Neke snage žele da stigmatizuju cijele narode

- Direktor Muzeja žrtva genocida Dejan Ristić izjavio je danas da postoje snage u svijetu koje žele da stigmatizuju cijele narode i prave hijerarhiju zločina i žrtava.

Region 22.04.2024 | 21:15
Neke snage žele da stigmatizuju cijele narode

On je na skupu povodom 32 godine od osnivanja Muzeja rekao da "neke žrtve stavljaju na pijedastal apsolutnih žrtava, dok druge degradiraju iako su stradale na istom prostoru, u istim okolnostima".

Ristić, koji je član državnog tima Srbije čiji je zadatak da se suprotstavi donošenju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, ukazao je da je "distorzija prošlosti posebno uočljiva" u vezi sa stradanjem Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu na području Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, gdje se negira "brutalnost zločina, teritorijalna rasprostranjenost i njihov karakter".

"Muzej se tome suprotstavlja znanjem i aktivnostima", rekao je Ristić i naveo da Muzej posjeduje "više od 200.000 jedinica prvorazredne istorijske građe koja svedoči o genocidu nad Srbima, holokaustu nad Jevrejima, i samudapirenu nad Romima.

Ristić je posebno naglasio da je NDH bila jedina državna tvorevina koja je, mimo nacističke Njamačke, osnivala i rukovodila logorima i jedina osnivala logore za djecu, a da su načini ubijanja bili monstruozni.

"Jasenovac u istoriografiji o Drugom svetkom ratu važi za najbrutalniji logor u Evropi", rekao je Ristić.

Na današnjoj svečanosti Muzeja žrtava genocida prikazani su video-snimci susreta vođe nacističke Njamačke Adolfa Hitlera i poglavnika NDH Ante Pavelića. Prikazani su i snimci sastanak Pavelića i Germogena, poglavara izmišljene hrvatske pravoslavne crkve, kojeg su poslije rata streljale nove vlasti, naslinog pokatoličvanja Srba, ustaškog pretresa sela, posjeta zajedno sa nacistima razrušenih mjesta, prenosi Beta.

Dan Muzeja žrtava genocida obilježava se danas, na dan kada je 1945. godine hiljadu logoraša Jasenovca izvelo proboj iz tog logora, a tek svaki deseti je to preživio.

U Srbiji je danas i Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu. 

(Srna) Foto; BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

PEINA UNUKA

23.04.2024 02:56

NAJ BOLJE BIH TO MOGLA OBJASNITI PEINA UNUKA ..BISERKA KONOBARICA IZ PRNJAVORA ...

ODGOVORITE
Name

Srna

23.04.2024 03:33

Smesno

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

23.04.2024 06:41

Neki narodi sami sebe stigmatizuju i nikako da se nauče na vlastitim greškama već okrivljuju cijeli svijet za svoje gluposti.

ODGOVORITE
Name

Re

23.04.2024 10:59

Tacno!