Poljoprivrednici prijete protestom zbog cijene pšenice

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine isplatiće oko 10 miliona KM direktne podrške za proizvodnju pšenice, a sredstva će poljoprivrednicima biti doznačena najkasnije do 15. jula, izjavio je pomoćnik resornog ministra Saša Lalić.

Republika Srpska 25.06.2024 | 16:20
Poljoprivrednici prijete protestom zbog cijene pšenice

"Proizvođači će do tog perioda moći da prate cijenu pšenice, da vide da li će rasti, odnosno da li mogu da je prodaju negdje za bolju cijenu ili tu gdje su je i lagerovali", rekao je Lalić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednika i mlinsko-pekarskog sektora.

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos rekao je da je pšenica berzanska roba i da se na nju mnogo ne može uticati, ali da ohrabruje činjenica da je ovogodišnji prinos dobar.

"Mlinare najviše zanima zaštita domaće proizvodnje, jer se uvozi brašno, najvećim dijelom iz Srbije, po nižim cijenama i to nam pravi problem. Zanima nas i kvalitet, da to budu sorte sa većim procentom proteina, kao i da se stimulacija proizvodnje pšenice vrši po kvalitetu, a ne količini", rekao je Kos.

Vlasnik preduzeća "Gold MD" Goran Mitrović iz Donjeg Žabara kaže da se bave ratarskom proizvodnjom na oko hiljadu hektara zemljišta, te da ovogodišnja pšenica obećava i rodom i kvalitetom.

On je istakao da višegodišnja ulaganja u mehanizaciju i kapitalne investicije, za šta Ministarstvo daje podsticaje, sada pokazuju pozitivne rezultate u proizvodnji.

"Agrarni budžet je dosta veliki shodno ukupnom budžetu i nijedna država ne može mnogo uticati na cijenu pšenice, ali može ratarima poboljšati uslove proizvodnje", rekao je Mitrović.

Marko Vlajsević iz Kozarske Dubice, predstavnik firme "Jelena" koja se bavi proizvodnjom sjemena i ratarskom proizvodnjom, kaže da je do sada žetva na području ove opštine završena na oko 50 odsto parcela, a da su prinosi negdje i do devet tona po hektaru.

"Cijena pšenice trenutno na svjetskim tržištima iznosi možda 0,35 KM po kilogramu. Smatram da će se cijena kretati do 0,40 KM", naveo je Vlajsević.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić kaže da poljoprivrednici u najvećoj žitnici Srpske neće pristati na cijenu nižu od 0,43 KM po kilogramu pšenice.

"Prinosi se kreću i do sedam, osam tona po hektaru, a ima i 4,5 tona po hektaru", naveo je Bakajlić i pozvao sve institucije da se uključe u rješavanje pitanja cijene pšenice, jer će u suprotnom, kako je naveo, poljoprivrenici izaći na ulice.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je da je Bijeljina poslala poziv ministarstvima i udruženjima poljoprivrednih proizvođača kao inicijativu da se održi sastanak u Bijeljini.

"Ministarstvo nam je reklo da oni nisu nadležni da formiraju cijenu. Suština je razgovarati, a ne izbjegavari razgovore. Suština je da cijena mora iznositi 40 plus.  Tržište nema robnih rezervi. Za uništavanje robnih rezervi niko nije odgovarao.

Priča se o niskim cijenama otkupa pšenice, a građani plaćaju skupo hljeb. Ukoliko ministar ne može da dođe uvijek imaju pomoćnici. Grad Bijeljina ce u narednih 72 sata uputiti inicijativu Ministarstvu za zaštitu domaće proizvodnje o zabrani uvoza pšenice određeni period", navo je Petrović.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

25.06.2024 16:53

Ma ko je*e seljaka I PŠENICU, bitno je da ima za IGORA.

ODGOVORITE
Name

Ре

25.06.2024 17:55

Кад су ови направили некакав протест или блокаду, људи су ту постављени да не ураде ништа, само кад им власт нареди, сјетите се бацања Ранке Мишић по НСРС и гдје је сад ,колико мандата а проблема пуно али битно за њу да је плата одлична.

Name

Mile

25.06.2024 18:11

Ovi iz ministarstva se slikaju sa par poltrona i kao brinu se za poljoprivredu. To jedino ostane od sastanka.

Name

Hercegovac

25.06.2024 17:34

Hljeb stalno poskupljuje,mije jamući mu nazive, apšenica jeftina

ODGOVORITE
Name

Protesti

25.06.2024 17:36

Savo svake godine ista priča o protestu a onda vas rasteraju 2 policajca. Ili MUP ne odobro protest i ti onda kažeš pa policija neda. Kakav je to protest kad ga policija spriječi jednim papirom. Blokiraj ako smiješ kružni tok na izlazu iz BN. Prospite 10 prikolica pšenice i ljudima to solidarno namiriti....

ODGOVORITE
Name

Vlašću obespravljeni građanin

25.06.2024 17:45

Adresa je 56 000 000 KM. Sve ostale adrese su nebitne. Ovo je privatna država ratnog(ali i u miru) profitera.

ODGOVORITE
Name

Невен

25.06.2024 18:24

Ајте маните се кукања и популизма, нигдје на свијету држава не одређује цијену пшенице већ тржиште. Постоје мјере којим се стимулише нека производња у овом случају то је 500 КМ/ха. Овдје све мора бити политика...

ODGOVORITE
Name

SNSD

25.06.2024 18:29

Šta se bunite vi poljoprivrednici? Naš predsjednik zadužuje Republiku Srpsku po visokim kamatama da bi vama isplatio premije. Ne pitate se otkud nam više pare da sve vas isplatimo. Izbori idu, treba dati i penzionerima a ne samo vama. Glasajte nas ponovo, biće povećanje sledeće godine.

ODGOVORITE
Name

Kao i uvijek

25.06.2024 18:38

Izadju na protest a onda Mile donese gajbu pive i svi sretni.

ODGOVORITE
Name

xyz

25.06.2024 19:18

Mile će to rešiti sa levom rukom u džepu, bez brige budite.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

26.06.2024 00:29

Ne puca iz prazne.Nemate vi petlje da izađete na ulice, baš kao i borci,privatnici, penzioneri,studenti..i svi koji žive ispod dostojanstva.

ODGOVORITE