Ovo je bio Putinov način da uputi jasnu poruku Bajdenu

Grupa brodova ruske mornarice, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon, stigla je na Kubu u sredu ujutro u znak jačanja veza između dva saveznika iz Hladnog rata.

Svijet 12.06.2024 | 21:13
Ovo je bio Putinov način da uputi jasnu poruku Bajdenu

Ruska fregata Admiral Gorškov – prva u konvoju od četiri broda – ispalila je pozdrav od 21 topovska plotuna nakon ulaska u luku Havane, na šta su Kubanci odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne tvrđave iz 18. veka koju su Španci podigli da čuvaju luku.

Gorškov je jedan od najmodernijih brodova ruske mornarice, a pratili su ga podmornica na nuklearni pogon Kazan, spasilački tegljač i tanker za naftu.

Posmatrači i ribari poredali su se uz obalu da posmatraju kako brodovi pristižu u luku. Tim Si-En-Ena na terenu video je članove male ruske zajednice na Kubi i ruske diplomate kako nose nacionalne zastave kako bi dočekali posadu.

Neki od prisutnih Kubanaca rekli su da nikada ranije nisu videli da podmornica ulazi u zaliv Havane. Četiri ruska broda sada su usidrena u vezovima koje obično zauzimaju brodovi za krstarenje.

To je najveća demonstracija sile koju su Rusi imali sa svojim dugogodišnjim saveznikom Kubom u mnogo godina. SAD procenjuju da Kazan nema nuklearno oružje na brodu, rekao je američki zvaničnik.

Plovila će obaviti petodnevnu zvaničnu posetu karipskom ostrvu – demonstraciju ruskih snaga na samo 90 milja od Floride dok rastu tenzije između SAD i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Kubancima će biti dozvoljeno da obiđu fregatu nakon dolaska konvoja brodova, rekao je ruski diplomatski izvor za Si-En-En.

Ruski diplomata je rekao da će od četvrtka „široj javnosti“ na Kubi biti dozvoljeno da obilazi fregatu Gorškov po četiri sata svakog dana tokom tri dana. Vojni analitičari veruju da je sposoban za misije dugog dometa, borbu protiv podmornica i nošenje raketa zemlja-zemlja i zemlja-vazduh, između ostalih sistema naoružanja.

Ruski ratni brodovi su na putu za Kubu izveli vežbe u Atlantiku, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Posade fregate i raketne krstarice nuklearne podmornice uvežbavale su upotrebu raketnog naoružanja visoke preciznosti koristeći kompjutersku simulaciju za pomorske ciljeve, označavajući grupe brodova simuliranog neprijatelja koji se nalaze na udaljenosti od preko 600 km, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, piše državni medij TASS.

Američki zvaničnici rekli su za Si-En-En da je američka vojska rasporedila brodove i avione da nadgleda ruske vojne vežbe u Atlantiku i na Karibima, i da je pratila ruske brodove dok su prošli Atlantik poslednjih dana na putu za Kubu.

SAD su takođe rasporedile vazdušna sredstva, uključujući izviđački avion P-8 Posejdon, da kruže iznad ruskih brodova. Kanada je takođe rasporedila sredstva za praćenje aktivnosti, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da su SAD "sve vreme" nadgledale kretanje flotile, što je normalan deo američke pomorske odbrane, i da su sva plovila, uključujući i Ruse, ostala u međunarodnim vodama. Zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta takođe su nastojali da naglase da su ruske aktivnosti rutinske i da ne predstavljaju pretnju za SAD, i napomenuli su da je Kuba svake godine ugostila ruske brodove između 2013. i 2020.

Ipak, ruski tranzit u region dolazi u posebno napetom trenutku između Vašingtona i Moskve, nekoliko nedelja nakon što je predsednik Džo Bajden pristao da dozvoli Ukrajini da direktno udari unutar Rusije koristeći oružje koje je obezbedilo SAD.

Vreme posete sugeriše više od „standardne prakse“, rekao je Vilijam Leogrande, profesor na Američkom univerzitetu.

- Ruski ratni brodovi koji posećuju Kubu su Putinov način da podseti Bajdena da Moskva može da izazove Vašington u sopstvenoj sferi uticaja - rekao je Leogrande za AP.

Kuba je prošle nedelje rekla da su takve posete standardna praksa pomorskih jedinica iz zemalja prijateljskih Havani, i insistirala da zaustavljanje ne predstavlja pretnju po region.

„Posete pomorskih jedinica iz drugih zemalja istorijska su praksa revolucionarne vlade sa nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i saradnje“, navodi se u saopštenju kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema saopštenju Ministarstva oružanih snaga Kube, nijedan od ruskih brodova nije naoružan nuklearnim oružjem.

Kuba već dugo ima dobre odnose sa Rusijom. Bio je ključni saveznik bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko bio domaćin nuklearnim projektilima po nalogu Moskve tokom Kubanske raketne krize 1962.

Dolazak brodova u sredu signalizira jačanje veza Moskve sa Havanom u svetlu ruskog rata u Ukrajini. Kuba se takođe sve više oslanja na rusku naftu i pomoć dok zemlja kojom upravljaju komunisti prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija.

(Kurir/CNN) FOTO: AP ARIAL LEY/YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Prle

12.06.2024 21:35

Izgleda da nisu uputili nosač aviona!

ODGOVORITE
Name

Da da

13.06.2024 04:44

Pokvareni starački mozgovi

Name

Re

13.06.2024 07:00

To je prevaziđeno...

Name

Lalojko Mutivoda

13.06.2024 07:28

Turisti izgleda dolaze, ali eto ratnim brodovima, ha, ha..

Name

Ratkovac

12.06.2024 22:00

Svet se trese....od smeha..kakvi putin..jakva crna russija.Ukrajina je jedina sila na svetu koja nema mornaricu a potopila je russku podmornicu.

ODGOVORITE
Name

Idealno

12.06.2024 22:22

Ti glupsone ne razlikujes podmornicu od broda...

Name

jasa

13.06.2024 07:21

Na kraju ce se vidjeti ko kosi a ko vodu nosi.

Name

Joj

13.06.2024 11:05

tako je Ratkovac, reci im :) , sve jajare. Sta bi sada Amerikanci trebali svoje podmornice i brodove da premjeste do Fisnke, Estoniej ili letlanda na samo par km od Rusije pa da vi sto dizete Rusiju u nebesa ucutite. Ustvari Amerikanci vec udaraju Ruse svojim naoruzanjem , samo sto se umjesto Amerikanci, zovu Ukrajinci. Mogu samo jos atomsku da ispale, ali onda nam je svima kraj. Mozemo svjetlo ugasiti. Aj zdravo ,nacionalisti i fasisti teski, ko vas je odgajao i skoli ucio , uklet bio dabogda

Name

garant

12.06.2024 22:08

Kuba , Sjeverna Koreja, Bjelosrusija , Srbija, Rep. Srpska ... Pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

@garant

13.06.2024 15:32

Zaboravio si posle tvoje tri tačke dodati još Kinu, Indiju, Venecuelu, Irak, Iran, Avganistan, Vijetnam, Sj. Koreja i tada staviti tri tačke...! Sve osim Venecuele i Vijetnama su nuklearne sile. Ako si pametan onda ti je ovo dosta!

Name

Re@varant

13.06.2024 16:01

Pa šta ako su nuklearne sile. I Rusija je, Putin redovno mlati sa atomskom bombom, prijeti li prijeti, i niko se ne boji. On samo hoće strah da izazove, zastrašuje. Ima njih još, nuklearnih sila, USA, GB, Francuska, pravnih država, nisi spomenuo, samo si nabrojao diktature, pardon, Indija nije dikt. Ima i Pakistan at. Bomb

Name

TEŠKO NAMA

12.06.2024 22:19

Kako je Amerika sada blizu. Kao Rusija iz Ukrajine. Nema više podmuklo iz daljine.

ODGOVORITE
Name

Nema labavo

12.06.2024 22:26

Nek sad stisne Amerika petlju pa nek ih otjera.Prc Milojka

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2024 23:11

A sto da ih otjera imaju pravo da plove u tim vodama,a da je Amerika htjela oni nebi ni stigli do Kube.Ukraina im potopila crnomorsku flotu eto kakva su sila.

Name

Ambasador

12.06.2024 22:51

Rusi sklanjaju svoju flotu što dalje od Ukrainaca jer im oni sve brodove potopiše. Misle da su sigurniji na Kubi???

ODGOVORITE
Name

Re:

13.06.2024 08:00

:-) Da li stvarno i sam vjerujes u to sto si napisao? Tesko nama sa takvim rasudjivanjem cinjenica...

Name

Ja ne vjerujem

13.06.2024 12:24

Ovde su sigurnije nego u crnom moru, ali samo toliko dugo dok ne postanu agresivni. USA ih može potopiti za pet minuta, jer kad ih Ukrajinci potope sa zastarjelim naoružanjem šta bi tek najmodernije učinilo.

Name

vrco

12.06.2024 23:15

Dobili info da ukrajinci spremaju napad podvodnim dronovima pa sklanjaj ovo što je ostalo

ODGOVORITE
Name

Dzomba

13.06.2024 17:12

Bravo vrco,,prc rusija,,Ukrajina sila.

Name

Lutak iskrivljenog lica

13.06.2024 01:20

Hoće li moći da vrate il' će ih Ameri šlepati?

ODGOVORITE
Name

BRIKS

13.06.2024 09:05

I jedni i drugi imaju dovoljno goriva, ali je ovo rusko mnogo jeftinije!

Name

Re beiks

13.06.2024 16:12

Jeste, jeftinije je, uopšte je cijena goriva u svijetu pala. Kinezi plaćaju minimalac Rusiji. A to, jeftinije je rusko, to je samo dio ruske propagande kako se Evropa zajebala jer se protive Rusiji, neće Putina da slušaju, kako se narod smrzava i plaćaju USA 10-struko više itd. Kako su im političari loši, ne rade u interesu naroda kao Putin što radi u interesu ruskog naroda, šalje ih da ginu i ubijaju, itd, itd. Na taj način vrši dezinformacije i jača desnicu u Evropi, jača fašizam. A Evropa u stvari ne zna šta će jer je manjak radne snage, svi naši odiše u Njemačku, i onda neko kaže Evropa pripada. Ko kaže, kažu naši putinisti., Sve prazne priče.

Name

Zoka

13.06.2024 05:00

Tresla se gora, rodio se mis

ODGOVORITE
Name

Realista

13.06.2024 07:04

Ko iole poznaje geografiju zna da je udaljenost između Rusije i USA na Aljasci manja od 5 milja...i čemu bombastični naslovi i komentari kako se ruska flota "približila" americi na 90 milja?

ODGOVORITE
Name

Primimo ka znanju

13.06.2024 09:30

Rusija je Rusija.

ODGOVORITE
Name

Objektivan

13.06.2024 17:25

Rusija je bila nešto dok nije napadom na Ukrainu sama pokazala svijetu da je ništa. Daleko od onoga što se mislilo da je.

Name

Re objektivan

13.06.2024 19:08

Da, još 14-te se zapad bio ustrašio od Rusije. Aneksija. Zapravo du tada još trebali putinu izvući uši da se tako nešto ne radi. Da se granice ne mijenjaju.

Name

Praseci

14.06.2024 02:27

Dosli po kokain, opet.

ODGOVORITE
Name

Sova

14.06.2024 10:12

Auuu Da krivog drveta i budala nema kako bi svet postojao

ODGOVORITE