Crna Gora i Srpska spremne da sarađuju na polju energetike

- Ministri energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i Crne Gore Saša Mujović saglasili su se da dvije zemlje imaju odlučnu namjeru i spremnost za intenziviranje saradnje, naročito na polju energetike, koja podrazumijeva realizaciju zajedničkih investicija.

Republika Srpska 02.07.2024 | 20:21
Crna Gora i Srpska spremne da sarađuju na polju energetike

Đokić je rekao da je sa Mujovićem razgovarao danas u Banjaluci o više značajnih tema, o potrebi analize ukupnih energetskih pozicija kojima Srpska i Crna Gora raspolažu, kao i sagledavanju regionalnih prilika u kontekstu energetskih aktivnosti.

"Te aktivnosti su u ovom dijelu Evrope veoma dinamične posljednjih godina, sa stanovišta razvoja novih proizvodnih kapaciteta i izgradnje novih energetskih objekata", rekao je Đokić novinarima.

On je dodao da su na sastanku razmijenjena iskustva i utisci o aktivnostima u pogledu procesa napuštanja korišćenja fosilnih goriva, a podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Đokić je naveo i da je potvrđena spremnost da se razmišlja o zajedničkim projektima i investicijama, naročito u području Hercegovine, u Bileći i Trebinju.

"Riječ je o izgradnji energetskih objekata, solarnih i reverzibilnih elektrana, kao i regulisanje pitanja naknada za potopljeno zemljište koje pripada dijelu opštine Nikšić, a u području Bilećkog jezera, kao i korištenje voda ovog jezera za potrebe vodosnabdijevanja Herceg Novog", rekao je Đokić.

Mujović je istakao značaj ujedinjenja zemalja u regionu kako bi se realizovali zajednički ciljevi, te izrazio zadovoljstvo jer je imao priliku da sa Đokićem razgovara o temama u oblasti energetike.

"Imamo nekoliko značajnih dodirnih tačaka u energetskom sektoru, kao što je Bilećko jezero i njegov potencijal. Te teme su pokrenute i napreduju u dobrom smjeru pune realizacije", rekao je Mujović.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Prle

02.07.2024 20:39

Ovako smo i sa slovencima uspješno sarađivali pa sad moramo isplatiti 100 miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

02.07.2024 21:48

Šta pendrek ministar zna o struji i rudarenju,zato gubimo milionske sporove,tek sledi bura,zna za svoj džep use i podase.

Name

Re

03.07.2024 01:27

Pa da ista zna, znao bi da nema legitimnost nad medjudrzavnim sporazumima. Tako da je ovo samo mlacenje prazne slame.

Name

re

03.07.2024 06:33

Ta sadarnja se ogleda u plaćanju CG silnih miliona zbog BIlećkog jezera, i još će više plaćati to su ovde ugovorili. Saradnja sa Hravatskom je neplaćanje korišćenja našeg hidroenergetskog potencijala u HE Dubrovnik snage, i gradnja još jedne elektrrane od 200MW za koju takođe neće ništa plaćati. Eto tako oni sarađuju, sve na našu štetu.

Name

Srecno

02.07.2024 22:07

Nam, samo naprijed od obostrane koristi za gradjane....

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2024 01:29

Tako je sve sto je korisno treba podržati. Samo ovo je beskorisno s obzirom da države moraju voditi pregovore. Elem trla baba lan

Name

Xy

02.07.2024 22:11

UVIJEK PRED IZBORE PETAR DJOKIC POMPEZNO NAJAVLJUJE PROJEKTE U ENERGETICI,DOSAD BI CIJELU EVROPU SNADBIJEVALI STRUJOM OD NAJAVLJENIH PROJEKATA,A I DALJE TAPKAMO U MJESTU I GOMILAMO OBAVETE PREMA SRUGIM ENERGOSISTEMIMA I NISTA SE NE ULAZE U POSTOJECE SISTEME.DOKLE CE VUCI OVAJ NAROD ZA NOS,VALJDA SE JEDNOM POSTIDI LAZI KOJE OBECAVA.DOSTA JE VISE OD OVE VLASTI STRATEGIJA,REZOLUCIJA,DEKLARACIJA KOJE OSTANU SAMO MRTVO SLOVO NA PAPIRU.

ODGOVORITE
Name

Sasa

03.07.2024 06:18

Nema kod nas ništa uspješno.

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

03.07.2024 08:17

Dobro je da se Đokić petar uključio. To je već samo po sebi velika garancija.

ODGOVORITE
Name

Branci

03.07.2024 09:39

Dvije super sile u oblasti energetike. Ovo će uzdrmati evropski energetski sistem do temelja.

ODGOVORITE
Name

Bob

03.07.2024 10:58

Polupismeni ministar energetike?????

ODGOVORITE