Republika Srpska živi i živjeće, Srbija će uvijek biti uz nju

"Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam ne može nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda... Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, pa svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne. Republika Srpska živi i živeće, a Srbija će uvek biti uz nju", rekao je Vučević.

Srbija 04.05.2024 | 10:27
Republika Srpska živi i živjeće, Srbija će uvijek biti uz nju

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da ga ne plaši što je u ovom trenutku preuzeo dužnost premijera Srbije, ali da je svakako svestan izazova koji predstoje.

Vučević je u intervjuu za današnje Novosti, odgovarajući na pitanje da li ga plaši to što i u premijersku fotelju seda u možda najteže vreme po Srbiju i srpski narod posle bombardovanja, rekao da se Srbija već dugo suočava sa velikim izazovima, da kulminacija tek sledi, ali da veruje da ćemo svi zajedno, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem, naposletku uspeti da pobedimo.

Ističe da će nova Vlada Srbije biti vlada kontinuiteta, da će slediti politiku predsednika Vučića i truditi se da mu na najbolji mogući način pomogne u ovim teškim vremenima i neravnopravnoj borbi koju vodi u međunarodnoj areni. 

Na pitanje koliko je realno da Sarajevo Beogradu ispostavi račun za ratnu odštetu ako rezolucija o Sreberenici bude usvojena i da se na sličan potez sprema i Priština, Vučević kaže da ne sumnja da se o takvim postupcima razmišlja i u Sarajevu i u Prištini, kao što ne sumnja da takve ideje neće uroditi plodom.

"Žao mi je što se političke kaste i u Sarajevu i u Prištini konstano vraćaju na teme koje nas dele, a ne žele da razgovaraju o onme što može da nas poveže. Mi ćemo i dalje braniti naše nacionalno dostajanstvo i čuvati mir", istakao je Vučević.

Naveo je da Srbija poštuje integritet BiH i da će svako u Srbiji imati sagovornika ako želi da radi na jačanju dejtonske BiH, u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma i u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva prava koja joj sleduju. 

"Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam ne može nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda... Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, pa svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne. Republika Srpska živi i živeće, a Srbija će uvek biti uz nju", rekao je Vučević.

Osvrćući se na to što je Ohridski sporazum nedavno postao sastavni deo Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa EU, Vučević je istakao da se Srbija nikada neće odreći KiM, ni po koju cenu i da to treba da bude jasno svima. 

Dodao je da Srbija evropski put neće napuštati, jer je to u interesu njene privrede, infrastrukture, građana. 

"Ipak, punopravno članstvo nije blizu, ali ne našom krivicom. Prvo Brisel mora da proceni da li je spreman za prijem novih članica... Srbija koju predvodi SNS nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a siguran sam da ni njihov poduhvat ulaska u Ujedinjene nacije neće biti uspešan. Borba nije ravnopravna, ali naposletku - mi ćemo pobediti!", naglasio je Vučević.

Na pitanje da li je vlast pristajanjem na izmenu izbornih zakona pokazala slabost, Vučević odgovara odrično i ukazuje da je reč o pokušaju da se unapredi kultura dijaloga i veština kompromisa.

"Znam da većem delu opozicije ni to neće odgovarati, kao što im ništa ne odgovara, jer im je teško da prihvate činjenicu da ih narod ne želi. Mi ćemo bez obzira na sve pritiske i dalje insistirati na tome da se izbori održavaju unutar institucija sistema, a ne na ulici putem rušilačkih demonstracija", rekao je Vučević. 

Na pitanje da li odlazeći sa mesta ministra odbrane ostaje u uverenju da je Vojska Srbije kadra da odbrani državu i srpski narod na KiM, Vučević je naglasio da je Srbija rešena da čuva mir, a da je njena vojska danas moćna, najsnažnija u regionu i dovoljno jaka da odvrati svakog potencijalnog agresora i svaki pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove neki novi martovski pogrom ili "Oluju".

(Tanjug) Foto: BN

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Ajde bre

04.05.2024 10:46

Omiljena svakodnevna uzrečica dodikmiloradova je AJNESERI..! Neka se sada malo pretvori u bumerang njemu i 'prijeljima' velikim njegovim.

ODGOVORITE
Name

re BRE

04.05.2024 14:09

Tako je omiljena uzrečica Milokrada Dodika je ta koju ste rekli AJD .. ....Milokrad je okružen takođe najvećim šljamom i lopovima kojima daje poslove.Jedan od toga šljama je i Sreto Aničić pohlepna,prevrtljiva fukara.Kod Srete inače sina mesara iz Ključa se promijenilo na stotine radnika.Omiljena uzrečica Srete Aničića je ta ako mu se radnik usprotivi ili zatraži svoja zakonom stečena prava je da će zaprijetiti nekakvim preporukama kod drugog poslodavca.Kod takvih poslodavaca ne treba ni raditi ako slušaju Dodikov ološ kao što je Sreto.Bar sada ima posla.

Name

Vladan

05.05.2024 12:11

Puknite muje dusmani

Name

Bice bolje

04.05.2024 10:59

Pritisak na Srbe magdje oni zivjeli je veliki. Mislim da ce se brzo mnogo toga promijeniti .Izbori na zapadu ce dovesti nove ljude koji nezele ovakvu Evropu .

ODGOVORITE
Name

Bravo

04.05.2024 11:02

Živjela Republika Srpska, živjela Srbija,živjela Crna Gora ! Za Srbiju živim, za nju glavu daću, za svoj narod srpski, za sestre i braću. Volim svoju zemlju od života više,volim ovaj narod ćirilicu što piše, volim svoju braću, srce im je lavlje,volim ovaj narod što čuva Pravoslavlje Za Srbiju dišem i Bogu se molim, za svoj narod srpski kog' najviše volim

ODGOVORITE
Name

At za bravo

04.05.2024 11:52

Zasto onda ti ne pišeš ćirilicu i ekavicu.

Name

Kosta ka at

04.05.2024 12:09

Zato što nije nacionalista,šovinista i tome slično.Srpsko pismo nije samo ćirilica i ekavica.U srpskoj duši ima mjesta i mesta za sve slobodarske ljude,ljude dobre volje.I medju nama ima onih koji se na srpstvo pozivaju kada čine zlo drugim i drugačijim.Ali valja im oprostiti ali i udariti po ušima.

Name

Re Bravo

04.05.2024 13:08

Bravo za Bravo !!!!!! 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

Name

Bosanac

04.05.2024 14:25

Bravo koliko cirilicu volis ni neznas je ni pisati jer si pobjego n'a taj mrski zapad pasad rires ko vepar n'a masnj vécu Dzikane karavlaski totije pravo porijeklo pogledaj istoriju nastanka Srbije

Name

Re bosanac

04.05.2024 14:35

Sta se javljas podrum nacijo?Slavite tita koji vas je priznao kao narod inače ste bili niko I nista.

Name

Re bosanc

04.05.2024 14:38

Prvo u školu da se učiš pisati pa onda dodji i komentarisi podrum nacijo.

Name

Re bosanac

04.05.2024 14:39

Šta je tursko kopile? Skini sa tavana ikonu smradu lojavi.

Name

Re bosanac

04.05.2024 14:41

Kad se podrum nacija javi,neko gde je golf 2 stariji od njegova nacije,onda smo dotakli dno.

Name

Za bosanca

04.05.2024 14:46

Ima nesto što se razdvojiti neda,Banja Luka u Beograd gleda.Zajedno do kraja samo da se zna Republika Srpska i Srbija.crkni od muke podrum nacijo.

Name

car

04.05.2024 11:21

Koliko se para izvuklo iz Republike Srpske?Koliko nekretnina ima u Srbiuji od ovih lopova ovde....Srpska sluzi lopovima a ne narodu običnom...a i vi ste duboko upetljani.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

04.05.2024 17:50

Za Re,otkud tebi majmune i oloŝu da javno vređaŝ nekog na nacionalnoj osnovi,portal BN trebao bi ti zabraniti javljanje jedan period,imam puno jarana druge nacije i niko me nije uvredio,ti si septička rupa Re.

Name

brecalo

04.05.2024 11:49

Republika Srpska sa miloradom ne zivi onda pati sve vise siromastva i ako vaknade nastavi mile da radi Republika Srpska ce nestati a mile ode u srbiju da zivi njega bas boli uvo za srpski narod

ODGOVORITE
Name

Re

04.05.2024 13:21

Republika Srpska nije dodikova nit će kad bit,jer je nije ni on stvarao ni sarovic ni govedarica,već oni koji su trunuli po rokovima,a ne koji su se krili po zamrzivacima i po brasnu.

Name

Modrica

04.05.2024 11:51

Uvijek iste fraze, pa volite ko vam brani, i ja volim svoje komsije srbe , svog velikog prijatelja Dragana , nama ovde nije tijesno, onaj ko truje to su politicari a ne narod, zivjeli i zdravi bili

ODGOVORITE
Name

Kosta ka Modriča

04.05.2024 12:14

Ovaj komentar me ohrabri i učini ovaj dan prelijepim.

Name

Re

04.05.2024 12:54

Dragane javi se .

Name

Re Re

04.05.2024 13:57

Dragan ovdje. Zauzet sam jer pijem kahvu sa komšijom Bošnjskom.

Name

Srbija i Srbi

04.05.2024 13:54

Слободарска држава и слободарски народ који су на Балкану ослобађали поробљене народе, градили ли им државе да би данас они који су вековима били потчињени дизали глас и бусали се у прса.

ODGOVORITE
Name

Sljivar

04.05.2024 14:12

Bih zemlja koja ima25hiljada politicara kadji dve poplacamo iz poreza jedinoce oni zivjeti otsali obicni narod sto ptije pobjegne na zapad to bolje za nihovu djecu

ODGOVORITE
Name

Beogradski pašaluk

04.05.2024 16:00

Istorija se ponavlja, Beogradski pašaluk se vraća!

ODGOVORITE
Name

Sa

04.05.2024 17:49

Rusima se ljubimo,na racun Zapada zivimo,i mislimo da tako moze do vijeka..

ODGOVORITE
Name

BiH

04.05.2024 18:49

zivi i zivjet ce. NATO ce uvijek biti uz nas

ODGOVORITE