Dr Blagojević: Činjenice o imovini Republike Srpske

Sve ostale nepokretnosti su imovina entiteta na čijoj teritoriji se nalaze, saglasno Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN i Planu Kontakt grupe s početka ovog teksta, te saglasno Ženevskom sporazumu iz septembra 1995. godine, kao i Dejtonskom sporazumu, i to Aneksu 2 i Aneksu 4 tog sporazuma.

Republika Srpska 16.06.2024 | 18:05
Dr Blagojević: Činjenice o imovini Republike Srpske

Piše: Dr Milan Blagojević 

1. Savjet bezbjednosti UN je svojom Rezolucijom broj 942 od 23.9.1994. godine odobrio teritorijalnu podjelu između Republike Srpske i Federacije BiH, na bazi prijedloga država članica Kontakt grupe (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Rusija), koji su ove države sačinile 4. jula 1994. godine, a zatim ga podnijele na usvajanje Savjetu bezbjednosti UN. Prijedlog je podrazumijevao teritorijalnu podjelu u omjeru 49% teritorije Republici Srpskoj, a 51% Federaciji BiH, i razgraničenje ova dva entiteta na toj osnovi.

2. U septembru 1995. godine u Ženevi su, na bazi navedene Rezolucije Savjeta bezbjednosti i Plana Kontakt grupe, Republika Srpska i Federacija BiH zaključile međusobni ugovor, poznat kao Ženevski principi, kojim su ugovorile da Republika Srpska ima 49%, a Federacija BiH 51% teritorije.

3. Polazeći od navedenih činjenica, Dejtonskim mirovnim sporazumom je ovakva teritorijalna podjela ugovorena Aneksom 2 - tj. Sporazumom o granici između Republike Srpske i Federacije BiH, kojim je ugovoreno (član 1 tog Aneksa) da će granica između Republike Srpske i Federacije BiH biti onakva kako je određena na mapi u Dodatku tog sporazuma.

4. Tim razlozima se mogu objasniti dvije činjenice u Ustavu BiH. Prva činjenica je da se u preambuli Ustava BiH poziva na Ženevske principe iz septembra 1995. tj. na Ženevski sporazum između Republike Srpske i Federacije BiH o teritorijalnoj podjeli između ta dva entiteta, na bazi navedene Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i omjera 49:51%.

A druga činjenica je da upravo zbog svih prethodno navedenih pravnih argumenata Ustavom BiH nije propisano niti je moglo biti propisano da imovina pripadne BiH niti da BiH može imati ustavnu nadležnost o tom pitanju.

Jer, kada se utvrdi međuentitetska granica i izvrši  ugovorna podjela teritorije, što su između sebe izvršile Republika Srpska i Federacija BiH Ženevskim sporazumom i Aneksom 2 Dejtonskog sporazuma, a sve to na bazi navedene Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i Plana Kontakt grupe, to po prirodi stvari (pravnoj i svakoj drugoj prirodi) znači da teritorija (i ono što je na njoj i pod njom) s jedne strane te granice pripada i jeste imovina tog entiteta, dok sve to sa druge strane te granice pripada i jeste imovina onog drugog entiteta.

5. Krajem 2001. godine Predsjedništvo BiH je na osnovu saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, a to znači i na osnovu saglasnosti Republike Srpske i Federacije BiH, ratifikovalo Sporazum o sukcesiji imovine SFRJ.

Tim Sporazumom je ugovoreno, njegovim Aneksom A, da se nepokretna imovina SFRJ koja se nalazila na teritoriji SFRJ prenosi državi sukcesoru na čijoj teritoriji se nalazi.

Dakle, nije Aneksom A ovog Sporazuma ugovoreno da nepokretna imovina SFRJ pripada državama sukcesorima SFRJ na čijoj teritoriji se sada nalazi u skladu sa ustavnim uređenjem tih država, već je umjesto toga Aneksom A Sporazuma o sukcesiji SFRJ ugovoreno da se nepokretnosti SFRJ prenose državi sukcesoru na čijoj teritoriji se nalaze.

Drugim riječima, predstavnici Republike Srpske 2001. godine nisu tražili kao uslov da bi ratifikovali taj Sporazum da u njemu piše da se nepokretnosti SFRJ u slučaju BiH prenose i pripadaju entitetu na čijoj teritoriji se nalaze, već su glasali i ratifikovali da se te nepokretnosti prenose državi sukcesoru, a to znači BiH.

6. Međutim, prema članu 85. Ustava SFRJ ta država nije bila vlasnik šuma, šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, građevinskog zemljišta, puteva, voda, rijeka, jezera, već su te i druge slične nepokretnosti na osnovu člana 85. Ustava SFRJ bile dobra od opšte koristi.

S obzirom na to da prema pravilima međunarodnog prava o sukcesiji država predmet sukcesije može biti samo ona imovina čiji vlasnik je država koje više nema bila na osnovu svog ustava u trenutku prestanka postojanja te države, jasno je da SFRJ u trenutku svog prestanka nije bila vlasnik navedenih i drugih nepokretnosti u vidu zemljišta, šuma, jezera i sl, pa zato ni BiH po osnovu Sporazuma o sukcesiji SFRJ nije dobila niti je mogla dobiti te nepokretnosti, već samo one na kojima je SFRJ u trenutku svog prestanka bila upisana kao vlasnik pod tim nazivom ili nazivom FNRJ ili DFJ.

Stoga BiH ima nadležnost da donese zakon samo o tim nepokretnostima, koje se, upisane pod nazivom SFRJ, FNRJ ili DFJ kao vlasnika, lako mogu pronaći i utvrditi uvidom u zemljišne knjige i katastar.

Za to samo treba dobra politička volja i međusobno razumijevanje od strane svih u BiH.

Sve ostale nepokretnosti su imovina entiteta na čijoj teritoriji se nalaze, saglasno Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN i Planu Kontakt grupe s početka ovog teksta, te saglasno Ženevskom sporazumu iz septembra 1995. godine, kao i Dejtonskom sporazumu, i to Aneksu 2 i Aneksu 4 tog sporazuma.

Dr Milan Blagojević

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Re Blagojevic

16.06.2024 21:43

Opet sudija njesa babe i zabe, naravno da su entiteti korisnici sve imovine na svojoj teritoriji , ali je drzava titular a to znaci da se mora pitati.U protivnom moj dobri sudija neko odluci u federaciji bih da napravi hidrocentrale na svim rijekama i to na granicama sa RS i mi nedobijemo ni kap vode, a oni kazu to je nasa teritoria i nasa rijeka.Ta pitanja su u Evropi rijesena medj drzavnim sporazumima kod rijeka koje teku kroz vise zemalja.

ODGOVORITE
Name

Anas

17.06.2024 05:57

Procitaj ponovo! Blagojevic upravo objasnio da ni SFRJ nije bila vlasnik prirodnih bogatstava, pa se nije imalo sta sukcesijom ni prenositi na "nasljednice"...

Name

Василије 1

17.06.2024 10:02

Др Благојевић је изврстан правник и стручњак за правне науке.

Name

IRON11

16.06.2024 21:45

to su alternativne cinjenice,kako bi Trump reko

ODGOVORITE
Name

Ja

16.06.2024 23:03

Ти изгледа имаш само основну

Name

Konchita

16.06.2024 21:58

Sva imovina u RS dijelu pripada Burletu!

ODGOVORITE
Name

blbl

16.06.2024 22:03

"Sve ostale nepokretnosti su imovina entiteta na čijoj teritoriji se nalaze" U prvoj recenici neistina.To nigdje tako ne pise.

ODGOVORITE
Name

Re blbl

16.06.2024 23:05

Je li to i ti imaš Dejtonski sporazum. E mnogo vas je koji ste ga čitali i tumačili. 😜

Name

Re re

17.06.2024 07:36

Zato je original nestao

Name

Uf

17.06.2024 08:17

Po ovim komentarima koji sve znaju,mislim da svemirski brod znaju napraviti.A ovamo rečenicu smislenu i logičnu ne mogu napisati.

Name

Ja

16.06.2024 23:30

Logicno

ODGOVORITE
Name

Realno

17.06.2024 07:39

Činjenica je da ne postoji imovina Republike Srpske... Činjenica je da ne postoje granice nego administrativne linije razgraničenja, u prevodu neće poreskih inspektor direktnih poreza iz FBiH doći u kontrolu onom u RS-u i obratno... Činjenica, nisu se FBiH i RS ujedinile pa pravile BiH... Ovo isto otac ima dva sina pa malo porasli, pa se k.rce očevom imovinom i svađaju čija je njiva na kojoj je kruška... Znaci imovina državna je države BiH, BiH će nadzirati sta se radi sa tom imovinom.... Niži organ u ovom slučaju entitet treba da bude produžena ruka države da pomaže u iskorištavanju i korištenju te imovine. To ne znači da Dodik istu proda Orbanu ili junioru...

ODGOVORITE
Name

Anas

17.06.2024 15:43

...kad se mali Perica prepusti masti po sistemu: ali ja hocu tako...to ja hocu...to je mojeeè...

Name

Brajan

17.06.2024 11:07

Cojk napiso Deyton i objasnio...a sad ima strucnjaka za nista kod nas kolko hoces..

ODGOVORITE
Name

Zukan Zuki Hadziefendic

17.06.2024 14:48

Cestitke doktoru!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

17.06.2024 15:13

Meni uopste nisu jasni ove metode uzaludnih pokusaja, kojima se stalno nudi zakljucak da su entiteti drzave?. Prva recenica u Daytonskom ugovoru kaze da je BiH drzava koja se SASTOJI (consists) od dva entiteta. Entiteti nisu postojali prije toga, da bi od njih bila sastavljena BiH. Profesor kaze da ni SFRJ nije bila vlasnik svega, jer su to bila opsta dobra, pa onda izvodi zakljucak da BiH ne moze naslediti to, ali zasto onda to mogu entiteti da naslede, kada isti nisu drzave?. Ne moze neku drzavu da nasledi mjesna zajednica. Da ne bude zablude ja sam Srbin, ali ne volim nacionalisticke bajke.

ODGOVORITE
Name

Рашо

17.06.2024 15:51

Хајде напиши нам ту "прву реченицу" да је и много прочитамо!

Name

Te Nostradamus

17.06.2024 16:11

Nostradamuse, kako ne vidiš ili ne možeš da vidiš da je Blagojević u tekstu fino objasnio da je prvo Savjet bezbjednosti odobrio da RS-u pripadne 49% a FBIH 51% teritorije i da je to omjer za razgraničenje teritorije svakog od njih. I da je na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti zatim podijeljena teritorija između RS i FNiH, a nema nigdje BiH. I sve to je onda tako podijeljeno i Dejtonskim sporazumom. Zato Nostradamuse sve od imovine na tako podijeljenoj i razgraničenoj teritoriji pripada RS-u i FBiH, a ne BiH.