Amerikanci dodatno objasnili detalje o povezanim licima, sprezi i mreži

Danas je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao mrežu koju čine dva pojedinca i sedam subjekata koji predstavljaju glavne izvore prihoda predsjednika Republike Srpske (RS), Milorada Dodika (Dodik) koji je pod sankcijama SAD, i njegove porodice.

Bosna i Hercegovina 18.06.2024 | 18:15
Amerikanci dodatno objasnili detalje o povezanim licima, sprezi i mreži

Dodik je svoj službeni položaj koristio za lično bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom (Igor). Na primjer, tokom 2024. godine, Igor i Dodik iskoristili su kontrolu koju imaju nad visokim funkcionerima u vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) za manipulisanje izradom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor na državnom nivou mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka član Infinity International Group, subjektu koji je u pomenutoj mreži mimo konkurentskog procesa.

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikova kontinuirana nastojanja da ugrozi institucije koje osiguravaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brian E. Nelson.

“Nastavićemo da razotkrivamo prevarantske šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju iskorištavanje sopstvenog naroda za ličnu korist.“

RAZLOZI

Dodik ne samo da pljačka građane Bosne i Hercegovine svojim koruptivnim ponašanjem, već ugrožava i njihovu sigurnost i bezbjednost svojim stalnim prijetnjama da će nastaviti s otcjepljenjem Republike Srpske od BiH. Dodikova nedavna objava službene odluke da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od BiH nastavak je očiglednog antidejtonskog djelovanja (DPA) i prijetnja je miru i stabilnosti regiona. Svojom korupcijom i secesionističkom retorikom, Dodik nastavlja da potkopava institucije BiH i bogatiti svoju porodicu na račun naroda, dodatno ugrožavajući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama.

Sjedinjene Države (SAD) sankcionisale su Dodika 5. januara 2022. godine u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, zbog kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju smetnju ili prijetnju provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i zbog koruptivnog djelovanja.

Sjedinjene Države su i prije toga uvrstile Dodika na listu sankcionisanih lica sedamnaestog jula 2017. godine u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, zbog opstrukcije ili prijetnje opstruisanjem DPA. Dodatno, Sjedinjene Države sankcionisale su Dodikovu odraslu djecu, Igora i Goricu Dodik, 20. oktobra 2023. godine u skladu s Izvršnom uredbom 14033 za materijalno pomaganje, sponzorisanje ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili roba ili usluga za ili kao podršku Dodiku, licu čija su imovina i pravo na imovinu blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

DODIKOVA PORODIČNA MREŽA PODRŠKE I POVEZANOST SA TENDERIMA ZA JAVNE NABAVKE

Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore sa Vladom Republike Srpske usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore. Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company EI PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una).

Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima sa vladom. Prointer i Sirius zajedno pružaju robe i usluge iz domena informacionih tehnologija (IT) organizacijama unutar vlasti na nivou Republike Srpske i BiH, dok Kaldera primarno pruža usluge u sektoru inženjerstva.

U slučaju mnogih od navedenih subjekata Igor je često, iz sjenke, uključen u poslovanje. Na primjer, u aprilu 2024. godine, tadašnji direktor Siriusa podnio je ostavku, a Igor je učestvovao u zapošljavanju zamjene. Igor je, na kraju, bio odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija, uključujući Prointer, Sirius i Kalderu, izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje finansijske obveze. Dodatno, Igor je odobrio plan izmirenja Kalderinog duga kod lokalne banke, a odmah potom zaključen je zajam između Prointera i Kaldere. Igor je takođe učestvovao u organizaciji sastanka na kojem je razgovarao o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera.

S tim u vezi, ova Dodikova mreža često vrši prestruktuiranje korporativnog vlasništva kako bi sakrila upletenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionisao ATV 5. januara 2022. godine u skladu s Izvršnom uredbom 14033, jer je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili navodno djelovala za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024. godine K-2 je bio u procesu spajanja s ATV, u okviru kojeg bi K-2 apsorbovao i zadržao svu imovinu ATV, a ATV prestala da postoji.

Iako su Đorđe Đurić (Đurić) i Milenko Čičić (Čičić) na vlasničkim, odnosno upravljačkim pozicijama u ovoj mreži, Igor na kraju usmjerava finansijske odluke za kompanije unutar mreže, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke potrebno je Igorovo odobrenje.

Đurić, kao primarni vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, bliski je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim poslovima. Na primjer, Đurić i Igor namjerno su preduzeli korake kako bi prikrili svoju upletenost u offshore bankovni račun i subjekt koje su zajednički kontrolisali, vjerojatno omogućivši Igoru da prebaci milione evra u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U tom su svojstvu Čičić i generalni direktor Prointera izvještavali Igora o poslovanju Kaldere i Prointera. Osim toga, jednom je prilikom Čičić zastupao Igora na sastanku s nekim od Igorovih poslovnih partnera te je u Igorovo ime obavio niz finansijskih transakcija prema tim istim poslovnim partnerima. Važno je napomenuti da “Milenko Čičić” koji je danas sankcionisan nije ista osoba kao “Milenko Čičić” koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njene prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić sankcionišu se u skladu s Izvršnom uredbom 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, lica čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Đurić se sankcioniše u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog materijalne pomoći, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili roba ili usluga za ili kao podršku, Igoru.

Infinity se sankcioniše u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Đurića, lica čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Infinity Media se sankcioniše u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinity, lica čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

K-2 i Una se sankcionišu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinity Media, lica čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

POSLJEDICE SANKCIJA

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu gore navedenih sankcionisanih lica, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD blokirana je i mora biti prijavljena OFAC. Pored toga, sva imovina u vlasništvu direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u iznosu od 50 posto ili više jednog ili više blokiranih lica takođe je blokirana. Ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete, prema propisima OFAC generalno su zabranjene sve transakcije državljana SAD ili unutar (ili u tranzitu kroz) SAD koje uključuju imovinu ili prava na imovinu lica uvrštenih na listu sankcionisanih lica ili na drugi način blokiranih lica.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i licima i sama mogu biti sankcionisana ili se protiv njih mogu preduzeti odgovarajuće aktivnosti s ciljem provođenja ove odluke. Ove zabrane uključuju davanje doprinosa ili obezbjeđenje finansijskih sredstava, roba ili usluga od strane, prema ili u korist bilo kojeg lica uvrštenog na listu sankcionisanih lica, ili primanje bilo kakve finansijske podrške, roba ili usluga od strane takvog lica.

Snaga i integritet sankcija OFAC ne proističu samo iz sposobnosti OFAC da na SDN listu (listu blokiranih lica) uvrsti i dodaje lica, nego i iz njegove spremnosti da sa SDN liste ukloni određena lica u skladu sa zakonom. Krajnji cilj sankcija nije kažnjavanje, nego pozitivna promjena u ponašanju. Informacije u vezi sa postupkom podnošenja zahtjeva za uklanjanje sa OFAC liste, uključujući i SDN listu, dostupne su na ovom linku: OFAC’s FAQ 897. Kliknite ovdje za više informacija o pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani.

(Ambasada SAD u BiH)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Miro

18.06.2024 18:54

Fino ih je Vucic upozorio da dobro razmisle sta rade ali rudonja gicko i jos neki nastavili da srljaju.

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

18.06.2024 20:34

НЕ ДАЈ СЕ МИЛЕ, ОБЕСИ СЕ МИЛЕ111

Name

Nikokaj

18.06.2024 20:57

PITANJE ZA OVE STO DIJELE SANKCIJE ,,,KAD PLANIRATE DA OVIMA KOJE SANKCIONISETE PRESTANETE DA DAJETE KREDITE JER SVE KREDITE KOJE DAJE MMF I SVIJET TO SU SVE OPLJACJALI I POKRALI,NAROD OD TOGA NEMA NIKAKVE KORISTI A MORACDA VRACA DUGOVE..NEDAJTE NISTA I NARODU OD VAS BOLJA POMOC NE TREBA.

Name

Ocigledno.

19.06.2024 05:53

Ne lazite, ne sankcionisete vi Dodika i SNSD. Vi unistavate SDS koji se suprotstavlja i Dodiku i pljacki i korupciji u RS. Ogigledno je.

Name

Z

19.06.2024 06:28

Procitaj ono pismo sto si pisao Slobi, neka ga tvoji nauce napamet More mars Vozi paprike mesaru

Name

Pobogu pljackaa za Ginisaaa

18.06.2024 18:55

Na sve moguce i nemoguce nacine !!! Sa pipcima iz medjunarodne zajednive! Do Rusije Srbije Slovenije Turske Hrvacke itd itd!! Kriminalno politicka hobotnica poharala drzavu i narod!! Drskoo javnoo tajnooo scenarij za ginisa!! Ima li pomici Evropskih tuzilaca ebtopdkih sudija pravosudje punoo kriminalaca zipa advokata milionera iz bijeljine zlooo nevidjenooo!!

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

18.06.2024 19:19

TO JE TACNO 100 % ..BRAVO ..JEL JOS USA MOZE I SMIJE DA NAGAZI LAKTASKOG PIJACARA ...ISTINA USA. BRAVO..JOS TAKO TREBA I EU ..DA URADI ...DA SE bagra zatvori U Tor.. stoka

ODGOVORITE
Name

Dojcch

18.06.2024 21:10

Bravo druze potpuno se slazem samo mafiji stati na kicmu.

Name

Micko

18.06.2024 19:25

Pa kako ne uvedoste sankcije siptarima, i oni su se odcijepili od suverene, nezavisne drzave Srbije. Kako ne uvedoste sankcije Tudjmanu, Aliji,pa i oni su se odcijepili od suverene drzave SFRJ.... Izgleda da to vazi samo kad srbi prvi put zele da se otcijepe od nekoga. Stoko fasisticka, matirace vas Putin kad tad.

ODGOVORITE
Name

Re micko

18.06.2024 20:06

Ha ha Putinu treba godinu dana da matira jedno selo u Ukrajini

Name

Re mićko

18.06.2024 20:09

Glup si ko mrkla noć, jebali te udbaši Dodik i ostali, pa pravo na samoopredljenje je imala svaka republika po zakonu u SFRJ. Glupson jedan, pokri se ušima i šuti, ako si glup nemoj se još više blamirati

Name

lik

18.06.2024 21:09

Ti si ubjeđen u onu da su svi protiv Srba!

Name

Re Re Mićko

21.06.2024 08:46

Nisu republike imale pravo na otcjepljenje,nego narodi. Ko je sta unio trebalo je i da uzme.Ovako Srbima su oduzete,ukradene teritorije.Zato se izvrsio genocjd za vrijeme Turske okup.,u I i II svj.ratu.Ko stoji iza toga? Zapad i vatikan.

Name

xyz

18.06.2024 19:26

Što ne pohapsite to smeće?

ODGOVORITE
Name

re

18.06.2024 20:44

Hapšenje je vaš posao. Imate policiju pa hapsite bagru

Name

Ccc

18.06.2024 21:36

A kao do sad to niste znali da je lopovcina.dok vam je valjao a valjace opet.on bi mater prodao kao i ostali dupelizci i funjare oko njega

ODGOVORITE
Name

Mićo

18.06.2024 22:01

Mamu im j.... Pa ovi Dodikovi su gori od najveće svjetske mafije...

ODGOVORITE
Name

Vesna Bajiĉ

18.06.2024 23:14

Ameriko sve u ZATVOR, zajedno sa Ministricom finansija Zorom Vidović. Kakve sankcije nađu oni izlaz.

ODGOVORITE
Name

Vesna Bajič

19.06.2024 01:09

Sve je tako kako ste rekli. SPAŠAVAJTE NAS OD KRIMINALACA, MI ŽIVIMO U STRAHU, NE MOŽEMO SE LIJEČITI. SVE JE PRESKUPO A PLATE I PENZIJE OBIČNOG ČOVJEKA SOCIJALA. SAMO ONI I ONI ŠTO IH PODRŽAVAJU ( SKUPŠTINSKA VEĆINA) IMAJU KORIST I DOBRE PLATE. ODGOVORNOST I ZATVOR. TO JE JEDINA PRAVDA!

ODGOVORITE
Name

Iks

19.06.2024 06:56

Ako mislite pomoci narodu skinute ovaj rezim svlasti, vi ste diveli snsd dajte sansu mkadim.ljudima, najveca boljka naroda jeste sto su zaposleni po stranackoj liniji zsprijeti im se da ce ostati bez pisl, ukoliko neitafju i neglasaju za snsd tako da rezim moze smijenuti samo visa sila