Promovisana poezija Milana Nikolića publici u Bijeljini

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića.

Republika Srpska 18.04.2024 | 21:34
Promovisana poezija Milana Nikolića publici u Bijeljini

O njegovim pjesmama govorili su recenzenti Pero Zubac i Slobodan Jović, a književno druženje upotpunili su mladi virtuoz Đorđe Perić i sazlija Rajko Simenunović koji je otpjevao jednu sevdalinku “Nad izvorom studen vode”.

Poezija Milana Nikolića je savršeno iskrojena, te se može slobodno tvrditi da je ona u ovom svijetu beznađa spasila na desetine osjetljivih duša.

Za književnika Peru Zupca, Nikolićeve pjesme su izuzetno melodične, jer su, kako on navodi u svojoj recenziji, blagotvorno sazvučje rima koje filigranski niže stihove počev od najljubavnijih, elegičnih, pa sve do rodoljubivih tema o nama, o vremenu i nevremenu…

Taman kada ste pomislili da je u melodiji i ritmu sve, pjesnik vam riječima otkriva duboku misaonost i raskošnu imaginaciju, što je za recenzenta Slobodana Jovića samo dokaz više da je pred čitaocima lirika koja liječi, jer je autor prožima sopstvenom dušom i vanvremenskim smislom, a to je, složićete se, neophodno u današnjem izazovnom vremenu sa apokaliptičnim osobinama…

Na pitanje, zašto naslovi “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autor Nikolić odgovara da mahom u njegovim zbirkama preovladava ljubavna poezija, u kojoj je zaljubljen čovjek hronično obolio od nesanice.

Međutim, on navodi da pjesnik ima i drugu važnu ulogu, osim emocionalnog podržavanja, a to je da bude glas naroda i lirski tribun, što je opet upečatljivo za Nikolićev ciklus rodoljubive poezije.

Milan Nikolić pušta riječi da se u pjesmi traže, a svaki čitalac pronaći će nepresušni izvor vanvremenskih osobina, počev od ljepote ženskog lika, kao vječite njegove inspiracije, do “Istočnog zida”, koji simbolizuje bedem našeg nacionalnog identiteta...

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Čitalac

19.04.2024 00:05

Čestitamo svim učesnicima, bilo je odlično.Pozdrav svima.

ODGOVORITE
Name

+

19.04.2024 15:20

Čestitamo. Divota.

ODGOVORITE