U toku rasprava u NSRS o izmjenama zakona o IRB-u

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po hitnom postupku čiji je cilj da se stvori stimulativni pravni osnov za efikasniju naplatu potraživanja koja Srpska ima prema dužnicima po osnovu glavnog poreskog duga.

Republika Srpska 03.07.2024 | 10:18
U toku rasprava u NSRS o izmjenama zakona o IRB-u

Ministar finansija Srpske Zora Vidović pojasnila je u završnom obraćanju u parlamentu Srpske da postoje dugovi u reprogramu, prinudnoj naplati i stečaju.

Ona je navela da se predloženo zakonsko rješenje odnosi na dug u reprogramu koji poreski obveznik uredno plaća, ali ima problem zbog visoke kamate zbog čega Vlada Republike Srpske želi da im omogući da im se ta kamata otpiše.

"Oni koji neredovno plaćaju reprogram idu u prinudnu naplatu i na njih se ovaj zakon ne odnosi", pojasnila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Poreska uprava Republike Srpske godišnje podnese 30 do 35 prijava o utaji poreza.

Vidovićeva je podsjetila da je u toku epidemije virusa korona bio stavljen moratorijum na plaćanje reprograma.

Ona je rekla da Vlada Republike Srpske ne želi kamatama da guši poreske obveznike koji redovno izmiruju rate za reprogram.

Govoreći o radu Poreske uprave, ona je navela da se aktivnosti Uprave uvijek mogu poboljšati.

"Poreska disciplina je mnogo bolja nego što je bila, pogotovo nakon uvođenja novog sistema naplate poreza", rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je istakla da postoji takav sistem za naplatu da nema potrebe da neko bude dužan, jer se automatski sve bilježi.

Ona je naglasila da kada privredni subjekat ode u prinudnu naplatu teško je taj proces do kraja završiti, a pogotovo kada je riječ i o stečaju. 

(Srna) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

А

03.07.2024 10:45

Ко је био против, да није случајно овај у новом капуту?

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2024 21:50

Najbolje stimulisati neplatiše. Onda neće niko plaćati redovno, nego kad mogne. Reprogram duga u ratama bez sankcija. Bez kamata. Nezakonito.

Name

BOBA

03.07.2024 11:11

Korona i dugovanja koja blamaza Srdjana.Boze sacuvaj lova lijeze . OONOMn lupa misli da je faca.Gadljivost uzima maha.

ODGOVORITE
Name

Ljubo

03.07.2024 11:22

Sva ta potrazivanja ce otkupiti onaj madjionicar advokat za 10%. On to radi da bi "spasio" RS. Oni stvarno ponizavaju ljudsku inteligenciju, kao da smo mi pali s Marsa. Pa do kad vise. Kad se skine ova mafija ,ne zna covjek odakle bi trebao poceti hapsiti. To se toliko ugnjezdilo

ODGOVORITE
Name

Evo ovako

03.07.2024 11:46

Ta zna se red. Hapsi od glave, od prvog među nejednakima. Pa onda redom, po pravu i pravdi, po 'zaslugama', po sili i gospodstvu.

Name

Luka

03.07.2024 12:47

A inspektori poreski i njihov nadređeni jesu li regularni i dalje? Ima li prijava kakvih i da li se radi po njima nešto? Kome se otpisuju kamate i zbog koga se ovo pokušava progurati?