U Kotoru sutra Samit lidera Zapadnog Balkana i EU

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", biće održan sutra u Kotoru, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Region 15.05.2024 | 14:27
U Kotoru sutra Samit lidera Zapadnog Balkana i EU

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je najavljeno samit će početi u 9.30 časova, a domaćin je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena. 

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Inače, danas, uoči samita održaće se sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju. 

Na samitu u Tirani razgovaralo  se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

 Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih ssest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

(Tanjug) Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Djuka

15.05.2024 14:49

Dodik će vam doći , zvali ga vi ne zvali. Smještaj rezervisan.

ODGOVORITE
Name

Ha ha

15.05.2024 15:22

Tebi je dodik nocna mora

Name

RE Haha

15.05.2024 18:36

nije samo njoj vec svom narodu u RS osim lopova.

Name

Eu licemjeri

15.05.2024 14:53

Majko mila sta nam zapad i Amerika radi.Prvo nam rasture drzavu i izazovu rat.Pa onda takvi dobrodusni toplo preporucuju zajednicko djelovanje i neko zajednistvo

ODGOVORITE
Name

A da nije tako

15.05.2024 19:53

A nadaju se,tj. "sta ce opet rasturati"?! Proslost daje sve odgovore o buducnosti.

Name

Re

15.05.2024 21:36

To sto se vi zavaravate vec 30 godina da je zapad unistio Jugoslaviju to je vas problem. Priznajte sami sebi pa onda mozemo dalje…

Name

Socijalne reforme

15.05.2024 17:35

Niko ne spominje. Bogati sve bogatiji siromasni sve siromasniji

ODGOVORITE
Name

neznam

15.05.2024 18:35

Sta ce Dodik tu raditi.

ODGOVORITE