Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću odložen za 17. jul

Nastavak sudskog procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, koji je bio najavljen za sutra pred Sudom BiH, odgođen je za 17. jul, rekao je Srni advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

Republika Srpska 18.06.2024 | 17:14
Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću odložen za 17. jul

Na predstojećem ročištu odbrane bi trebale da počnu iznošenje dokaza.

Tužilaštvo BiH je na ročištu 22. maja završilo izvođenje svojih dokaza.

Na prethodnom ročištu sudija Sena Uzunović odbila je prijedlog odbrane za saslušanje Kristijana Šmita, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.

Prihvaćeni su prijedlozi odbrane predsjednika Republike Srpske za saslušanje predsjednika Vijeća naroda Srpske Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske Jelene Pajić Baštinac, te određeni materijalni dokazi.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnog sekretara Vlade Srpske Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine Borana Bosančića.

Odbrane predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" najavile su da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade Srpske Savjetu bezbjednost UN, dokumente sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN iz 1997. godine, akt Parlamentarne skupštne Savjeta Evrope, te akte Okružnog suda u Banjaluci.

Na majskom ročištu Tužilaštvo BiH je nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza o kojima će Sud BiH naknadno odlučivati.

Odbrana Lukića i Dodika prigovorila je Sudu BiH zbog ulaganja određenih akata iz OHR-a koji su prevedeni i ovjereni kod notara, ističući da je notar prekršio Zakon o notarima.

Nakon ročišta Dodik je rekao da odluku o tome da se Šmit ne pozove kao svjedok nije donijela postupajući sudija, nego ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke koje štite nelegalnog Šmita u pokušaju da nametnu sistem koji hoće.

Dodik je rekao da je Šmit trebalo da dođe u Sud BiH kako bi se, kako kaže, vidjelo šta je kod njega povrijeđeno, ali da su ga Sud i Tužilaštvo zaštitili, dok optužuju domaće ljude.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

(Srna) Foto: Ilustracija/Etto

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nek se pisu vicevi

18.06.2024 17:18

Sudi se zbog krsenja zakona, a ne zbog mitova i teorija zavjere

ODGOVORITE
Name

Borac

18.06.2024 18:13

Samo odgadjaju,umjesto odma da presude.

Name

Sokolac

18.06.2024 17:23

Idemo da aplaudiramo kao Kimu,samo da se pojavimo i kasnije nas boli briga ima on se nakrao

ODGOVORITE
Name

Sanja

18.06.2024 18:43

Da li sutra imaš prestavu uželjeli smo se tvog,,kulturnog ponašanja,,

Name

Mojmilo

18.06.2024 17:48

Kuukuuu....Mileee ...oce da te apseee.

ODGOVORITE
Name

X

18.06.2024 19:07

Pa sta je razlog oaganja, pravite cirkus od sudjenja. Samo smarate ovaj narod

ODGOVORITE
Name

Lana

18.06.2024 20:24

Sprdačina od suda!

ODGOVORITE
Name

Rade

18.06.2024 21:58

Nek ljudi idu na ljetovanje fujjjjj uhapsite ih nek ljetuju u zatvoru

ODGOVORITE
Name

Ana

19.06.2024 00:13

Šprdnja od suda, definitivno. Sena je povukla ručnu dok PIC ne razjasni sa OHR šta će dalje biti sa Šmitom! Sramno!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.06.2024 16:20

A tz sud nema godisnji? Ko bi rekao da su tako vredni, ili je to samo onda kad se Srbima sudi. Nego idite na godisnji, pa neka vjecem presedava americki "ambasador", a neka ga menja kad treba slobodan dan, ilegalni svabo.

ODGOVORITE