Narednih dana raspisuju se izbori, još se ne zna po kojem zakonu

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra ove godine, biće raspisani najkasnije do četvrtka, 9. maja.

Republika Srpska 27.04.2024 | 14:23
Narednih dana raspisuju se izbori, još se ne zna po kojem zakonu

Do tada ćemo imati odgovore na pitanja po kom izbornom zakonu će oni biti održani, te da li će vladajuća koalicija SNSD HDZ BiH – Trojka ostati na okupu.

Partneri u vlasti poručuju da čine sve da se na izbore izađe po “njihovom” zakonu.

Tako je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, kazao da je Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH urađen i proslijeđen svim koalicionim partnerima.

– Ogroman dio prijedloga koji smo poslali u stvari sadrži ono što je visoki predstavnik već nametnuo, ali je cilj da zakon bude rezultat rada domaćih vlasti – rekao je Nikšić.

Da bi Izborni zakon BiH mogao da bude na dnevnom redu na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, potvrdio je i Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

– Mi smo završili e-konsultacije i još uvijek smo u fazi pribavljanja potrebnih mišljenja. Teoretski, postoji mogućnost da bude taj zakon na sjednici Savjeta ministara. Postoji mogućnost da bude na sjednici iduće sedmice – rekao je Bunoza.

Međutim, Izborni zakon BiH koji bi se mogao naći na sjednici Savjeta ministara BiH iduće sedmice nije gorepomenuti koji je poslala Trojka, nego onaj koji je već u pripremi u Ministarstvu pravde BiH.

To je poručio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, te podsjetio da je koalicija nedavno dogovorila da u roku od 15 dana u parlamentu BiH pokušaju usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi nadomjestile izmjene koje je nametnuo Kristijan Šmit.

– U tom pravcu moći ćemo ići ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi da pokušamo domaćim snagama donositi rješenja – dodao je Čović.

Međutim, ukoliko se u narednih desetak dana ne desi apsolutno ništa u vezi s pitanjem izbornog zakonodavstva, lokalni izbori će biti raspisani po onom zakonu koji tog dana bude na snazi, a to je u ovom trenutku zakon čije je izmjene nametnuo Šmit, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Kao odgovor na “Šmitova pravila” nedavno je u Narodnoj skupštini RS usvojen Izborni zakon RS. Ali, ni on još nije stupio na snagu, a ne zna se ni kada će, jer je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS najavio da će pokrenuti veto.

Ako se to desi, to iziskuje dodatne procedure, prvo na Zajedničkoj komisiji NS RS i Vijeća naroda, a potom, ako bude potrebno, i pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

Tek nakon toga znaće se da li zakon stupa na snagu ili se vraća u Narodnu skupštinu RS.

– Trenutno je zaista neizvesno bilo šta prognozirati u vezi sa pravilima igre po kojima ćemo izaći na lokalne izbore. Najbolja opcija bi bila da se dođe do dogovora i da se usvoji novi Izborni zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U tom slučaju ne bi bilo ni pobedničke ni gubitničke strane i na neki način bi svi bili zadovoljni. Ukoliko ne, ulazimo u potencijalno ozbiljnu krizu – ocjenjuje Velizar Antić, politički analitičar.

On je uvjeren i da vlast u Srpskoj neće prihvatiti nametnuti “Šmitov zakon”, jer bi, kako kaže, to u suprotnom značilo da su ga prihvatili kao visokog predstavnika.

-Ukoliko ne dođe do dogovora na državnom nivou, verujem da će vlast u RS usvojiti svoj Izborni zakon i po tim pravilima izaći na izbore u Srpskoj – navodi Antić.

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Daaaa

27.04.2024 14:32

Naravno , oni hoće svoj izborni zakon , a taj zakon kaže , ne može nam niko ništa... Uglavnom bi bilo uštetede, ne bi ni trebalo brojati glasove , zano bi se pobjednik unaprijed... Dodik bi i nakon smrti dobijao izbore

ODGOVORITE
Name

Jode

27.04.2024 14:33

Po kojem god zakonu se budu održali izbori 7 glasova iz moje kuće ide za SDS.

ODGOVORITE
Name

Jahorina

27.04.2024 15:50

Iz moje pet za sds!!!!

Name

Kole janja

27.04.2024 21:43

Moji glasovi Vukanu za svaki slučaj kod njega nema papaka

Name

Ljudi

27.04.2024 14:33

Pa ni penzioneri višem ne vjeruju lažnoj Srbendi i kukavici Miloradu Dodiku.Pa ko može vjerovati da će se izaći po nekom zakonu RS nastalom zbog trenutnog hira lažne Srbende Dodika.

ODGOVORITE
Name

Tojeto

27.04.2024 15:11

Zna se, po važećem zakonu.

ODGOVORITE
Name

Doboj

27.04.2024 15:26

Tim strucnjaka iz Doboja treba da stigne ubrzo da skroji zakon ubkoke ce izlaznost biti 101% posto, mrtvi glasaju redovno kud ces dalje. Pohapsiti sve odgovorne za kradju glasova u Doboju da im ne padne na pamet nikad hise da kradu.

ODGOVORITE
Name

Изворна Возућа

27.04.2024 16:23

Дај Боже по Шмитовом. Закону, јер има неке симбилике, пошто је 9 Мај дан побједе над фашизмом. Не или се посрећило да се и ми ријешимо овога ненародног режима, замало је гори од фашизма.

ODGOVORITE
Name

Sasa

27.04.2024 20:38

Predlažem Vulićku za predsjednika CIK-a Rep. srpske..

ODGOVORITE
Name

re

28.04.2024 01:56

za sds ne za dodika pozdrav bn

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

28.04.2024 10:22

Balvan Krmčić Dabar I Brbljivica Oni su spasioci srba da se ne-pate da ih nema vise na svom ognjištu. Oni srbe pretvaraju u engleze švabe slovence talijane amerikance I ostale NE-SRBE. Bože dragi šta si dozvolio. Dogni Bože narod pa to skloni I spašavaj nas.

ODGOVORITE