Advokatica Vasvija Vidović negirala krivicu u Sudu BiH

Sarajevska advokatica Vasvija Vidović izjasnila se da nije kriva po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja je tereti za sprečavanje dokazivanja.

Bosna i Hercegovina 16.05.2024 | 15:22
Advokatica Vasvija Vidović negirala krivicu u Sudu BiH

Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debeveca, suspendovanog predsjednika Suda BiH.

“Nisam kriva”, rekla je Vidović, navodi BIRN.

Prema ranijem saopštenju Tužilaštva, Vasvija Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije SIPA u Istočnom Sarajevu, nakon što ju je pozvao osumnjičeni Debevec, koji je tada uhapšen, kako bi ga svojstvu advokata zastupala u krivičnom postupku.

Kako se navodi u optužnici, nakon što je Vidović omogućeno da, bez prisustva policijskih službenika, nasamo komunicira s branjenikom, svjesna svojih protivpravnih radnji – a s ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefon osumnjičenog treba biti privremeno oduzet, po naredbi Suda BiH – omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu.

Debevec i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije, uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debeveca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova. Njima su sredinom marta određene mjere zabrane.

S obzirom na to da je Vidović negirala krivicu, u narednom periodu bi trebalo početi suđenje.

(Agencije)  Foto: BIRN BIH

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Krcun

16.05.2024 15:46

Pa ako ON nije kriv, što bi ona bila kriva, haha, gde ja živim...

ODGOVORITE
Name

Komentar

16.05.2024 15:56

Kad se advokati izjasnjavaju da nisu krivi, sta icekivati od ibicnih gradjana?

ODGOVORITE
Name

Србо

16.05.2024 17:26

Ови пуштени без икаквих забрана а она треба да одговара, што човјек написа, гдје ја живим.

ODGOVORITE
Name

Ništa cudno

16.05.2024 19:20

U ovoj zemlji niko nije kriv nizašta zato smo najbolji u Evropi a bogami i svijetu.

ODGOVORITE