Tekst dokumenta o Srebrenici prijetnja miru i bezbjednosti

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da njemački državljanin Kristijan Šmit nema pravo da govori u Savjetu bezbjednosti UN i da on obmanjuje cijelu međunarodnu zajednicu, te poručio da je provokativni tekst dokumenta o Srebrenici prijetnja po mir i bezbjednost u BiH i regionu.

Republika Srpska 15.05.2024 | 19:11
Tekst dokumenta o Srebrenici prijetnja miru i bezbjednosti

Nebenzja je istakao da izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Savjetu bezbjednosti UN nije razmotrena u Predsjedništvu BiH i ne odražava mišljenje svih konstitutivnih naroda u zemlji.

"Sa žaljenjem konstatujemo da ovo nije nesrećan incident nego konzistentan stav dijela elite u BiH koja potkopava ulogu Predsjedništva BiH kršenjima, na koja podstiču zapadne zemlje", rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je dodao da je uspostavljen "paralelni, vanustavni, nezakoniti i antidemokratski sistem za donošenje odluka i njihovu primjenu u ime BiH od predstavnika samo jednog entiteta".

"Dejtonski sporazum je okončao krvavi etnički sukobi i ostaje fundamentalni dokument za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Narodi u BiH, uprkos Dejtonu, vide pokušaje da se nametnu zapadne metode centralizacije i unifikacije zemlje upotrebom lukave formule - takozvanog civilnog društva", ocijenio je ambasador Ruske Federacije.

On je ukazao da se "ignorisanjem interesa Srba, koji žive u ovoj zemlji i čija autonomija otežava sprovođenje interesa Zapada, zaobilazi autoritet Predsjedništva BiH".

"Legitimno izabrani predstavnici u BiH i članovi njihovih porodica su predmet nelegalnih sankcija, suočavaju se sa prijetnjama i ucjenama, kao i politički motivisanim krivičnim gonjenjima", podvukao je Nebenzja.

On je dodao da se "humanitarni projekti gase iz političkih razloga i vrši se pritisak na finansijski sistem da bi se stvorili društveno-ekonomski problemi i izazvala kriza s ciljem da se kaže da je javnost nezadovoljna".

"Republika Srpska i Srbi u BiH su izopšteni u sopstvenoj zemlji, optuženi za separatističke težnje, pripisuju im se svakakve etikete, uključujući da su genocidan narod. Principi demokratije i inkluzivnog demokratskog procesa bačeni su kroz prozor kada je riječ o BiH", rekao je ruski ambasador.

On je istakao da je Banjaluka potvrdila na najvišem nivou principijelan stav o zaštiti Dejtonskog sporazuma.

"Vidimo konzistentne pokušaje zapadnih zemalja da unište sve što je ostvareno u godinama poslije sukoba i da se stvori klima uzajamnog nepovjerenja među narodima u BiH, te da se pojača međuetnička nesloga", dodao je Nebenzja.

On je ocijenio da postoji jasna namjera da se zemlja pretvori u kolonijalnu formu kojom može da se lako manipuliše iz Vašingtona, Londona, Berlina i Brisela.

"Uvjereni smo da je važan instrument ove kolonijalne politike Kristijan Šmit. Ovaj njemački državljanin nema pravo da govori u Savjetu bezbjednosti. On nema podršku konstitutuvnih naroda i nije izabran konsenzusom u Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira i - najvažnije - nema mandat od Savjeta bezbjednosti", istakao je Nebenzja.

On je rekao da Šmitovi nezakoniti potezi izazivaju štetu bez premca po međuetničke odnose u BiH i da njegovo učešće diskredituje ovo tijelo, a da su njegovi takozvani izvještaji izrazito subjektivni i ne odražavaju realnost.

"On obmanjuje čitavu međunarodnu zajednicu. Uvjereni smo da bi cilj stabilizaicje situacije u BiH bio ispunjen brzim i bezuslovnim zatvaranjem Kancelarije takozvanog visokog predstavnika", rekao je ambasador Rusije.

Nebenzja je rekao da je "predstavljanje dokumenta o tragičnim događajima u Srebrenici bez saglasnosti svih entiteta direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i predstavlja ozbiljno kršenje Dejtona i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN".

"Smatramo da je ovaj provokativni tekst prijetnja po mir u bezbjednost u zemlji i čitavom regionu", rekao je ruski izaslanik i ukazao da iza inicijative stoji NJemačka - zemlja koja je u 20 . vijeku počela dva svjetska rata i počinila genocid.

Nebenzja je podsjetio da zapadne zemlje odbijaju da se u Savjetu bezbjedosti UN diskutuje o bombardovanju SR Jugoslavije prije 25 godina. 

(Srna)  Foto: N1

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Marija

15.05.2024 19:27

Rusija svojim ambasadora održala lekciju cijelom svijetu. Svaka čast Nebenzja tako se čestito radi svoj posao u svetskim institucijama.

ODGOVORITE
Name

Gdkd

15.05.2024 20:54

A toliko nelogicnosti je izgovorio da je mene laika bila sramota da ga slusam.

Name

Chj

15.05.2024 19:29

Mozda ste Rusi, ali ste ga sad stvarno pretjerali. Zar pozivanje na sjecanje na zrtve i pozivanje da se zlocin ne ponovi predstavlja prijetnju miru i sigurnosti???

ODGOVORITE
Name

miloš

15.05.2024 19:38

Belaj može napravitisamo naj koj ne priznaje Rezoluciju i presude szuda u Hagu.A i zato ima riješenje.

ODGOVORITE
Name

Re Milos

16.05.2024 00:25

Milosee koju li ti krsnu slavis kad si ukro ime?

Name

Miroslav

16.05.2024 15:05

E moj Milose, bednice maloumni. Ko pobi oko 30 hiljada Srba u bivsoj BiH? Tu brojku ni da spomene ta lakrdija od suda, sto joj vi verujete. Svabe su digli glave, i oni furaju izmedju ostalih tu rezoluciju, dakle, nacisticki naslednici, opet su se okomili Milose na nas narod.

Name

Milan

15.05.2024 19:42

Bravooo! Tako je!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

15.05.2024 22:12

Sta li ti vidis da je tako.

Name

Starimoj

15.05.2024 20:05

Zbog cega, ko kome prijeti osim Rusije.

ODGOVORITE
Name

Yu

15.05.2024 20:05

Treba to prevest na engleski i kineski

ODGOVORITE
Name

11903

15.05.2024 21:03

Odmah poslije ove galame u SBUN podnijeti rezoluciju za Hercegovačke jame u koje je na hiljade Srba bačeno, čim se to izglasa ići jedno po jedno stratiŝte gdje je viŝe od 1000 Srba pobjeno, a ima ih mnogo, pa na kraju Jasenovac tako da se GS godinama bavi zločinima na prostoru eks Yu.

ODGOVORITE
Name

Ero

16.05.2024 09:44

Ne samo hercegovacker,vec I jame po Velebitu I svako selo gdje su ustase napravile pokolj spomenuti,mada za to treba I godinu dana,jer je to,mislim na cilj hrvatskih I muslimanskih ustasa,bilo upravo sistematsko istrijebljivanje Srba...A vecina naroda koji su pripadali Hrvatima I muslimanima,su podrzavali ustase!

Name

Naravno da ce

16.05.2024 09:51

Podnijeti za sve genocide u 20 i 21 vijeku nad srbima.

Name

Miroslav

16.05.2024 15:08

Odmah predloziti rezoluciju u UN, i traziti osudu, ustasa, svabskih nacista, i svih drugih sluga nacistickih. Poljaci traze milijarde od nacista, za ostetu, sta cekamo mi Srbi?

Name

Callahan

15.05.2024 21:16

Ma mozete ga dudlazi. Nek sav civilizovan svijet vidi kl ste.

ODGOVORITE
Name

Pfj

15.05.2024 22:34

E sto ga Nebenzja izvali, pa to je ocita laž koju i dijete moze da prepozna. Nek mi nadje gdje se u tekstu rezolucije ikome i icime prijeti!

ODGOVORITE
Name

321

16.05.2024 10:16

zivela carska rusija na celu sa putinom rusijaje stara dama na tlu evrope ponosna drzava

ODGOVORITE
Name

Daruska

17.05.2024 21:24

Bravo za Ruskog Ambasadora naseg Ruskog Prijatelja Bravo za Putina i za Rusku Vojsku Zivela Srbija i Rusija

ODGOVORITE