U Japanu se širi bolest koja “izjeda ljudsko meso“

U Japanu se brzo širi smrtonosna bakterija koja uzrokuje sindrom streptokoknog toksičnog šoka (STSS), a glavni grad Tokio postao je žarište, javlja Anadolija.

Svijet 17.06.2024 | 10:53
U Japanu se širi bolest koja “izjeda ljudsko meso“

Iz Nacionalnog instituta za infektivne bolesti (NIID) navedeno je da je u zemlji ove godine zabilježeno 977 slučajeva, što je nadmašilo prethodni rekord iz 2023. godine od 941 infekcije.

Prijavljeno je da je bolest uzrokovana bakterijom “streptococcus pyogenes” i često je povezana s upalom grla, te može kasnije dovesti do nekroze ekstremiteta i zatajenja više organa.

Sve više slučajeva infekcije uzrokovane smrtonosnijim i zaraznijim vrstama bakterija, prijavljuje se posebno u regiji Kanto u širem području glavnog grada Tokija.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Takemi Keizo ističući važnost provođenja osnovnih mjera predostrožnosti za infekciju rekao je:

“Smatramo da je potrebno nastaviti praćenje trendova zaraze”.

Specijalista za infektivne bolesti dr. Kikuchi Ken je takođe naveo da su rane na stopalima posebno osjetljive na streptokoknu bakterijsku infekciju.

Opisujući male rane kao što su plikovi i atletsko stopalo kao “moguće ulazne tačke” za bakterije, Kikuchi je istakao da kod starijih pacijenata vrijeme od infekcije do smrti može biti 48 sati.

Navodeći da su visoka temperatura praćena delirijumom i brzim oticanjem rana opasni znaci, Kikuchi je naglasio da u takvoj situaciji treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

U ekstremnim situacijama, bakterija streptokok grupe A može postati invazivna, prodirući duboko u meka tkiva i mišiće putem posjekotina i rana.

Ova pojava zatim rezultira nekrotizirajućim fasciitisom. Simptomi ove bolesti koja “jede meso” su groznica ili bolovi u mišićima te niski krvni pritisak, a nakon 48 sati mogu uslijediti i otkazivanje organa i septički šok.

Ishod može biti fatalan ukoliko pacijent brzo ne primi antibiotike.

(Anadolija)  Foto: AP

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aska

17.06.2024 19:12

Evo ga... pokusaj ponovnog zatvaranja slijedi... ovaj put da ne vidimo kako ameri bjeze iz Ukrajine 😂😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Panjik

17.06.2024 21:00

Sad ce evropski klozetari i prosijaci da uprose za one koji stvaraju teakve parazite

ODGOVORITE
Name

Ох

18.06.2024 08:35

Ма није ваљда?

ODGOVORITE