EU novim paketom sankcioniše i 27 ruskih brodova

- Evropska unija će dodati još 27 ruskih komercijalnih brodova na svoju listu sankcionisanih entiteta kao deo najnovijeg paketa sankcija protiv Rusije, piše danas Rojters pozivajući se na dva upućena izvora u Briselu.

Svijet 24.06.2024 | 15:01
EU novim paketom sankcioniše i 27 ruskih brodova

Među sankcionisanim brodovima su i tankeri za naftu i tečni prirodni gas, navela su dva izvora upućena u ovaj slučaj, prenosi Rojters.


Najnovija lista, u koju je imala uvid britanska agencija uključuje 19 brodova povezanih sa ruskim energetskim sektorom, uključujući dve ruske ploveće regasifikacione jedinice - Sam i Korjak.

Na listi su takođe brodovi koji su prevozili vojnu opremu za Rusiju, kao i teretni brod Jenisej, za koji EU tvrdi da je prevozio "ukradene ukrajinske žitarice".

Savet EU usvojio je danas na sastanku u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mere prema onima koji krše sankcije uvedene prema Moskvi i koje su usmerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine, a prvi put se na meti našao i ruski izvoz gasa.

U saopštenju Saveta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama. 

(Tanjug) Foto: Shutterstock.com/SergeyCo, ilustracija 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kokana

24.06.2024 15:45

Pa Zapad je isprovocirao rat protiv Ukrajine, zasto sankcije ostecenom i obespravljenom?

ODGOVORITE
Name

Savjet Vampira

24.06.2024 17:14

I dalje radi u korist svoje štete,kao da žele da budu uništeni.Toliko su glupi,i nemoćni,da nisu u stanju osmisliti ništa drugo osim sankcija!!!I,da pitam,kakve su sankcije Americi,za pomoć Izraelskom genocidnom režimu!?SIKTER,BJELOSVJETSKA OFUCANJA,SMRDLJIVA BAGRO!!!

ODGOVORITE
Name

Koroslav

24.06.2024 18:30

Jaaa....neka si im reko. Pitaj braću pošto im je dolar i euro. Nemaaa paja,Banke ne daju kredite, moš samo dići kredite kod lihvara daju 100 euro vraćaš 300🚽👈😁.

Name

Www

24.06.2024 17:20

Zapad o krađi, kao svaki lopov o poštenju.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

24.06.2024 20:41

Da nece to imati efekta na nas, posto je evro izgubio vrednost u udnosu pre tri godine.

ODGOVORITE
Name

Milan

25.06.2024 19:38

Očito je da ovi Evropljani dahću čim moraju uvoditi i nove sankcije Rusi što dovoljno govori da su sve protekle sankcije bile neuspješne!

ODGOVORITE