Prodaja električnih trotineta bilježi konstantan rast

Već 10-ak godina se koriste u gradovima širom svijeta i uveliko su dio urbanog ambijenta, no bez obzira na to i dalje izazivaju različita reagovanja. I na našim ulicama ih je sve više.

Republika Srpska 30.06.2024 | 20:28
Prodaja električnih trotineta bilježi konstantan rast

-Električni trotineti - za jedne odlično rješenje prilikom probijanja kroz saobraćajne gužve, a za druge sredstvo za zabavu, dok prema mišljenju treće grupe predstavljaju opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

Korištenje trotineta jasno je definisano zakonom o saobraćaju RS:- Vozač mora imati preko 14 godina i minimalno položen ispit iz Poznavanja saobraćajnih propisa;  Ako se kreće po kolovozu, mora posjedovati svjetlosnu i zvučnu signalizaciju i ograničivač brzine, podešen na 25 km/h, a ako se kreće po trotoaru do 6 km/h i katadioptere. U oba slučaja vozač mora nositi kacigu.

“Električni trotineti moraju da posjeduju identifikacionu potvrdu o tehničkim karakteristikama vozila i identifikacionu naljepnicu koja se postavlja na vozilo. Oba dokumenta izdaju ovlaštene stanice za tehničke preglede.

Propisi iz bezbjednosti saobraćaja koji uređuju oblast koja se odnosi na vozače bicikala, primjenjuju sei na laka, lična, električna vozila kada se kreću po kolovozu, a propisi iz bezbjednosti saobraćaja koja se odnosi na pješake, primjenjuju se i na  ova vozila kada se kreću po trotoaru”, pojasnio je Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja u PU Bijeljina

“Na području Bijeljine do sada su zabilježene svega dvije saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači električnih trotineta, što ovo vozilo svrstava u red bezbjednijih, dok je njegova zloupotreba strogo kažnjiva, a kazne se kreću od 300 do 900 KM”, kaže Knežević.

Prodaja električnih trotineta bilježi konstantan rast, a osim prodavaca, zaradu od ovog prevoznog sredstva ostvaruju i oni koji se bave njihovim iznajmljivanjem.

Miljan Milovanović iz Bijeljine, koji se bavi prodajom, popravkom i iznajmljivanjem trotinata, kaže da je na tu ideju došao jer je proteklih desetak godina, radeći kao turistički vodič i obilazeći brojne evropske metropole, vidio koliko je u njima razvijen ovaj vid transporta i koliki su njegovi potencijali.

“Trotineti se iznajmljuju na minut. Cijena minuta je 10 feninga u predsezoni, dok je u sezoni 25 feninga, tako da sat vremena korištenja trotineta u predsezoni iznosi oko 10 KM, a u  sezoni oko 25.  Njaviše ih naravno iznajmljuju djeca. Trudimo se da poštujemo propise. Prema našem zakonu, dijete do 14 godina smije da iznajmi trotinet. Naši trotineti imaju signalne i uređaje za praćenje, kao I uređaje za ograničenje brzina kretanja.

U svakom momentu mogu da vidim gdje se trotinet nalazi. Trotineti posjeduju prednje i zadnje svjetlo za noćne vožnje, zatim migavce, kada se skreće. Brzina je ograničena na 20 i 25 km/h. Sve korisnike, koji kod nas iznajmljuju trotinete, upućujemo u pravila i kako da se ponašaju na trotoaru ili na ulici, a uz trotinet dobijaju na upotrebu i sigurnosnu kacigu, koja je obavezna prilikom vožnje”, pojasnio je Milovanović.

O tome da li su trotineti bezbjedno prevozno sredstvo i da li podržavaju ovaj vid prevoza, pitali smo građane, čija su mišljenja po pravilu različita i kreću se od toga da su to izuzetno korisna prevozna sredstva, do onih da su veoma opasna, kako za korisnike, tako I za ostale učesnike u saobraćaju..

Bilo kako bilo, upotreba električnih trotineta postaje realnost, koju su mladi uveliko prihvatili, dok večina roditelja neće imati mira dok god njihova djeca na ovim dvotočkašima krstare ulicama.

(BN) Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

...

30.06.2024 20:45

Dobra stvar samo je treba jasno definisati zakonom i uvesti odredjena pravila koju svi moraju postovati. Nisu se ni kocijasi radovali automobilima, pa evo nas danas, vise automobila na ulici nego pjesaka.

ODGOVORITE
Name

Pomatrač

30.06.2024 21:21

Naravno, policija ništa ne radi, i nijedno od ovih pravila nije poštovano. Voze se djeca, često po dvoje ili troje, voze se po trotoaru nenormalnom brzinom, izlijeću na pješački bez gledanja i još puno toga. Svi to vide, osim policije. Izgleda da je klima u Škodi i društvene mreže puno draži od bavljenja svojim poslom.

ODGOVORITE
Name

Ništa Čudno

30.06.2024 21:53

Bog je čovjeka stvorio da se fizički kreće,a ovde se propagira debilizam . Kada vidim,da roditelji ,debelom-pretilom djetetu, kupe električni trotinet,ja bi se ubio.

ODGOVORITE
Name

kk

30.06.2024 23:14

Radi trotineta nestašica struje u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Realno

01.07.2024 02:13

Sve je to dobro. Ali niko ne priča o tome da su litijumske baterije podložne samozapaljenju. Tesla gori ko lila. A i ovi trotineti. Na žalost domaći mediji o tome ne govore.. Imate na internetu gomilu snimaka.

ODGOVORITE
Name

Dašo

01.07.2024 08:48

Samo zabraniti pravo resenje

ODGOVORITE
Name

mrga

01.07.2024 09:29

Dok malo još stisne kriza, svi će ovo voziti. Tako će biti i sa električnim autima i hibridima. Naglo će pojeftiniti, a vlasnici auta na gorivo će svake godine plaćati sve veću eko taksu, što će ih brzo natjerati da batale auto. Živi bili pa vidjeli!

ODGOVORITE