"Veliki dio zapadne pomoći Kijevu je pronevjeren"

Ukrajinski zvaničnici pronevjere veliki dio zapadne pomoći Kijevu, uprkos uvjeravanjima predsjednika Vladimira Zelenskog da se ona dobro koristi u borbi protiv Rusije, rekao je visoki francuski političar Florijan Filipo, lider partije Patrioti.

Svijet 27.04.2024 | 17:28
"Veliki dio zapadne pomoći Kijevu je pronevjeren"

On je upozorio da zapadna pomoć Kijevu produžava sukob sa Rusijom i obogaćuje korumpirane zvaničnike.

"Zelenski je lagao kada je rekao da sva američka pomoć njegovoj zemlji ide na ratište. U stvarnosti se veliki dio preusmjerava i odlazi u korupciju", napisao je Filipo na platformi "Iks".

On je ukazao na prošlomjesečno priznanje Kijeva da nije primio 16 milijardi evra pomoći koju su prikupile Poljska i Evropska komisija. Ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da "nema pojma" šta se dogodilo sa tim sredstvima.

Filipo je, takođe, ukazao na nedavni korupcijski skandal u koji je umiješan ukrajinski ministar poljoprivrede Nikolaj Solski, koji je optužen za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u vrijednosti od gotovo sedam miliona miliona evra.

"Još jedan slučaj korupcije u ovoj zemlji, koja je jedna od najkorumpiranijih na planeti.
Svaki evro poslat Ukrajini produžava rat i stoga uzrokuje nepotreban gubitak života, osiromašuje nas ovdje i ima velike šanse da obogati korumpirane" dodao je on, pozivajući da se sukob riješi što je prije moguće.

Ukrajinu godinama muči rasprostranjena korupcija, a nedavno je "Transparensi internešenel" rangirao Ukrajinu u svom Indeksu percepcije korupcije kao 104. od 180 zemalja.

(Srna) Foto: Getty Images

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Miroslav

27.04.2024 17:45

Kesa bez dna, koliko "prijatelji" poslju toliko se pokrade. Ko je tu lud oni sto skupe pa daju, ili oni sto pokradu? Sta je tu istina, koga ona jos zanima, sve te pare su uzete od poreznih obaveznika EU. Ursula i njen tim, daju tudje pare, nesto oni pokradu u tim transakcijama, a onda nesto sto dodje do Ukrajine pokrade Zelenski i njegov tim. Najbolje je pokloniti pare, svi se u njih ugrade, oruzje je bezveze poklanjati, jer ga Rusi uniste. A narod, pa ko ga pita, neka ide u rovove i gubi glavu, dok lopovi sklonjeni na sigurno kradu. Bas mi je zao svakoga, koga su poslali na front, da gubi glavu za lopove.

ODGOVORITE
Name

A ko ubija

27.04.2024 18:29

One što idu na front u rovove i gube živote? Protiv koga oni brane svoju zemlju, ko je taj agresor što je napao Ukrajinu? Ovaj ovde je putinov čovjek što to govori, to je desnica u Evropi. Čuj, "produžava rat sa Rusijom". Sve tvoje riječi, tako ibtin ovde govoriš, sve sama ruska propaganda. Zašto i on into ne kritikujete Rusiju, Putina i takve?

Name

re1

27.04.2024 18:37

veliki dio te pomoć ostane u americi i ne stigne do ukrajine podele američki korumupirani političari, ostatak ide ukrajinskim političarima, a samo nešto sitno dođe kao pomoć.

Name

Miroslav

27.04.2024 21:27

I ko ubija, Tama je ove price Ukrajina i pare. A sta mislite da je drugacije u Rusiji, neki dan su uhapsili, generala nesto rodoljub krao. I Rusi stradaju, a eto taj rodoljub general krade. Tako je to u ratu, strada obican svet, a oni sto su pripremali rat i poceli ga, su na sigurnom, daleko od rovova, ugodno i udobno im je. Niko nije nevin, u pripremi rata, i u ratu, politicari su odgovorni, ali oni su postedjeni kazne, kazna je namenjena, nama, obicnim ljudima.

Name

Isti scenarij

27.04.2024 18:17

Kao i kod nas! Narod u rovovee Politicari u pljacku! Polizicari razvuku rat da traje sto dužeee a oni i njihovi sve bogatijiiii! I tako iz rata izlazi sirotinjaaa sa ratista gola bisa gladna a politicari dezerteri Profiteri Ratni bogatašiii! Scenarij isti! Postratno bogacenje se nastavlja pokriveno Strankama navlasti! I tako u krug! Pljacka stoljeca od 1990 godine traje do danas! Pokrivena vlasti! Pod budnim okom Medj7narodne zajednice! Narod u nestajanjuuu rastjeran opljackan razbijen malim strankamaaaa koje radee za velike tipa banjac cubrilovic stevandic cavic selak nesic itd! Umrezeniii haraju sa rodbinom kumovima papcima preletacima podmazsnim potkovanim domacim i bjelosvjetskim! Zlo 20 i 21 vijeka!

ODGOVORITE
Name

Ahahahahaha

27.04.2024 18:18

Naravno, sirotinja gine, uhljebi se bogate.

ODGOVORITE
Name

uništen

27.04.2024 18:23

Uništen bolje reći

ODGOVORITE
Name

+

27.04.2024 18:55

Lopovi pronevijere i u miru u svakoj zemlji. A TEK DOK SE SVI NAMIRE PREKO ANTLANTIKA DO UKRAJINE, NE OSTANU MRVICE.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

27.04.2024 19:27

Pokrali 🙏ko i kod vas.

Name

Ukrajina je najveca

27.04.2024 20:15

Praonica sranjcanih krvavih dolara sotone a pretvorena u mjesto strave i uzasa za normalnog covjeka.... Na zalost....

ODGOVORITE
Name

A rus došao

27.04.2024 20:36

Da popravi stanje u Ukrajini, jel? Znaju Ukrajinci ko je rusija, znaju oni dobro šta je Gladomor, svi znaju šta je SSSR, sve one bivše članice. Rusija nije pravna država a drugu bi da prave.

Name

Beta 2

28.04.2024 16:00

Rusija treba da uzme sto je njeno. Ukrajina cijela je Rusija.

Name

Ratkovac

28.04.2024 11:17

Da pogađamo,kaže neki lik iz Marin Lepen partije?francuzi su rekli sta misle o njoj i njenoj neonacističkoj partiji.ili AFD u njemačkoj((Adolf für Deutschland)..ili Hajderove neonaciste u Austriji. Zašto su pale 3 austriske vlade?pa jer su štovatelji nacizma i vladimira putina uhvačeni u šurovanju sa russima.Russi JESU NACISTI.kao recimo vučić i srbija.Hitler,tvorac nacizma,šta je govorio nemcima,i zašto je počeo 2 svetski rat?"mi nemci,nebeski narod,viša arijevska rasa,svi ostali narodi su niža rasa,bezvredna,treba ih uništit,deutschland iznad svega".to smo čuli i od srba 90tih i slušamo i danas:"mi nebesko leteči narod,viša arijevska rasa,nebesa su naša,muslimani,hrvati,albanci to nisu narodi,to treba genocidom uništiti"ILI GREŠIM???A slušamo malog,degeneričnog naci štakora Putina:"russi veliki kosmičko precizni narod,viša arijevska rasa,poljaci,česi,ukrajinci to nisu narodi,to je ljudski izrod,to treba uništit,russko carstvo iznad svega".Znate,vi sa sputnjik bntv..to baše likovanje na svaki mali,beznačajni uspeh russa u ubijanju Ukrajinaca kad prenosite u nekakvoj euforiji..?,nije in,več je aut.ili kad stalno:"vučić,srbija,vučić,srbija.."??nije in več je aut,jer 85%građana oko vas???,bogu fala nismo srbi,vučić i srbija koji su samo u Bosni pobili 120.000 ljudi ??nisu baš na ceni,štoviše,nevolimo ih očima vidit,ušima čuti.ili iskopavanje nekih nikad čuo državica,ako su uopšte i državice,neki kvazi političari za koje niko nikad nije čuo ni u njihovoj zemlji jako su vam slab rejting ili sta vec pokušavate?

ODGOVORITE
Name

Olivera

28.04.2024 12:09

Svijetom vlada mafija a lider je Amerika

ODGOVORITE