Raspad sistema sa strujom možemo opet očekivati

Havarije na elektroenergetskim sistemima su neminovnost i ne postoji način kako ih učiniti stoprocentno sigurnim, kazao je za „Dnevni avaz“ ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović. Ističe da raspade sistema, poput onog u petak, možemo očekivati i u narednom periodu.

Region 24.06.2024 | 21:15
Raspad sistema sa strujom možemo opet očekivati

- Apsolutno. Nadamo se da do toga neće doći, ali svako ko vam kaže drugačije znajte da ne govori istinu. To je isto kao da ja od vas tražim garanciju da požara i zemljotresa neće biti – kaže Mujović.

Očekuje da se istraga uzroka prepusti struci, Evropskoj mreži operatora, a za nju će, kako je najavljeno, biti potrebno do šest mjeseci.

- Ako su oni istakli da je potrebno od pet do šest mjeseci da se utvrdi razlog, kako možemo i na bazi čega dajemo sebi za pravo da sudimo, nagađamo, jedni drugima nabacujemo krivicu?

To su vrlo maliciozne stvari i jako je žalosno što se struka potiskuje i što dajemo sebi za pravo da komentarišemo stvari za koje nismo kompetentni. Nikad se ne bih usudio da komentarišem pravna ili rješenja iz oblasti medicine, ali elektrotehnikom se bavim 30 godina.

Po meni je čak i nebitno gdje se desio kvar. Naravno, nije nam ideja da bilo koga štitimo, ali znate i sami da su vrlo visoke temperature, veliki je nivo opterećenja i to treba posebno naglasiti. Havarije se nikad ne dešavaju u nekom lijepom proljetnom danu, već kad je temperatura jako niska ili visoka – ističe Mujović.

(Avaz) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Micko

24.06.2024 21:59

Istraga 6 mjeseci. O majke vam ga, pa ne istrazujete ubistvo. Zna se vrlo dobro gdje je nastao kvar,a razlog mozete saznati za 24h.I sta ima evropska mreza operatera to da ispituje, onaj ko je prikopcao ponovo zna zasto se desio kvar. U principu, sve vi znate, samo krijete. Bagro....

ODGOVORITE
Name

Bv

24.06.2024 22:11

Nije ni čudo da se raspadne elektroenergetski sistem kada se ne zna ko pije a ko plaća, ne zna se ko kome prodaje struju, po kojoj cijeni, na koji način i pod kojom garancijom.

ODGOVORITE
Name

Riki

24.06.2024 22:28

A šta drugo da se očekuje u propalim državama...

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

24.06.2024 23:10

Pa eto prvi ti sudis i nagadjas Istices da se raspad sistema moze ponovo ocekivati i da su visoke temparature (a bilo je i visih i koje su duze trajale) i opterecenje a kazes da cekamo strucnu komisiju kojoj treba 6 mjeseci da utvrdi problem koji ti ocigledno vec poznajes

ODGOVORITE
Name

ipe

25.06.2024 00:29

A da mi Grke,Albance i Hrvate "odfikarimo" sa naše proizvodnje,ako neće biti oprezni.Ko će nama da plati štetu što vi nemate mjere,kad potegnete.

ODGOVORITE
Name

TAKO TO IZGLEDA

25.06.2024 01:51

KADA SE POLITIČARI PITAJU O STRUCI,I U "NOS BIH" ZAPOSLE NESTRUČNE POSLUŠNIKE!!! ZAŠTO SE NIJE PREVENTIVNO ISKLJUČIO(MANJI) DEO TEROTORIJE,DA BI VEĆI DEO SISTEMA OSTAO U FUNKCIJI!???

ODGOVORITE
Name

055

25.06.2024 09:47

Instalacije i dalekovodi još iz SFRJ,ništa se nije modernizovalo niti razdvojilo,,već se danas nezna ko od koga i koliko krade!Prema tome modernizac9ija hitno,jer sistem donosi dovoljno profita da to može podnijeti,stim što će lopovi ostati uskraćeni za taj novac,koji nije mali,radi se o milijardama ...

ODGOVORITE
Name

E BRABONJAJ!

25.06.2024 10:03

OVO JE SAMO TEST ZA "MIRNO RAZDRUŽIVANJE",I USPUT DA VIDI BAGRA,KAKAV JE "SCENARIO" ,AKO SE ...ZAPUCA!!!!

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

25.06.2024 18:20

Da,raspad svega,a ne samo elektro sistema!

ODGOVORITE