Pokušaji uvlačenja opozicije u kombinacije koje vlast sama zakuva

U Republici Srpskoj ponovo priče o razdruživanju. Vlada je najavila dokument, a predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik je poručio da nije tačno da ne postoji pravni osnov za razdruživanje u BiH. Međutim, velike najave od Dodika su se čule više puta posljednjih godina. Od istih na kraju nije bilo ništa, ali je zanimljiva gotovo ustaljena praksa da u ono što sami zakuvaju, predstavnici vlasti pokušaju uvući opoziciju.

Republika Srpska 25.05.2024 | 19:23
Pokušaji uvlačenja opozicije u kombinacije koje vlast sama zakuva

Po ustaljenom receptu koji traje godinama‚ vlast prvo krene u određenu političku avanturu. U onom trenutku kada shvate da ono što su najavili neće ostvariti, u pomoć krenu da pozivaju opoziciju, pozivajući se na srpsko jedinstvo i sabornost. Onog trenutka kada opozicija odbije da učestvuje u onome što je vlast režirala krenu napadi na opoziciju i optužbe da su izdajnici.

Još se ne smiruju tenzije o najavi Vlade Republike Srpske da će Federaciji BiH predložiti razdruživanje. Tako se sve manje govori o Izbornom zakonu Republike Srpske, koji je skupštinska većina predvođena SNSD-om usvojila u skupštini, da bi već u narednim danima, svjesni da ga ne mogu provesti, u sve pokušali da uvuku opoziciju.

"Predložićemo koaliciji da razgovaramo sa opozicijonim partijama oko izbora – naš prijedlog je da se ne učestvuje na izborima koje je predložio visoki predstavnik", rekao je Dodik

Međutim, nakon odbijanja predstavnika opozicije da učestvuju u priči zvanoj Izborni zakon Republike Srpske, koju su režirale stranke skupštinske većine, bez ikakvog učešća opozicije, kreću napadi i optužbe vlasti na račun opozicionih stranaka.

"Mi znamo šta je napravila ta koalicija Šmit i opozicija, potpuno smo demaskirali tu njihovu namjeru da provedu izbore bez nas", rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić. 

Praksa pokušaja uvlačenja, pa onda napadi na opoziciju zbog propasti onoga što je najavila vlast, prisutna je godinama. Od propalog referenduma do većeg broja priča o razdruživanju.

"Počeo bih ovo sa sljedećim: Goodbye BiH, welkome RS Exit", poručio je Dodik 2020. godine. 

Još desetine poziva opoziciji da učestvuje u SNSD-ovim kombinacijama zabilježeno je u protklim godinama, od vraćanja nadležonosti do brojnih pompezno najavljenih, a nikad ne provedenih zaključaka.

"Oni su uvijek nas pokušavali da uvuku u taj svoj vrtlog i to se više neće desiti nikada. Sa njima nema razgovora od onog momenta kada smo mi shvatili da imamo različite ciljeve. Naš cilj je jedna poštena, slobodna Republika Srpska, a njihov cilj je još miliona, tendera još vila i apartmana", smatra Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini.

"Milorad Dodik je poznat po tome što u toku dana po 2 ili 3 puta promijeni mišljenje. Sjetite se kad smo imali posebnu sjednicu da ne damo agremane njemačkom ambasadoru. Dolazi ujutru kaže ne trebamo dati Nijemci su nam neprijatelji, a onda ima telefonski poziv i vraća se i kaže mi ćemo dati agremane", rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red. 

Pozivi opoziciji da učestvuje u nečemu što je izum isključivo vlasti, kažu novinari koji prate političke odnoso, prije svega predstavljaju pokušaj destabilizacije opozicije.

"To je da tako kažem jedan vješt način koji se ponavlja stalno, dakle poziv na jedinstvo – šta bi to jedinstvo na kraju značilo, ne bi značilo puno ali bi opozicija bila podređena vladajućoj strukturi i mislim da opozicija to sve više i više shvata i ne pristaje na takve pozive", smatra novinar Vladimir Šušak. 

Zanimljivo je da su zaključci o razdruživanju koji se sada opet pominju, u gotovo identičnom obliku, usvajani i 2021. godine, ali su primjenjeni koliko i Izborni zakon Republike Srpske. I najmanji stepen učešća opozicije u Dodikovim igrama, kažu naši sagovornici, ništa dobro nije donio ni opoziciji ni građanima Republike Srpske.

(BN) Foto: prva

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dule Savic

25.05.2024 20:06

Sa Dodiko i SNSDom ni u crkvu.

ODGOVORITE
Name

Re

25.05.2024 20:31

Dok se prica i mlati kako bi narod zamajavali objavljen je podatak da u BiH gradjani imaju procesno 14,1 milijardu. Od toga u RS 2,6 milijardi a u FBIH 11,5 milijardi. E sad nek lupaju gluposti dok siromaštvo kuca na vrata

Name

Re re

25.05.2024 23:18

Je li to od istog autora koji kaže da budžet kantona Sarajevo duplo veći od budžeta RS?

Name

RE RE

25.05.2024 23:59

Pa pusti lazu, vidis da smo mi bolji dio BiH, sta ce oni...hahahahaha...(sarkazam) umjesto da se udruzimo svi, citava drzava BiH, zivjeli bi bolje nego ovaj "mrski" zapad...mi samo tonemo dublje sa ovim nasim lokalnim politicarima

Name

Znači..

26.05.2024 03:36

da ispadne na kraju, nisam ja, oni su tako htjeli. Mile demagog

Name

Zahod

25.05.2024 20:08

Najlakse preko tudih leda

ODGOVORITE
Name

Yu

25.05.2024 21:24

Opet ce on na izborima kako tako prevariti srpski narod jer njega crkva podrzava a novopecenih vjernika nasve strane.

ODGOVORITE
Name

A

26.05.2024 00:20

Ovi na vlasti kazu, mi smo posteni...kao opozicija vara, krade,izdaje..nema na svijet drzave da opozicija moze da krade,i nesto izdaje,osim kod nas Srba..eno u Srbiji onog Djilasa vlast optuzuje da je pokrao milione,a on na slobodi???

ODGOVORITE
Name

Panjik

26.05.2024 06:35

Veceg lazova od burleta nema

ODGOVORITE
Name

Viola

26.05.2024 08:35

Ako opozicija i ovaj put popusti, nisu opozicija već njegovi saradnici i saučesnici i završili su karijeru za sva vremena. Ako mu popuste on će imati vjetar u leđa, misliće da je sav narod iza njega i ići će do kraja, jer ako stane ne znam da li je on gotov, a ako ne stane mi smo sigurno gotovi. Kada kažem riječ kraj, mislim na naš kraj, naravno.

ODGOVORITE
Name

X2

26.05.2024 21:10

Vučić treba da preispita svoje stavove i utvrdi ko mu je izdajnik. Narod to odavno zna. Mi smo videli ko je gde bio u četvrtak. Ali ništa novo.

ODGOVORITE
Name

Vicko

29.05.2024 09:21

Zašto Dodik nije usvojio volju naroda za Rio Tinto,sad narode kad Dodikova stranka SNS održava skupove ne trebamo da idemo strogo izbjegavati jer njima narod služi samo da imaju nekog ponižavati.

ODGOVORITE