Nastavljena potraga za zarobljenim rudarom u jami

Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić danas se priključio Spasilačkoj četi i inžinjerima Rudnika Kreka, koji od juče rano ujutro pokušava doći do rudara koji je ostao zarobljen u jamskoj prostoriji u Mramoru.

Bosna i Hercegovina 04.05.2024 | 16:32
Nastavljena potraga za zarobljenim rudarom u jami

Po izlasku iz jame za Avaz govori o izuzetno teškim okolnostima u kojima se odvija akcija spašavanja, ali i rizicima kojima su izloženi spasioci.

– Provjerili smo dio gdje smo se nadali da ćemo ga naći, ali nismo ga pronašli. Sad moramo kvalitetnije osigurati taj kompletan dio kroz koji smo prošli, pa iz tog dijela kreirati uslove za napredovanje dalje kroz zatvoreni dio otkopa.

Uradili smo nešto što se graniči s ludošću, probili se sa jedine moguće strane uz dosta rizika kroz dio otkopnog polja u taj zatvoreni dio.

Prošli smo nekih šest metara sigurno, ali u katastrofalnim uslovima u kojima rade maksimalno dva čovjeka a obrušeni materijal, ugalj i zemlju, morate uklanjati ručno.

Imamo skice očevidaca, na bazi toga i mi gledamo kako dalje. Imamo još nekih 4-5 metara da provjerimo, ali moramo stvoriti sigurnije uslove, ne smijemo dalje ovako – kaže Sinan Husić.

Dodaje da je jako teško dati bilo kakve procjene koliko bi akcija spašavanja mogla trajati. 

(Avaz)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tyxyta

04.05.2024 18:26

Sistem zaštite i spasavanja je na velikim mukama da ovo riješi. Neka je Bog na pomoći!

ODGOVORITE