Biće zanimljivo gledati kako će se stvari dešavati

O napredovanju ruske vojske u Hersonskoj oblasti i trenutnim odnosom snaga na ukrajnskom ratištu, ali i o okolnostima koje su dovele do pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija, te pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, u emisiji “Globalno” BN televizije, mišljenja su suočili prof. dr Dragan Petrović i politikolog Dimitrije Milić.

Republika Srpska 22.05.2024 | 22:21
Biće zanimljivo gledati kako će se stvari dešavati

Smrt iranskog predsjednika u udesu helikoptera, pri trenutnim geoplitičkim okolnostima na Bliskom istoku, podgrijala je mnoga nagađanja javnosti širom svijeta. Jedni tvrde da je uzrok dotrajala letjelica i loši vremenski uslovi, dok drugi smatraju da se ovakve stvari ne dešavaju slučajno.

“Vidimo da je Iran prilično nenaklonjen Americi. Veoma je interesantna situacija sa istočnim Azerbejdžanom u kom živi veliki broj Azerbejdžanaca. Koliko se ja razumem, Iran predstavlja konglomerat naroda, a Azerbejdžanci nisu baš stoprocentno proteheranski orjentisani, tako da ne mora to mnogo da znači, ali su slučajnosti moguće“, rekao je prof. dr Petrović, naučni savjetnk u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

“Pretpostavljam da je veća šansa da je u pitanju neki vid nesreće u ovom slučaju, jer je iranska avijacija zastarjela i dugo vremena neremontovana. Oni prave vrlo napredne dronove, ali što se tiče avijacije, ona nije zanavljana još od vremena islamske revolucije“, rekao je Milić.

Kada je u pitanju pokušaj atentata na premijera Slovačke, takođe je bilo oprečnih mišljenja, o okolnostima koje su do toga dovele, s’ obzirom na činjenicu da je Robert Fico, iz ugla političkog zapada, lider članice EU naklonjen Rusiji.

“Fico je u kampanji govorio da neće poslati ni metak Ukrajini i da je neće naoružavati, a u januaru je slovački parlament izglasao da pravni subjekti mogu da šalju naoružanje Ukrajini. Takođe je u januaru, na sastanku sa političkim predstavnicima Ukrajine rekao da će nastaviti sa podrškom. On je političar promjenjljive prirode i često je mjenjao stavove, tako da to ne bih vezivao za prorusku ili proukrajinsku politiku, nego za domaću političku polarizaciju“, rekao je Milić.

“Argument da Fico nije otvoreno antiamerički, može da stoji, ali su drugi povoljniji za Ameriku. Sa druge strane sam ostavio tu mogućnost, ništa ne tvrdeći, jer u ovakvim situacijama ne bih smeo da ulazim u špekulacije bez ikakvih dokaza”, rekao je Petrović.

Kada je riječ o najnovijem napredovanju ruske vojske prema Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, gosti emisije se slažu da je ono neće proizvesti slom te zemlje.

“Samo je 50 hiljada ljudi sa ruske strane u Harkovskoj i Sumskoj oblasti. To su veoma male snage, tako da uskoro ne očekujem napad na grad Harkov. Ova operacija je taktičkog karaktera i ima za zadatak da odbaci ukrajinske snage od granice, kako ne bi vršili napade na teritoriju Rusije”, smatra Petrović.

Petrović i Milić se takođe slažu da je rusko napredovanje posledica kašnjenja odluke kongresa SAD da odobri pomoć, kao i zbog sve evidentnijeg zamoora Evropske unije, ali i zbog sve većeg pada kvaliteta ukrajinskih snaga. Sa druge strane, kažu da ni sovjetske rezerve, kojima raspolažu Rusi, nisu neograničene, te će sa strateške strane biti zanimljivo gledati kako će se stvari dalje odvijeti.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dado

23.05.2024 04:42

I vi ste mi neki strucnjaci

ODGOVORITE
Name

re Dado

23.05.2024 10:59

Tako je,objasni im.

Name

Plavusa

23.05.2024 10:14

Naletio na laser kad je bio na sluzbenom putu u supi . Ja mislim da su vanzamaljci izasli iz vulkana i napali helikopter .I onda su pobjegli dok nije ko vidijo..A Reisi nije na vrijeme skonto da uhvati laser i da ga smrvi ..E sad tesko je to shvatit jer penzionerima su place jako niske kod nas ..

ODGOVORITE