciju.

Sličan zakon vlasti u Republici Srpskoj nedavno su povukle iz parlamentarne procedure, uz pojašnjenje kako ga žele uskladiti sa europskom legislativom.

Zakon kao alat za ucjene

Vlasti u Srpskoj su svoje nastojanje da usvoje ovaj zakon obrazlagale različitim tvrdnjama, kako nije riječ o ruskom, nego o američkom zakonu, te kako je on u skladu sa demokratskim vrijednostima.

Predstavnici nevladinog sektora u BiH upozoravaju kako zbog ovog zakona, ali i brojnih drugih problema, slična sudbina kao u Gruziji, očekuje i BiH.

-Ja vjerujem da će se taj zakon ponovo koristiti kao jedan alat za ucjenu, koji može usporiti ili čak zaustaviti u potpunosti evropski put BiH.

Vidjeli smo reakciju EU na skoro isti zakon u samoj Gruziji, čime je ova zemlja zaustavljena na putu ka EU, smatra Alen Gudalo, koordinator Inicijative za monitoring europskih integracija BiH.

Dodaje i kako posljednji izvještaj Europske komisije pokazuje kako su predstavnici EU primijetili ovakve aktivnosti i u BiH i da su brojne reakcije ambasada evropskih zemalja pokazale koliko je ovo rješenje opasno za BiH.

Upozorenja Transparensija

Srđan Traljić iz Transparency Internationala u BiH navodi kako je ova organizacija i ranije upozoravala da ovaj zakon donosi posljedice ne samo po nevladine organizacije i medije, nego i po cijelo bh. društvo.

-Nisu samo na udaru bili mediji i taj neki civilni sektor, nego je problem puno širi, opasan i po evropski put BiH, jer se BiH obavezala i kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali i druge sporazume da će poštovati i unaprijediti ljudska prava i slobode.

Naš utisak je da se krećemo u pogrešnom pravcu i da razni zakoni koji su doneseni ili najavljeni u Republici Srpskoj predstavljaju veliku opasnost po taj evropski put, navodi Traljić.

 Naveo je i da smatra besmislenim obrazloženje vlasti da su zakon povukli jer ga žele uskladiti sa evropski vrijednostima i da će on biti vraćen u parlamentarnu proceduru.

-Mi vjerujemo da se od tog zakona u suštini nije odustalo i da će on uvijek biti tu nad glavom i stajati tu negdje kao prijetnja nevladinim organizacijama, medijima i svima koji ukazuju na bilo kakav problem da će jednostavno biti pod nekom vrstom pritiska, mišljenja je Traljić.

(Fokus)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Domaci stranac

29.06.2024 19:47

Tim bolje za "glavonj".

ODGOVORITE
Name

Mile

29.06.2024 20:33

Sve po uzoru na Gruziju, Iran, S.Koreju, Bjelorusiju. Uz podršku baćuški.

Name

Milutin

29.06.2024 19:56

Sve zakone koje Dodik donosi u svoju korist a glupaci to podrzavaju je put u propast entiteta R.Srpska i nestanak ovog wntiteta.

ODGOVORITE
Name

+

29.06.2024 19:57

Da li u Rusiji ima takav zakon. Ili je to samo sa Zapada došao.

ODGOVORITE
Name

At

29.06.2024 20:07

Ako Dodik moze zaustaviti proces EU puta onda narodima cijele Bosne nije mjesto u EU.

ODGOVORITE
Name

Мудрац

29.06.2024 21:39

Ко је мало пажљивије пратио, видио је да је Португал пустао Грузији, а да је судија добио задатак да уништи Чешку како би Грузија прошла. Ту је Турска имсла среће јер би и поразом против Чешке била трећа, а Грузија четврта. Разлоге помоћи Грузији гледајте ускоро кроз демонстрације "НВО" у Тбилисију. Народ је глуп, ускоро ће бити убијеђени да их Европа воли, те да их влада која не да суверенитет води у пропаст. Запамтите, ускоро ће тамо пријатељи православног грузијског народа изазвати крвопролиће, смјену владе и довођење слуге.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

30.06.2024 12:54

Jel vi stvarno mislite da je jedan zakon bio prepreka Gruziji z EU? Mozda bi je primili u nato, pa da im decu salju na Moskvu. Tako i dejtonka, ce cekati u redu za EU, bar jos 50 godina. Osim toga u Evropi politika je u urnebesu, preslaguju se kockice. Ursula da bi ostala na vlasti, spadjala se sa ekstremnom desnicom u Italiji. Raspad EU je moguc, ako Ursula zajasi.

ODGOVORITE
Name

A za tebe

01.07.2024 14:33

Su i sendvici besplatni. Blago tebi!!