Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini

U švajcarskom gradu Birgenštoku nastavlja se mirovni samit o Ukrajini koji je počeo juče.

Svijet 16.06.2024 | 09:19
Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini

Švajcarska predsednica Viole Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru. Ona je juče, pred početak samita, precizirala da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbednost, bezbednost hrane i humanitarna pitanja - ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije, prenela je švajcarska RTS.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina  predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja na drugom mirovnom samitu. 

Zelenski je rekao da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u petak izneo uslove za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Haris je rekla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Predsednik Francuske Emanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svetske lidere "bezbednost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme", preneo je sajt 20minutes.ch.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švajcarskoj.
Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, preneo je ranije Rojters.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na samitu ne učestvuje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina. 

(Tanjug/EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

+

16.06.2024 09:29

Šta briga Amerike. Rusi i Ukrajinci su braća. Amerika i NATO idite svojoj kući.

ODGOVORITE
Name

Tacno tako

16.06.2024 10:45

Ali kad braca zakrve to se ne rješava bez cace.

Name

Nebojsa

16.06.2024 09:42

Mirovni samit bez RUSIJE, smesno.

ODGOVORITE
Name

Ali

16.06.2024 09:59

Ruski predlog je glavna tema. Vjesto prebacena loptica u njihovo polje i nek sada dumaju....

Name

Silvija

16.06.2024 09:46

Da li su organizatori ovoga spektakla svesni svoje nesvesti.

ODGOVORITE
Name

Semberac

16.06.2024 09:47

Dok nam umiru mladi ljudi ito sportisti vakcinisani nekim sumljivim sada vec zaboravljenim vakcinama,mi se bavimo Bajdenom, Zelenskim, Putinom itd... Nema nam spasa!

ODGOVORITE
Name

Neđo.16.06.

16.06.2024 10:39

Tisi u takom položaju da moras slušati protivnika šta zahteva,ako misliš zatevati nema odbtoga ništa.Rusija je u prednosti i moraćeš slušati štoti zahtevaju.Inače ćeš izgubiti i ono što imaš.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

16.06.2024 10:39

Trla baba lan, da joj prođe dan! Mirovni samit o ratu u Ukraini u kojem nema Rusije!?? Budalaština!

ODGOVORITE