Slovenci u Vašingtonu od RiTE Ugljevik traže odštetu od 770 miliona evra

Neizvjesno je kako će biti okončan drugi spor, koji se vodi u Vašingtonu. Ako i on bude u korist Slovenaca, RiTE Ugljevik može da stavi ključ u bravu, što bi hiljade radnika i njihovih porodica ostavilo bez osnovnih prihoda.

Republika Srpska 09.06.2024 | 20:01
Slovenci u Vašingtonu od RiTE Ugljevik traže odštetu od 770 miliona evra

Kada je krajem januara ove godine, poslije 15 godina povlačenja po sudovima, okončan arbitražni spor Slovenije protiv Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Ugljevik, vlasti Republike Srpske su to proglasile „povoljnim rješenjem“.

-Spor Slovenije protiv RiTE Ugljevik okončan je povoljno po Republiku Srpsku i dug od 67 miliona evra biće  isplaćen u narednih sedam godina, izjavio je 31. januara ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Tvrdnje ministra Đokića

Đokićeva izjava uslijedila je dan nakon što su predstavnici RiTE Ugljevik, “Elektrogospodarstva Slovenije” i Holdinga “Slovenske elektrane” potpisali tri ugovora, prema kojima će RiTE “Ugljevik” Slovencima morati u ratama isplatiti odštetu od 67 miliona evra, plus kamate u iznosu od 58,2 miliona evra, piše Žurnal.

RiTE Ugljevik se obavezao da će Slovencima isporučivati i trećinu proizvedene električne energije sve dok termoelektrana bude radila.

Slovenija je pokrenula dva arbitražna spora protiv RiTE Ugljevik, posredno i protiv Republike Srpske, jedan u Beogradu, drugi u Vašingtonu,, tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u ugljevičku termoelektranu.

Arbitražno vijeće u Beogradu presudilo je u korist „Elektrogospodarstva Slovenije razvoj in inženjering“ (EGS-RI), dok spor u Vašingtonu nije okončan. Slovenci pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova – ICSID u Vašingtonu traže odštetu od 770 miliona evra.

Ministar Đokić je u januaru tvrdio da će Republika Srpska biti u stanju da izvršava obaveze iz arbitražne odluke, da će dug od 67 miliona evra biti isplaćen u narednih sedam goidna, ističući da je najbitnije da „više ne postoji zabrinutost za dalje funkcionisanje RiTE Ugljevik“.

Da li je Đokićev optimizam realan i da li zaista poslovanje RiTE Ugljevik nije dovedeno u pitanje?!!

Presuda donesena u Beogradu

Arbitražno vijeće u Beogradu je krajem prošle godine presudilo u korist EGS-RI, obavezujući RiTE Ugljevik da toj kompaniji mora isplatiti 67 miliona evra duga na ime glavnice, plus 58,2 miliona evra po osnovu zatezne kamate.

Arbitražom je utvrđeno da RiTE Ugljevik nije ispoštovala obaveze isporuke električne energije, u periodu od 2011. do 2021. godine, na osnovu ugovora potpisanih osamdesetih godina prošlog vijeka, budući da je Slovenija učestvovala u izgradnji termoelektrane u Ugljeviku.

Iako se vlasti u Republike Srpske hvale „povoljno okončanim“ sporom, pitanje je da li u cijelom slučaju ima išta povoljno po RiTE Ugljevik i njene zaposlene, Elektroprivredu RS, sa čijeg računa će se isplaćivati rate, a na kraju i za samu Republiku Srpsku?

Tim više, jer je arbitraža u Beogradu nije riješila pitanje neisporučivanja električne energije Slovencima tokom 2022. i 2023. godine, pa će i to naknadno doći na naplatu.

Osim toga, postavlja se pitanje odgovornosti onih koji su odbili zahtjev Elektroprivrede Republike Srpske da se spor sa Slovencima riješi sporazumno, kako ne bi pokretali arbitražu?

Pitanje je – ko je prije pokretanja arbitraže, a nakon upozorenja EGS-RI, odlučio da je zahtjev slovenačke kompanije neosnovan, pritom zanemarujući moguće pravne posljedice proizašle iz Sporazuma o sukcesiji nakon raspada nekadašnje SFRJ?

Veoma je upitno da li su takvu odluka zaista formalno donijela nadležna preduzeća i entitetskih organi ili je naredba da se odbiju pregovori sa Slovencima stigla iz jednog centra moći, bez ikakve zvanične odluke.

Nakon svega, sasvim je izvjesno, da bi dogovor sa EGS-RI, koji se mogao postići prije desetak godina, bio mnogo povoljniji od posljedica arbitražne odluke iz Beograda.

Tri ugovora

Nakon što je Arbitražno vijeće u Beogradu presudilo u korist Slovenaca, RiTE Ugljevik i ERS potpisala su tri ugovora sa EGS-RI.

Jedan od ugovora je onaj koji obavezuje RiTE Ugljevik da jednu trećinu proizvedene električne energije isporučuje Slovencima, počevši od 1. februara ove godine, pa sve dok termoelektrana bude u pogonu da proizvodi struju.

Ova obaveza nije naložena arbitražnom odlukom, već je dosuđena samo naknada štete za neisporučenu električnu energiju i zatezne kamate u prethodnom periodu (od 2011. do 2021. g.). Dakle, ona je posljedica arbitražne odluke, koja se mogla povoljnije riješiti da je sa Slovencima postignut sporazum, prije nego što su pokrenuli arbitražu.

Uz to, isporuka trećine električne energije je ogroman teret za RiTE Ugljevik, u koju se godinama ništa ne ulaže, koja kuburi sa prihodima i bilježi gubitke, kao i za matično preduzeće – ERS.

Potpisan je i ugovor o otplati glavnice, notarski obrađen, na iznos od 67 miliona evra. Ugovorena je otplata na 14 jednakih mjesečnih rata od 4,78 miliona evra, po kamatnoj stopi 6-mjesečnog EURIBOR-a, plus jedan posto.

Primjenom EURIBOR-a mijenja se i kamatna stopa, a rizik promjene kamatne stope prebačen je sa banke na dužnika. Što opet ne ide na ruku ni RiTE Ugljevik ni ERS. Dodatno opterećenje za ove javne kompanije je i činjenica da još nije zaključen poseban ugovor o otplati zateznih kamata u iznosu 58,2 miliona evra.

Otplata glavnice

Ugovor o otplati glavnice je sačinjen u formi notarskog ugovora, koji podrazumijeva i podvrgavanje RiTE Ugljevik i ERS neposrednom prinudnom izvršenju na cjelokupnoj imovini. Redom – najprije naplatom sa računa RiTE Ugljevik ili ERS, a potom naplatom iz druge imovine, što bi, ako se desi, značilo da Slovenci po osnovu neizmirenog duga mogu doći u posjed dijela vlasništva RiTE Ugljevik.

Finansijski izvještaji RiTE Ugljevik za 2021. i 2022. godinu, objavljeni na Banjalučkoj berzi i APIF-u, kazuju da je ova kompanija imala blagi porast poslovnih rezultata, ali i povećan broj zaposlenih. Prihodi od prodaje proizvoda RiTE Ugljevik u 2022. godini iznosili su 166.478.534 KM, što je za oko 22,5 miliona KM više u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, kada je prihod iznosio 143.993.513 KM.

U 2022. godini, u odnosu na prethodnu, u RiTE Ugljevik zaposleno je 26 novih radnika, mada je, prema procjeni poznavalaca prilika u ovoj kompaniji, i postojeći broj bio prevelik i trebalo je da bude umanjen..

Prihod po zaposlenom iznosi oko 80.000 KM, iz čega se, jasno je, ne mogu pokrivati osnovni troškovi poslovanja. Samo trošak plate jednog radnika u prosjeku je oko 30.000 KM godišnje, a uz troškove prevoza, toplog obroka i svih ostalih troškova ta cifra vrtoglavo raste. Primjera radi, ekonomisti navode da jedan obični samostalni preduzetnik koji se bavi proizvodnom djelatnošću, kada odbije sve troškove, teško može da opstane sa prihodom od 80.000 KM, a kamoli termoelektrana sa rudnikom.

Na kraju, prema iskazanim finansijskim pokazateljima, RiTE Ugljevik je na polovini 2023. godine imala gubitak od 20,3 miliona, koji je, nema sumnje, do kraja prošle porastao.

RiTE Ugljevik izložen je velikim gubicima zbog niske efikasnosti, uslovljene zastarjelom tehnologijom, velikom broju zaposlenih, rastućim obavezama prema bankama i dobavljačima… Sada su na naplatu došle i obaveze prema Slovencima, koje će ova kompanija teško moći da iznese i podnese.

Toliko o „povoljnom okončanju“ spora o kojem je prije pola godine govorio ministar Petar Đokić. Neizvjesno je kako će biti okončan drugi spor, koji se vodi u Vašingtonu.

Ako i on bude u korist Slovenaca, RiTE Ugljevik može da stavi ključ u bravu, što bi hiljade radnika i njihovih porodica ostavilo bez osnovnih prihoda. I kada bi se to desilo, niko u Republici Srpskoj ne bi potegao pitanje odgovornosti – ko i zašto je tražio da se spor sa Slovencima ne rješava sporazumno, već da završi na arbitražnim sudovima, čije odluke su finansijski mnogo nepovoljnije za RiTE Ugljevik, ali i samu Republiku Srpsku.

(Zurnal) Foto: RiTE Ugljevik

Komentari / 74

Ostavite komentar
Name

Mile

09.06.2024 20:11

Najpovoljnije bi bilo da predate ključeve elektrane slovencima, a rudnik Serdarovu. Tako je kad londonski đaci vode politiku. Bar bi radnici primali platu.

ODGOVORITE
Name

Borac

09.06.2024 21:25

Slobo su ga u Londonu ucili,on samo zna krasti.

Name

Mrgud

09.06.2024 22:15

Za sve ovo krivi su Djokic,Dodik i Stevandic i ostala elita vladajuci fasista..unistise sve sto stigose

Name

Re,Mile

09.06.2024 22:20

Zar,se ne sjetite,da pomenete,da je ovo razlog,da se digne malo i veliko,da smijenimo kriminalnu bandu,i zatvorimo ih na stotinu doživotnih zatvorskih kazni,svakog pojedinačno?!?!?!

Name

Re,Mile

09.06.2024 23:30

Ko je Dodik,da "DAJE"NAŠU IMOVINU,NAŠU DJEDOVINU,BILO KOME?! MOŽDA,VI,IMATE IMOVINU KOJU MOŽETE PREBACITI NA IME VAŠEG VLASNIKA!MI,NAŠE NE DAMO,PO CIJENU ORUŽANE BORBE!!!

Name

Rex

09.06.2024 23:32

Jezivo.Rasturiše sve, sačuvaj Bože ovaj narod napaćeni što ima takve, u koga se uzdati

Name

Re

10.06.2024 06:48

Poslao bih ja njih sve sa lopatom da kopaju ugalj

Name

slavica lubarda višegrad

09.06.2024 20:11

pa celi Ugljevik ne vredi toliko...da dodamo još Janju i dio Bijeljine

ODGOVORITE
Name

Re,Slavica Luburda

09.06.2024 23:45

Pa,krenuli su da unište Ugljevik,pa se sjetili i Lopara,i Semberije.Ali,samo na jednu "sitnicu",nisu računali...Zaboravili na bunt naroda,koji je neminovan...a,zaboravili,da je ovo najkritičniji momenat,za kriminalnu vlast!!!Žao nam je,sami sebi su iskopali vlastitu jamu,a,mi ih baš tu i čekamo!!!Konačno💪💪💪💪💪

Name

N

10.06.2024 08:16

Gdje ih čekate? Ne vidim da se neko buni. Svi ćute i trpe. Važno da vam zamažu oči da su vam Bošnjaci krivi, a onda vam političari rade sve ovo. Neka, tako nam i treba kad je narod blesav i samo srbuje. Ništa drugo i ne zna.

Name

Gdid

09.06.2024 20:12

Odmah sazovite jos jedan svesrpski sabor, i trazite ultimativno da prestanu napadi mrske Amerike na slobodarsku srpsku termoelektranu.

ODGOVORITE
Name

Gso

09.06.2024 20:17

To li je ta stabilna, neupitna i vecna republika.

ODGOVORITE
Name

Zoki

09.06.2024 20:18

Sto da RITE stavi kljuc u bravu. Stavite Djokica iza brave, oduzmite mu sve sto je uzeo i pokrijte dugove.

ODGOVORITE
Name

Joj

09.06.2024 20:26

Ovo je trebalo juce na svesrpskom saboru da se rijesi

ODGOVORITE
Name

Re,joj

09.06.2024 23:56

Ne bi oni muziku vodu,da su planirali da je bistre.I slijepcima je jasno da Burle ažurno ispunjava svoje zadatke,postavljene od Amerike,prilikom prisilnog postavljenja na vlast! Gledajte smutljici ,kako nam unutrašnji neprijatelj ruši ono što se krvlju,i životima boraca postiglo!!! Gledajte mirno kao do sada,očinji vid vas napustio!!!Ćutite,nikada više ne progovorili,i ne imali roda,ni poroda!!!

Name

BL

09.06.2024 20:28

Pojacati srbovanje, jos jedan ss sabor, tri prsta i to je to. K’o rukom odneseno.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

10.06.2024 04:48

Tako je, da napravimo jos jedan rat iako smo i prosli izgubili. Al nije da nismo navikli. Stid me da smo spali na to da se dicimo pod šatorom.

Name

Poznato

09.06.2024 20:28

Premijer Višković je lijepo objasnio zašto se postavljaju protivzakonito VD direktori. Da bi to uskladili promijenuće zakon pa će biti po zakonu kako bi mogli imati punu kontrolu nad direktorom da izvršava njihove naredbe a ne da misle svojom glavom.

ODGOVORITE
Name

Re,poznato

10.06.2024 00:06

Pored najglupljeg naroda,u istoriji čovječanstva,sve mogu...mogu nas prodavati,kao roblje...mogu ubijati našu djecu...otimati našu medovinu,pozivati koljače Srba,da budu odlikovani,kao nagrada za klanje mladića u njihovim kućama,pred očima roditelja,pa još i ćuti,avlijaner,da prikrije koliku mržnju usmjerava prema srpskom narodu... A,Ti,odvratno narode,i dalje ćutiš!!! Nije ti žao ni kostiju svojih preklanih sinova,ni grobova đedova,i prađedova...ni slobode,ni demokratije!!!Ćuti,nikada više ne progovorio!!!

Name

Realno

09.06.2024 20:30

Za ovakve stvari se premijeri vlade i ministri zatvaraju. A ovdje nema odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Dasak vjetra na Balkanu

09.06.2024 20:32

Jos to i Elektro privreda rudnike je vec dao i Milorad Dodik najveci izdajnik u istoriji srpskog naroda je ispunio zadatak koji je dobio na Nato nosacu aviona unisti raseli opljackaj . SJEME TI SE ZATRLO !!!!!

ODGOVORITE
Name

Baš tako

10.06.2024 02:45

Ovo je živa istina

Name

Huh

09.06.2024 20:32

Gotovo je i tu cemo ga populatie,u proslosti nikad nista nismo pobedili,😡

ODGOVORITE
Name

Mara

09.06.2024 20:35

Pametni Burlo i Londonski đak Perica, vidjeli da svaka prevara i laž prolazi, pa ćeraju dok nas sve ne rasele i rasprodaju. A u sjenci razni Rašidi, Pavgordi, Tegeltije, Senadi Bingaći i ostali lešinari i žgadija.

ODGOVORITE
Name

Re mare

09.06.2024 23:34

Kaliko se da primjetiti da so dobro glupa i brezobrazna

Name

A krivci

09.06.2024 20:36

Napuniliii svoje dzepoveee!! Za njih nema zakona nema odgovornosti samooo siguran glas za partijuuu i ojjj ha!! Milionii u privatnim dzepovima partijskih lopovaa

ODGOVORITE
Name

Lagano

09.06.2024 20:36

Ministar Djokic ce to popeglati, sposoban je .

ODGOVORITE
Name

Miki

09.06.2024 20:40

Morace RS na kraju da zalozi RITE i jos ce ostati duzna.

ODGOVORITE
Name

Zlo

09.06.2024 20:43

Sve zlo je do "Londonskog đaka"🙃😭🙃😭

ODGOVORITE
Name

Nenad

09.06.2024 20:43

Kakva ekipa krkana i lopova i bitangi i ološa i šljama vodi Republiku Srpsku, dobro da još postojimo, ali potrudiće se Burlo da to ne potraje dugo. A narod se ne razlikuje od ovaca, pase i bleji, a Burlo guli kožu.

ODGOVORITE
Name

Zorka ministarka

09.06.2024 20:46

Mi smo stabilni, nikad stabilniji i takvi ćemo ostati. Nalij der...

ODGOVORITE
Name

Blago nama

09.06.2024 21:01

Šta kažu ovi sa dana svesrpskog jedinstva na ovo

Name

re

09.06.2024 21:01

Zar nisu dogovorili da im za to ispručuju trećinu struje dok rade i da im isplate 250 miliona maraka.

Name

re

09.06.2024 21:03

Otkud to da traže 30 godina posle rata, što to nisu tražili odmah posle rata, sve je ovo jako čudna i smunjiva igra, ko je od političara sve u ovo umešan i uzeo pare da se sada RITE ovako uništi.

Name

Uh

09.06.2024 23:47

Kako sumnjiva igra ,tužba u Vašingtonu je starija od ove Beogradske koja je presudila u korist Slovenaca.Beogradska je pokrenuta da bude isplaćena manja odsteta,ali i tu se preračunali Svakom Levatu je jasno da RS odnosno RiTE gube sporove

Name

Cccc

10.06.2024 07:07

Ti je dogovoren biznis,vi zatezeti konopac mi cemo polako popustiti, na kraju podijeliti novac

Name

Pajo

09.06.2024 20:50

Pa kako će Slovenci naplatiti dug, ako RiTE stavi ključ u bravu?

ODGOVORITE
Name

Neupuceni

09.06.2024 21:11

Pa proda se! Ide elektrana u privatne ruke, a privatnik tj buduci vlasnik, otpusti, i ostavi dovoljan broj radnika za optimalan rad elektrane! i to je to! Drzava dobije pare i plati spor!

Name

Tupko

09.06.2024 21:23

Od vlade RS ce naplatiti

Name

Nikola

09.06.2024 20:52

Šta je sa ulaganjem u nuklearku Krško koja je izgrađena od para za ratnu odštetu,koju je trebalo da dobije Srbija?Šta je sa izmeštanjem fabrika iz Srbije u Sloveniju posle drugog sv.rata ko će tu da plati Srbiji niko

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2024 21:11

Sta ti lupas?

Name

VODOMEC

09.06.2024 22:17

Odkud tebi sve te gluposti. Odakle se financirala nuklearka Krško? Nuklearku su zajedno izgradile Hrvatska i Slovenija svaka sa 50% udjela. Tako je nuklearka od početka izgradnje i sve do danas u vlasništvu pola- pola izmedzu Hrvatske i Slovenije. Zbog toga mora Hrvatske i preuzeti pola nuklearnog odpada mislim da do 2028. I od tu čete na granicu dobiti to skladište, a sama lokacija je, što se mene tiče glupost na kvadrat. Za elektranu su se Hrvatska i Slovenija zadužile kod američkih banaka. I taj kredit su več odplatile. A sada mi još objasni, koje su to tvornice iz Srbije došle u Sloveniju? Bilo bi mi drago da saznam nešto što još nisam znao.

Name

Nikola je

09.06.2024 23:49

Budala

Name

Idealno Re

10.06.2024 00:14

Sta ti moras svemu biti poklopac. I ti mislis da si samo ti pametan i niko vise. Dobro pitanje je postavljeno u komentaru a istinito. Ovde je u pitanju samo muljaza i nista vise...

Name

ре VODOMEC

10.06.2024 09:37

Баш се саме Хрватска и Словенија задужиле, да се није задужила СФРЈ, па тако онда и Србија и БиХ...

Name

Radasin

09.06.2024 21:00

Ovolika potrazivanja od nazovi dojucerasnjih komsija su plod necijeg potpirivanja'iz sekte na vlasti,tj.vj.boga one Vulici iz Doboja.Samo njemu lopovije i para nikad dosta,a uz to Republika Srpska po njemu i onim Mazalicama,Zuticima,nazovi Dr.gicko prasicima,ni netreba da postoji.Ovolika potrazivanja najednom su uvod u totalnu neizvijesnost Republike Srpske i to od istih onih koji su svojim bankama milijardu'ojadili narod u cijeloj BH ?!!

ODGOVORITE
Name

Užas

09.06.2024 21:04

Ovo je van pameti i totalno neodgovorno !!! Ko je odgovoran za moj novčanik ?

ODGOVORITE
Name

Pa da

09.06.2024 21:06

Evo sasvim korektan prijedlog.Javni tumžioc formira predmet,Đikića sa svim na sud i javno,ispitivanje ugovora.Eto nisam ga odmah osudio,a moglo bi se pokrenuti i sve ono što je on potpisao.Ugovori,koncesije itd.Sve nešto,šareno!

ODGOVORITE
Name

Istina

09.06.2024 21:06

Najbolji smo u regionu te stabilni... Ode sve..., za ṣ̌leper brasna ce da nas kupe... Hvala Predsednice sto ste nas opustosili...

ODGOVORITE
Name

Хм

09.06.2024 21:10

Ма треба им ј м, они су побјегли од Угљевика с не Угљевик од њих, а сад им дај све на тацни.

ODGOVORITE
Name

Правници

09.06.2024 21:11

Правни тим нам служи само за одгађања. Штета што фотеље не трају дуже, знало би се поријекло проблема.

ODGOVORITE
Name

Šime olimpa te snjime

09.06.2024 21:13

Londonski đak uspješno rješava probleme sve dok ne predamo Slovencima cijelu Republiku Srpsku zbog dugova.

ODGOVORITE
Name

Haha

09.06.2024 23:03

Ne morate cijelu, dovoljno je da pripojite sve do Brčkog Sloveniji.

Name

Fapa

09.06.2024 21:20

Pa neka traže dobiće ga

ODGOVORITE
Name

Borac vrs

09.06.2024 21:29

Neka Đokić vrati stoje pokrao i taman se mogu namiriti slovenci. Toje Dodikov najbolji ministar za vrijeme vladavine milokrada u zadnji 20 god.

ODGOVORITE
Name

Avdo

09.06.2024 21:39

Elektrana Tuzla je posle 97 god. Hrvaskoj u stuji isplatila njezin vlasnicki dug nije ni osjetila to i rijesila.

ODGOVORITE
Name

Milorad

09.06.2024 22:07

ZAHVALITE SE OVOJ VLASTI! LAKU NOC

ODGOVORITE
Name

Milan

09.06.2024 22:21

Mogu tražiti i 770 milijardi a ne samo 770 miliona!

ODGOVORITE
Name

Ljubljanski đak

09.06.2024 22:29

Ovi Slovenci deru li deru,a kad je Ljubljanska banka derala Jugoslavene onda nikom ništa!Ako već pričamo o prijeratnim poslovima onda i Slovenija treba nama poslije 30 godina nešto platiti ovako ispade da se samo Sloveniji svi duguju!Burle,Viško,Mikica,Stevandić odma u zatvor kao nesposobni idioti već 20 godina po Republiku Srpsku,al za svoje džepove nisu!

ODGOVORITE
Name

Bv

09.06.2024 22:31

Malo pretjerano. Neće to ići tako. Dobiće slovenci svoj dio kolača ali ne ovoliko koliko su predvidjeli. Trećinu će dobiti a kod nas će biti haosa u energetskom sistemu.

ODGOVORITE
Name

Bl

09.06.2024 22:44

Ovi naši jedino znaju lagati i krasti...To im je u krvi,nije burle kriv majka priroda.Propast Republike Srpske..Ispod dna smo.To Milini ljudi rade,

ODGOVORITE
Name

Mirkan

09.06.2024 23:02

Ko zadnji izađe nek pogasi svjetlo. Laku noć Republiko Drpska.

ODGOVORITE
Name

I

09.06.2024 23:10

Niko nije kriv.

ODGOVORITE
Name

Bez brige

09.06.2024 23:11

To Nejaki Viske rijesi jednim pozivom kao i sator.

ODGOVORITE
Name

Polovnjaca

09.06.2024 23:14

Nek Mile otkine od one 2 milijarde sto je nudio Federaciji.

ODGOVORITE
Name

zenja

10.06.2024 00:40

šta kaže politička veličina i moralni odron dragana esma čavka?

ODGOVORITE
Name

Nezgodan

10.06.2024 00:48

Meni nije jasno zasto se stalno kuka? Pa narod koji zivi u RS (za razliku od "opozicionara" iz inostranstva) je odavno otupio i oguglao na sve ovo. Prihvatili su ovaj sistem kao neizbjezan, i zaista vjeruju da bi zaposleni ostali bez posla kad be se usudili da se pobune. Strah je kako ih vladajuca garnitura drzi pod kontrolom. Nigdje te epske hrabrosti, nepokornosti, zelje za pravdom... Samo pokupi sendvic, i budi sretan da su bar margarin namazali, oni u Sjevernoj Koreji nemaju ni toliko.

ODGOVORITE
Name

SNSD

10.06.2024 03:35

Vucibatine iz Slovenije ko ste vi da tuzite Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

M

10.06.2024 08:20

Hahahahahahahahaha jadni mi s vama takvima......

Name

Nix iz bix

10.06.2024 05:33

Zatvorite Rite Ugljevik i otvorite novu firmu Rite Ugljevik 2 pa nek tuze,firma zatvorena.

ODGOVORITE
Name

Мајдан

10.06.2024 07:12

Таман пола од онога што су покрали, треба од лопова одузети и вратити дуг

ODGOVORITE
Name

Bosanac

10.06.2024 09:14

EP BiH je davno riješila ovaj problem sa Hrvatskom od 2000 do 2007 godine, isporučivala struju Al kombinatu u Mostaru preko švicarske firme Glencore. A RS neće da traži pare od Srbije za HE Zvornik i za HE Dubrovnik-Plate. Čudno.

ODGOVORITE
Name

Pero

10.06.2024 11:16

Boga ti ostavice radnike i njihove porodice bez primanja...to su sve neradnici partijske podguzne muve...konkubine puna upravna zgrada..DEZERTERI rade a BORCI na birou ...što prije zatvoriti to leglo nerada, nemorala i lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Elektricar

10.06.2024 11:23

Slovenija pomogne u izgradnji malo betona i opreme i citav vjek mi moramo slati nasu struju .koliko takvih stvari i preduzeca i ugovora postoji ???

ODGOVORITE