Zbog veza sa narko kartelom tužilaštvo pokrenulo istragu protiv kadra Željke Cvijanović

Kol je imenovan na prijedlog članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a za njegovo imenovanje najviše je lobirao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa – Staša Košarac.

Bosna i Hercegovina 12.05.2024 | 21:50
Zbog veza sa narko kartelom tužilaštvo pokrenulo istragu protiv kadra Željke Cvijanović

Član narko kartela Tito i Dino imenovan je prošle godine za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami. U pitanju je turski državljanin Fatih Kol kojeg je Predsjedništvo BiH, u oktobru prošle godine, jednoglasno imenovalo za počasnog bh. konzula u državi poznatoj po po međunarodnom pranju novca.

Kol je imenovan na prijedlog članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a za njegovo imenovanje najviše je lobirao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Staša Košarac.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito.

Kol je, kako saznaje Istraga.ba, trebao biti uhapšen zajedno sa rukovodstvom FUP-a i biznismenom Gordanom Memijom u okviru međunarodne akcije “Black Tie 2”.

Kako Kol u tom trenutku nije bio na teritoriji BiH, nije mogao biti uhapšen. No, njegovo ime navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima narko kartela Tito i Dino.

Ovo je dokument Tužilaštva BiH, odnosno prijedlog za određivanje mjera pritvora. Na spisku osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i pranje novca nalazi se počasni bh. konzul u Panami Fatih Kol.

Prema informacijama Istrage, Fatih Kol se pominje u Sky-u kao jedan od biznismena koji je prao novac stečen prodajom kokaina. Jedna od njegovih “investicija” bila je najava izgradnje hotela Hilton u Sarajevu, te prethodna kupovina nekretnina od kompanije Feroelektro. Kol je, prema informacijama iz Skya, od kartela dobio skoro sedam miliona maraka.

Prema zvaničnim informacijama, ovog Titovog saradnika, Predsjedništvo BiH je, na sjednicu održanoj u oktobru 2023. godine, imenovalo na prijedlog Željke Cvijanović. Prethodno je iz Paname, od predsjednika lično, stiglo pismo preporuke za Kolovo imenovanje.

Kako je tada navedeno iz Kolove službe za medije, imenovanjem za počasnog konzula, on će biti spona između Bosne i Hercegovine i Paname na polju privrede, turizma, kulture i sporta.

“Imajući u vidu ekonomske krize koje guše evropsku ekonomiju i koje se pojavljuju na regionalnom nivou, planirano je da se povežu investitori iz ove dvije zemlje da bi se obavljala djelatnost u novim trgovinskim zonama. Pored toga, planira se organizacija koja će pružati mogućnost za obostrano investiranje, kao i jačanje odnosa na polju privrede, investicija, turizma, kulture i sporta”, objavljeno je iz Kolove pres službe.

Počasni bh. konzul u decembru 2023. godine predao je akreditive vlastima u Panami.

Prema informacijama Istrage, saradnja bh. vlasti sa Kolom traje godinama. No, najbolje veze Kol je imao sa Stašom Košarcem, državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Prije nego je Kol i postavljen za počasnog bh. konzula, Košarac ga je posjećivao u Panami.

Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac boravio je u službenoj posjeti Panami gdje se susreo s predstavnicima vlade, poslovnog sektora te javnih i privatnih institucija”, saopćeno je u septembru 2022. godine iz Košarčevog kabineta.

Tada je još objavljeno da je “ovaj trgovinsko-diplomatski susret organizovalo Poslovno udruženje Bosne i Hercegovine kojim predsjedava biznismen Fatih Kol”.

“Bila je to odlična posjeta ministra Košarca koja je otvorila važan put ka jačanju diplomatskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje. Za naše udruženje, ovo predstavlja prvi korak ka nastavku zajedničkog rada. Postoje mnoge stvari koje nas spajaju”, rekao je Kol.

Kako je navedeno, delegacija je izrazila interes za istraživanje mogućnosti ulaganja u Panami u različitim oblastima kao što su energetika, turizam, farmaceutska industrija i građevinarstvo.

“Ministar Košarac je tokom posjete naglasio vrline i prednosti Paname kao važnog čvorišta i budućeg izbora ulaganja u različitim sektorima. Udruženje bh. poduzetnika u Panami stvara se već godinu i zalaže se da postane važan most za odnose naroda, a zvanična posjeta ministra trgovine omogućit će nastavak organizacije susreta na visokom nivou”, zaključio je Fatih Kol.

Prije nego što se povezao sa ministrom Košarcem, Kol je “pokušavao” investirati u Sarajevu. Neposredno pred dolazak Edina Gačanina Tita u Sarajevo, biznismen Fatih Kol je u julu 2016. godine potpisao ugovor sa tadašnjim načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem. Ugovor se odnosio na prodaju, odnosno kupovinu nekretnine koja je nekad pripadala Feroelektro.

Opština Stari Grad prodala je firmi KOL d.o.o. Sarajevo svoj dio od 65 posto objekta bivšeg Feroelektra u Ulici Mula Mustafe Bašeskije 16 u Sarajevu. Kupoprodajni ugovor potpisali su 8. jula načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić i Fatih Kol, vlasnik firme KOL. Prethodno je Opštinsko vijeće Stari Grad usvojilo zaključak o rješavanju statusa ovog objekta na način da se formi KOL d.o.o, po pravu preče kupovine, proda opštinski dio objekta za tri miliona KM.

Tada je saopšteno da će septembru 2016. godine Kolova firma na mjestu nekadašnjeg objekta Feroelektro početi gradnju luksuznog hotela Hilton, koji bi trebao biti izgrađen za 18 mjeseci.

Godinu ranije, odnosno 2015. godine, Kolova firma KOL d.o.o. Sarajevo imala je prihod u iznosu od milion maraka, te je prijavila dobit u iznosu od 747 hiljada KM. Poređenja radi, 2014. godine je prihod je bio – nula maraka, kao i godinu kasnije. Osim toga, 2016,. godine prihod Kolove firme bio je nula maraka, dok je 2018. godine prihod bio svega 1.400 KM.

Podsjetimo, bivši načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je optužen za organizirani kriminal i trenutno se nalazi u pritvoru. Sky prepiske su otkrile da je sarađivao sa članovima narko kartela Edina Gačanina Tita.

Edin Gačanin Tito vođa je jednog od najmoćmnijih narkokartela na svijetu. Trenutno se nalazi u Dubaiju gdje čeka “izvršenje” kazne zatvora u trajanju od sedam godina na koju ga je osudilo holandsko pravosuđe.

(Istraga) Foto:Istraga 

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Goran

12.05.2024 22:06

Takvi su kadrovi snsd ali zato imaju lovu!

ODGOVORITE
Name

Čestitam

13.05.2024 05:46

Predsedniku kako je sastavio reprezentaciju sve u svijetu poznata imenw mislim da je niko takve nema

Name

Ljudstvo i karakter

13.05.2024 08:23

Fini ti neki ljudi vezani za Panamu,Kolumbiju i Venecuelu!Do duše,nisam ni pročitao cijeli tekst,odmah na početku mi se digla kosa na glavi.

Name

Nije čudo

13.05.2024 12:05

Košarac i dotični, obojica imaju vezu sa ,,spoljnom trgovinom,, a za dotičnu vjerujem da je nevina

Name

Mile nezamjenljivi

13.05.2024 14:52

Šta mogu, boljeg kadra nemam za drugu reprezentaciju, ako izuzmem našu vulicku

Name

Pale

12.05.2024 22:10

Klosarac je klosarac

ODGOVORITE
Name

Re Pale

12.05.2024 22:26

Poslije Klošarčeve posjete domaćini su utvrdili da su ukradene cigle iz obližnjeg skladišta. Navike su ozbiljan porok.

Name

Re

12.05.2024 22:29

Propast! Birali ste, dobili ste. Bio u Panami!!! Šta su BH građani dobili od tog putovanja?

Name

Re

13.05.2024 05:29

Klosarac Dinastija ,Dodik i Biserkina ,Stevandicova i Viskoviceva ti je sve pljackaska mafija.

Name

Re

13.05.2024 08:10

Koji je šljam kod nas na vlasti, dobro mi i da smo živi. Sekta je najveće zlo srpskog naroda.

Name

Re re

13.05.2024 10:20

Gradjani su dobili bruku i sramotu prestavnika zemlje zbog sto su se veliki politicari svezali sa Panamom Saudiskom Arabijii njihovim kriminalcima i ko zna sa Kim jos. Šetaju li šetaju po svijetu a za svoj narod i ugled u zemlji i svijetu nije ih briga.

Name

Istočno Sarajevo

12.05.2024 22:21

Opšte poznato je da je belo partijski sport SNSD u Istočnom Sarajevu, a Košarac prednjači.

ODGOVORITE
Name

BIBARA

12.05.2024 22:32

ŽELJKA MORA DA PODNESE OSTAVKU,SRAMOTA DA PRESJEDNIK DRŽAVE BUDE ČLAN KARTELA

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2024 10:26

Pomozi Boze!! Ne samo ostavku nego ako je povezana sa tim kriminalcima skupa sa Sasom K. u zatvor bez čekanja i lisice na ruke ko ostalim zatvorenicima. Pitanje je šta bi vlasti i sud radili da je neko iz običnog naroda bijo povezan sa svjetskim narko lancem.???? I sky aplikacijom???

Name

Ducko

12.05.2024 22:43

Zeljka Cvijanovic nema nikakve veze sa narko kartelom

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2024 08:43

Nema veze i sto je glasala za lagumdziju.

Name

Re

13.05.2024 09:57

Kako znaš? Šta joj rade službe ako nije znala za ovo i ako ju je neko “uvalio” u ovo?

Name

Boro

12.05.2024 23:04

Dodig svesno uništava Republiku Srpsku dovodeći kriminalizovane i nesposobne kadrove poput Klošarca, Eleka, Nedeljka Ćorića, Miška Vepra, Milana Dakića, Banjca, Luke Petrovića i ostale bulumente lopovske. U normalnoj državi Klošarac bi nio odmah smenjen, ali u RS može biti unapređen. A Pejina unuka radi isti posao kao i Pejo, da Srba u BiH bude što manje.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.05.2024 00:54

Mafija

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.05.2024 04:59

Nešto mi mnogo ovih Turaka i Bošnjaka uvezano u puteve droge.

ODGOVORITE
Name

Normalan

13.05.2024 08:14

Znači i Košarac i Cvijanovic su Bošnjaci

Name

Tri

13.05.2024 09:58

Turska-BiH-Panama. Čudni putevi.

Name

Re

13.05.2024 10:42

A eto visoki politicari i iz RSa (Srbi) Saša K. i Željka spandzali se sa turskim državljanima iz narko klana. E šta kažeš za to???

Name

nebitno

13.05.2024 19:43

Ovi tvoji ili su se poubijali izmedju sebe ili su po zatvorima sirom svijeta. Sad malo nasa bagra na redu.

Name

Sarajlija

13.05.2024 05:36

Ima li postenog Nesica u vezi sa Kosarcem i ovim cuvenim investitorom?

ODGOVORITE
Name

Šta

13.05.2024 09:59

Šta mu rade saradnici kad ovo dozvole?

Name

Seka

13.05.2024 07:47

Svuda su narko karteli u sprezi za vlastima drzave .u ovom slucaju vrhuska snsd je zastitnik narko kartela u bih preko sluzbi bezbjednosti .

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2024 13:37

E nema Nesica on je Srbin koji mora šutiti kad su Srbi i takvi kakvi su umiješani sa narko vodjama. Kad će se raditi za običan narod . Kad će se raditi za boljitak običnog naroda. To je tako kad partiski poslusnici budu postavljeni na važna mjesta umjesto sposobni i nepristrasni. Nisu bez velikog razloga svi skoro Dodini saradnici na crnoj listi. A blesavi narod im aplaudira još vise.

Name

Roki

13.05.2024 07:53

''Postoje mnoge stvari koje nas spajaju”, rekao je Kol.'' Citirano iz izjave ovoga Kola. nije potrebno mnogo pameti da se zaključi, šta sve povezuje Košarca i Kola.

ODGOVORITE
Name

Ilija

13.05.2024 08:09

Kada će doći na red kartel Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

Branci

13.05.2024 09:09

Narod je izgleda birao najveći ljudski ološ da mu vodi državu. Sad imamo krimos umjesto političara. Izborili smo se za vladavinu NE PRAVA.

ODGOVORITE
Name

Mi

13.05.2024 09:42

Iz SNSD-a i koalicioni partnera volimo srpsku ( L O V U ) i zalazemo se na sve nacine da izvucemo sto vise od Republike Srpske i gradana i dovedemo vas do bankrota

ODGOVORITE
Name

Vi

13.05.2024 10:10

masite zastavama tudje drzave a mafija trpa dzepove novcima

ODGOVORITE
Name

Uj

13.05.2024 10:19

Jbt

ODGOVORITE
Name

Narod

13.05.2024 10:27

Koja sramota a oni nemaju ni trunke stida. Kriminal u svim nivoima vlasti.

ODGOVORITE
Name

"IMT"

13.05.2024 11:02

Imal mene tu???? Klosarac!!!! Nema takve gnjide nigdje

ODGOVORITE
Name

Arsa

13.05.2024 11:17

Poznata stvar je da turci i šiptari rade odavno sa drogom,a ovi naši rukovodeći kadrovi su vidjeli da tu ima dobre love i pošto su pohlepni vole laku zaradu a da ništa ne rade, pridružili su im se.Kako bi inače Keljmendi poznati diler droge dobio naše državljanstvo u Zvorniku da vlast nije u sprezi sa njim.Vjerovatno ima još takvih primjera a da nam nije poznato.

ODGOVORITE
Name

BL

13.05.2024 11:44

Željka da objasni čime je dotični zaslužio da bude "počasni"???

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2024 12:12

Neka objasni koliko joj je sin zaradio na teniskom igralistu,koje se raspada.

Name

Faktički

13.05.2024 13:38

Zarada je 113 %, mi nismo ciganiju gađali bocama. Ako ne zna igrati u BL ili Rimu, ima prođu u Panami. Faktički.

Name

🤣

13.05.2024 12:04

Ma jel' moguće?🤣🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

Zeka

13.05.2024 13:34

Ekipa koja nema dobre rezultate a igrači smnjivog kvaliteta prvo odlazi vođa odnosno trener a igraci se rasturaju

ODGOVORITE
Name

Tuta Bugarin

13.05.2024 16:06

E ne bi pošteni Staša Košarac uzeo nešto , koliko bi li iz crkve

ODGOVORITE
Name

Sl

13.05.2024 17:36

Sve Sami goli kriminalci nista novo

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.05.2024 19:44

I onda se čudimo kad se neko nađe na crnoj listi SAD.

ODGOVORITE