Srpsko-bošnjački biznismeni ne poznaju granice, a kapital nacije

Dok političari svakodnevno odapinju otrovne strelice, te dižu međusobne barijere, biznismeni ih ruše i sarađuju. Da kapital ne poznaje entitesku liniju pokazali su multimilioneri vlasnici Binga i fočanskog Pavgorda kada je Senad Džambić pozajmio novac Gordanu Pavloviću kako bi on kupio većinski paket privrednog giganta „Alumine“. I tu saradnji ovog dvojca nije kraj.

Republika Srpska 09.06.2024 | 21:48
Srpsko-bošnjački biznismeni ne poznaju granice, a kapital nacije

Najbogatiji Fočak Gordan Pavlović nakon dugogodišnjeg sudskog izvršnog postupka postao je vlasnik zvorničkog giganta, fabrike glinice Alumine.

Proces pun kontroverzi dobio je nastavak ovih dana kada je obznanjeno da je Pavlović novac za akviziciju pozajmio ni manje ni više nego od jednog od najbogatijih bh biznismena Senada Džambića, vlasnika kompanije Bingo iz Tuzle.

Novinarima Kapitala odgovorio je da li će pozajmica značiti i ulazak u vlasničku strukturu Alumine: “Ma neće on to, druže. Čovjek se bazirao na trgovinu, tržne centre i kirije. I on bi prodao proizvodne firme koje ima i riješio se toga, njemu je to samo glavobolja. Čovjek dnevno zarađuje milion maraka i da njemu sada treba „Alumina“ i 1.500 radnika. Nema od toga ništa.”

Bingo je prošle godine poslovao sa skoro 160 miliona KM dobiti, što je nešto manje od 500 000 KM dobiti dnevno, izračunali su u Kapitalu. Da sve nije ekonomska računica, posumnjao je glasni trebinjski narodni tribun.

“Nedavno je novi vlasnik komapnije Alumina, gospodin i drug vlasnik kompanije Pavgord priznao da je uzeo novac i pozajmicu od vlasnika Binga i rekao da je za njega spreman dati bubreg. Da li vam je poznato da je profit pao sa 28 na 2 miliona KM , da li ste zlatnu koku od 400 miliona KM, Aluminu indirektno predali Bošnjacima za izbornu krađu?”, upitao je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Vlada RS je prodala svoja potraživanja u Birču za 42 miliona KM, a kupac potraživanja je Pavgord Foča, i tu objašnjenje završava premijer RS, Radovan Višković.

“Da li je donio pare od kuće, da li je od nekoga posudio itd, ja nemam takve informacije niti bih trebao da imam. Ako postoji bilo kakava sumnja, nemam ništa protiv da se ispita. Moje učešće, dil s bilo kim, a posebno kupovina izbora, bilo šta drugo, je u sferi špekulacija, poluinformacija. Tačno da je pao profit Alumine iz Zvornika, to je nešto što treba da zabrinjava Vladu RS”, naveo je.

Poslovanje Alumine nije u nadleženosti Vlade RS, objašnjava resorni ministar. Nekadašnja Glinica iz Zvornika, iako privatna firma, ipak je bitna zbog toga što zapošljava preko 1000 radnika u regiji Birač.

“Imate periode kada sve ide jako dobro, imate period stagnacije. Moguće da je sada nastupio taj nepovoljni period koji se možda zajedno desio kada je ta grupa preuzela upravljačka prava… Tek po okončanju stečajnog postupka moći će se govoriti o tome kakvo je pravo stanje u tom preduzeću i kakva mu je budućnost”, rekao je ministar industrije i rudarstva RS, Petar Đokić.

Iz Binga bez odgovora na postavljena pitanja, iz Pavgorda bez komentara. Možda ne komuniciraju s medijima ali međusodno itekako. Džambićeva firma Ingram iz Srebrenika preuzela je 20% udjela u Pavlovićevom Novom rudniku mrkog uglja „Miljevina“.

Oni koji prate proces, poput novinara Capitala Darka Momića, objašnjavaju:

“Kapital i kriminal ne poznaju granice, nije neprirodno da je vlasnik Binga kao vlasnik najuspješnije firme u BIH pomogao Gordanu Pavloviću, koji je nama rekao da su oni u prijateljskim odnosima i da bi njemu zbog ljudskosti i čestitosti dao i bubreg”, izjavio je.

Pavlović je od lokalnog fočanskog švercera kafe i goriva, izrastao u trgovca, koji je kupovao državnu imovinu u stečaju, pa do po mnogima jednog od glavnih tajkuna bliskih SNSD-u. Bavi se nekretninama, rudarstvom, građevinom, a često se u javnosti špekuliše o njegovim vezama sa podzemljem, čime se pravosuđe nije bavilo.

(N1) Foto: N1

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

MaXXim

09.06.2024 22:15

Koliko li će te tekstova i priloga objaviti, da bi smogli snage da građanima Republike Srpske objasnite da se više Republika Srpska ne krade i podmladak za interese Srba, već da svesno godinama unazad sve dajemo Bošnjačkog Sarajevu, I političkom i finansijskom. Postoje srbi koji za mrvice i moderne procente posreduju u preprodaju Srpskih firmi, izgrađenih kvadrata po Lukavici, Biheljini, Trebinju i Banha luci svi kvadrati prodati a u stanovima niko ne živi. Pogledaj te koje su firme dobavljači u Institutu, UKC-, Poštama, ko su izvođači, ko podizvođači. Koje su i kolike dobiti vanaka, ko je Bingi, ko je HIFA, sa kime rade i ko ih uvodi u Srpsku AFERIM

ODGOVORITE
Name

Re Maxxim

10.06.2024 10:51

Ima li negdje da se kupi srpski zrak,pitam za jarana(pošto je tamo kod vas sve srpsko)

Name

Re

10.06.2024 11:17

Da nije federacije i srbije rs bi sisala vesla,nego je nacionalizam vazni od normalnog zivota.ZIVJELO BRATSTVO I JEDINSTVO.

Name

Re Maxxim

10.06.2024 12:35

Lupetaš ko Maxim po diviziji

Name

Kokolo moj

09.06.2024 22:23

Samo složno u pljačku "države".

ODGOVORITE
Name

re

10.06.2024 09:19

zato vlast srbuje,da bi samo oni pljackali,velike srbende.

Name

FaX

09.06.2024 22:25

Ja mislim da je Alumina,ves-masina za pranje novca.Tako da vjerujem da su se i Senadovi,milioni nasli u masini.I ko zna ci jos...

ODGOVORITE
Name

MILICI

09.06.2024 22:31

ZIVIO BOKSIT..U RATU GA SACUVALI OD AGRESORA A SAD GA AGRESORI KUPISE PREKO ZETA CRNOGORSKOG ......BOKSIT BOKSIT

ODGOVORITE
Name

Re

10.06.2024 11:06

Boksit i sve oko boksita je upropastio i pokrao Rajko Dukić.jedini živi pradratni kriminalac iz prve polovine 20 vijeka.Kada se ugrubo izračunaju prihodi od rude boksita za njegpova mandata proćerdano je oko sedam milijardi dolara a sada u milićima ostaju da stoje gomile starog gvožđa,i izbezumljeni i prevareni narod.

Name

Bezveznjak

09.06.2024 22:31

Ljudi ne dozvolimo ovim biznismenima da nas uvuku u tu priču slaganje i povjerenje. Moramo nastaviti da se međusobno vrijeđamo i omalovažavamo i u tome moramo biti jedinstveni, uporni i jaki, svako od nas unutar svog tora. Mi, vi, oni, vidi ih kakvi su, a koliko smo mi bolji od njih i mi smo pošteni, a vidi njih fuj. Idemo jako, nema odustajanja!!!

ODGOVORITE
Name

00999

09.06.2024 22:34

Svi znaju da je Bingo projekat Sda ,FBiH i porodice izetbegovic.Upumpane pare

ODGOVORITE
Name

re

10.06.2024 09:21

Pa sto ih ti neupumpa umjesto Binga,veliki srbine.

Name

Beli

10.06.2024 10:14

Glupost imo je velike probleme sa SDA dobar i pošten čovjek da bude živ i zdrav ovog našeg neznam.

Name

BJ

09.06.2024 22:39

Tako i treba: Bosnjaci i Srbi zajedno i bratski a ne da nas politicari zavadjaju

ODGOVORITE
Name

Rade

09.06.2024 23:17

Bingo vlasnik alumine

ODGOVORITE
Name

Vujadin

10.06.2024 00:06

Pa šta reče Burlo da neće sa muslimanima ni zajednički vazduh da dijeli, ali kad su pare u pitanju, tu Burlo voli da dijeli opljačkano i sa đavolima i sa muslimanima. Kakav Pavgord, najobičniji bilmez, naravno da je on Burlina marioneta.

ODGOVORITE
Name

Edo

10.06.2024 00:46

Ne poznaje ni normalna raja bilo kakve granice. Eto danas je u Sarajevu svako ziv gledo cirkus sa Formulom1 i voznju Davida Coultharda i niko nikoga nije pitao kako se ko zove. Ali toga nema po velikosrpskim portalima jer vam ne odgovaraju normalne vijesti. Nema huškanja jednih na druge, nema napada na RS, nema referenduma, nema Dodika i za vas to odmah nije vijest. Zato ste vi, novinari i urednici, jedni od najvecih krivaca ovakve atmosfere u drzavi jer ste vi prvi ti koji je stvarate i koji oblikuju javno mnijenje, pa tek onda politicari. Znam da nece komentar biti objavljen al nema veze. Pozdrav xD

ODGOVORITE
Name

Re Edo

10.06.2024 10:53

100% si u pravu,nek naprave istraživanje kolikl srba iz RS radi i zarađuje u Federaciji a poslike 15:00 srbuju po portalima

Name

Ne laje kuja zbog sela

10.06.2024 06:09

Iako ga ne volim,moram odati priznanje Baji Malom Knindži za jedan stih a on glasi:"Nisam ista ovca,sve je bilo zbog novca".Pa,izvolite gospodo,palite se,mrzite,uvijek ima ko da to dobro naplati.

ODGOVORITE
Name

Posao

10.06.2024 06:32

Dobro je da se pomažu eto i bubreg daju ako zatreba, znači neće biti rata

ODGOVORITE
Name

001

10.06.2024 06:33

Živjelo bratstvo i jedinstvo.

ODGOVORITE
Name

Bingo2

10.06.2024 06:47

Prijavljeni na 8h rada dnevno (40h sedmicno). Prvo. Smjene se mjenjaju na sedmicnom nivou. Sedmicu u kojoj smo druga smijena, ciscenje ne ulazi u emradno vrijeme i tada svaki dan ostanemo izmedju jednog i dva sata duze na poslu i to nije placeno. Gledano ovo, na sedmicnom nivou imamo sigurno 4h koji nisu placeni ili pola dana. Drugo. U sedmici imamo jedan dan slobode, a prijavljeni smo na 5 radnih dana po 8h. Znaci sedmicno radimo jos jedan dan za dzabe. Kada se ovo dvoje sebere svaki radnik odradi jedan ipo dan dzabe za S.Dz. Godina ima 52 sedmice, odbijemo godisnji i praznike i neka ostane 46 sedmica rada, uz malo matematike dodje da svaki radnik odradi 69 punih dana za dzabe. To su tei mjeseca. Cetvrtinu godine svaki radnik odradi za dzabe. Cetvrtinu godine, svaki radnik, bude bez svoje porodice u da bi S.Dz. imao pola miliona dnevno. A ovo nije jedini, niti najgori slucaj.

ODGOVORITE
Name

re

10.06.2024 11:05

Mjenjaj firmu ako ti nevalja.

Name

Sramno!

10.06.2024 06:49

Pa nije smio ovo da radi, ako je Srbin! Trebao je dostojanstveno da propadne ne da tražimo pomoć muslimana. Trebao je tražiti pomoć Hrvata ili nekog drugog ali ne muslimana! Nema veze , Srbin je i neću ništa ružno da kažem o njemu ali mora da odbije muslimana!

ODGOVORITE
Name

oki

10.06.2024 11:08

Pa sto mu Tropic neposudi?

Name

Boris

10.06.2024 07:13

A mi smo svi glupi da povjerujemo u ovu priču?! I ovako i onako, niko neće provjeravati porijeklo novca. Ali, ipak da se malo narod smiri a novac legalizuje. To je to.

ODGOVORITE
Name

Mišo

10.06.2024 07:53

Promet novca nije što i promet kapitala.Trebalo bi pročitati ugovore o transakcijama kako bi se utvrdili tokovi.Ko je zapravo vlasnik Alumine.

Name

Re srano

10.06.2024 08:51

Kapital nigdje u svijetu ne pozna nacionalnost ni granice. Nacionalizmom se bavi sirotinja dabi sa njim lakše vladali!

Name

Србо

10.06.2024 08:05

Није проблем што се влада РС толико задужила, већи је проблем што је она све што је могла распродала,

ODGOVORITE
Name

Re

10.06.2024 10:21

Evo bio je svesrpski sabor i sad je sve rijeseno. Onaj krade od gradjana Srbije daje ovom našem a ovaj trpa u džepove svojima i završi se sabor. Ni Pet hiljada prisutnih uz sve moguće autobuse i KUD sa svih strana. Nijedan nema većinu u narodu ali su uzurpirali medije i lazu li lazu. Blizu je kraj ovim neskolovanim švercerima i starletama oko njih.

Name

Gile

10.06.2024 08:21

Dal se mogu pare pozajmljivati u toj količini, obično banke posluju sa novcem,

ODGOVORITE
Name

Beli

10.06.2024 10:17

Ja mislim da je to ti meni ovo ja tebi to .?

Name

Haha

10.06.2024 08:48

Најбогатији Фочак, можда на папиру, није ни 20-ти. Знам да знате ал не знам што товарите човјеку мобу на леђа.

ODGOVORITE
Name

Na

10.06.2024 08:53

To tako rade samo ako su firme jednog vlasnika

ODGOVORITE