Ima neka "poslovna" tajna između ponuđača i tražioca

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ponovo je morala da odbije ponudu Mileta Radišića i njegove kompanije Grand Trejd za kupovinu objekta u Banjaluci.

Republika Srpska 01.07.2024 | 21:29
Ima neka "poslovna" tajna između ponuđača i tražioca

Ponovo je do problema došlo nakon što je Radišić zatražio više novca za zgradu od onoga koliko je obezbijedila Uprava. Međutim nezvanični izvorI tvrde da su ljudi iz Uprave ranije upozoreni da nije pravi trenutak da to završavaju u ovom momentu zbog sumnji na koruptivne radnje koje su pratile izgradnju ovog kompleksa.

Uprava za indirektno oporezivanje godinama pokušava da riješi pitanje smještaja i napusti ovu zgradu koja je u vlasništvu Vlade Republike Srpske. Međutim predstavnici opozicije kažu da se ovaj posao namješta za jednu firmu i da je sve dogovoreno negdje van institucija.

Početkom ove godine, Radišić je dostavio ponudu u kojoj je objekat i parking zacijenio 98,6 miliona maraka. Kako nam je potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje, ponuda zadovoljava njihove zahtjeve, međutim sporna je cijena.

Imajući u vidu da je u Budžetu Uprave za indirektno oporezivanje za nabavku odnosno kupovinu pomenutog objekta u Banjaluci na raspolaganju iznos od 67 i po miliona konvertibilnih maraka sa PDV-om, komisija je dala prijedlog da se zbog nedovoljnog iznosa sredstava za realizaciju predmetni javni oglas poništi u cijelosti.

U skladu s tim donesena je i odluka o poništenju oglasa.

BN je ranije objavio nezvanične informacije da su do Zorana Tegeltije stigla upozorenja da ovo nije pogodan trenutak da Uprava za indirektno oporezivanje kupi i preseli u zgradu Grand trejda. Da se nešto čudno dešava među vladajućim političarima na nivou BiH, smatraju i u opoziciji.

"Kada je SNSD zajedno sa trojkom formirao vlast na nivou BiH jedna od prvih tačaka koju su dogovorili je upravo bila ova zgrada kuma Milorada Dodika i tada je trojka pristala na sve uslove koje je Dodik tada tražio i cijenu koju je zahtijevao za tu zgradu. Sada vidimo da ne fukncionišu ti koalicioni odnosi – vi znate da su prije 10-ak dana srpski ministri u Savjetu ministara blokirali sredstva za zgradu IDDEEA-e, i mislim da je ovo kontraudarac trojke SNSD-u", smatra Nenad Grković, poslanik Liste za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Na konkurse Uprave za kupovinu zgrade se prvo nije javljao niko, a onda se prijavljuje jedna firma – Grand trejd Mileta Radišića, koji je bio i u zatvoru zbog privrednog kriminala.

"S obzirom na to da se ta zgrada uveliko gradila kada je tender raspisan i prilagođavala potrebama UIO u procesu same gradnje. Tako da vi imate sada praktično mogućnost izbora samo jednog ponuđača kojem je u startu ovaj posao bio i namijenjen", smatra Ivana Korajlić iz organizacije Transparensi BiH. 

Zato mnogi smatraju da ovdje ima posla i za istražne organe.

"Nije dobro što se već unaprijed zna od koga će se kupiti ta zgrada i čak šta više ponuđač sada javno i transparentno nastoji ucjenjivati i dizati cijenu precjenjivati sopstvenu nekretninu i sve se to dešava pred očima javnosti. Zbog toga sam naveo i opet navodim da treba da se uključe istražni organi da ispitaju da li postoje kakve interne komunikacije, dogovori između ponuđača i tražioca u ovom slučaju Uprave za indirektno oporezivanje", smatra ekonomista Admir Čavalić. 

Gradnju zgrade Grand trejda pratile su brojne kontroverze, protesti, a tu je i politička pozatina zbog navoda da je Radišić u bliskim vezama sa predsjednikom Republike Srpske.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Šemso

01.07.2024 22:02

Svakom ko malo mica glavom je jasno da je toDodikov objekat a da se formalno vodi na kumu što bih se on iz petni žila upinjao da se to kupi

ODGOVORITE
Name

Рио

01.07.2024 22:59

Мафија све ради по слову закона.Не може им нико ништа!Нигдје не журе.Тај објекат ће кад тад морат бити купљен!А санкцијама замајавају јавност

Name

Veteran

01.07.2024 22:09

Za 63 miliona mogu napraviti svoju novu zgradu koja ne mora biti u centru gdje je najskuplja gradnja. Još jedan dokaz da se namješta zgrada od Radišića. To se vidi iz aviona. Banda pohlepna!

ODGOVORITE
Name

Eih

01.07.2024 22:13

Da li se u toj upravi iko bavi ozbiljnim slucajevima ili to mora prvo tamo neka stranka da odobri?

ODGOVORITE
Name

Raselio

01.07.2024 23:02

Dodik , onaj Goci i Zoran Stevanvić oteše privredu,neće ostati n iš iza SNSD-A

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

02.07.2024 00:09

Stoka sitnog zuba je uvijek gladna.U voljama vam zapelo,da Bog da,pa i narod da progleda.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

02.07.2024 08:36

Da uprava za indirektno oporezivanje nije u kriminalu,oni bi donijeli odluku da naprave zgradu u vlastitoj režiji i bila bi mnogo jeftinija,za ovu "radišićevu" zgradu ima puno sisa kojima treba mufte ispod stola.

Name

Glas

02.07.2024 00:36

Odakle Miletu pare tolike da zavrsava gradnju.Nego baja finansira svoju zgradu.Pogledajte ko je sve rezevisao najvece stanove i penthous-e.I slepac bi to vidio.Ali narod jos uvjek nikako da progleda i vidi svjetlo na kraju tunela.

ODGOVORITE
Name

Bubana

02.07.2024 07:27

Kada bi mene toliko maltretirali, dala bi im dzabe (mislim zgradu), uf, uf..

ODGOVORITE