Stručnjaci otkrili da je ova stvar dovela do katastrofe

Hiljade turista zaglavljeno na aerodromu, piste su se pretvorile u rijeke, a automobili plutaju gradom. Ovako je posljednjih dana izgledao Dubai, pustinjski grad koji je pogodila najveća kiša u istoriji.

Svijet 18.04.2024 | 19:30
Stručnjaci otkrili da je ova stvar dovela do katastrofe

Postapokaliptični prizori na ulicama najnaseljenijeg grada Ujedinjenih Arapskih Emirata obišli su svijet, a mnogi se pitaju kako je došlo do prirodne katastrofe i da li je bilo moguće sprečiti njene posljedice.

Društvene mreže požurile su da pronađu krivca u zasejavanju oblaka, obliku geoinženjeringa, koji se, između ostalog, koristi za izazivanje i povećanje količine kiše. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je pogrešno vjerovati da je samo prisiljavanje oblaka da puste padavine izazvalo vremensku kataklizmu.

Zasejavanje oblaka je tehnika manipulacije vremenskim prilikama oslobađanjem supstanci koje upijaju vlagu iz okoline (kao što je srebrni jodid) u oblake, koji pomažu da se vodena para lakše kondenzuje u kapljice vode. Zemlje širom svijeta ovu metodu koriste više od pola vijeka, ali još nijedno naučno istraživanje nije dokazalo da značajno povećava količinu padavina. U prosjeku, zasejavanje oblaka povećava stopu padavina za otprilike pet do 15 odsto godišnje.

U Dubaiju je kiša pala za 24 sata, koliko inače padne za skoro dvije godine.

– Zasejavanje oblaka ne može da stvori oblake ni iz čega. Ono podstiče vodu koja je već na nebu da se brže kondenzuje i oslobađa vodu na određenim mjestima. Dakle, prvo vam je potrebna vlaga. Bez nje ne bi bilo oblaka – objasnila je klimatolog Friderike Oto za Naučni medijski centar.

Nacionalni centar za meteorologiju Emirata (NCM), koji nadgleda operacije zasejavanja oblaka, rekao je da nije bilo operacija zasejavanja oblaka prije ili tokom oluje. Blumberg je ranije izvijestio da se zasejavanje oblaka dogodilo u nedjelju i ponedeljak, ali ne i u utorak, kada je došlo do poplave. Modeli prognoze su predvideli velike količine padavina nedelju dana prije ove oluje, i nije bilo potrebe da se ulazi u zasejavanje oblaka.

Važno je napomenuti da zasejavanje oblaka ima lokalizovan efekat i ne može uticati na globalni nivo, a oluja u Dubaiju se proširila na susjedne zemlje Bahreina i Omana, piše Jutarnji list.

Meteorolozi vjeruju da je ekstremne padavine u Dubaiju podstakla velika oluja nazvana mezorazmerni konvektivni sistem.

– Dešava se kada se mnoge pojedinačne oluje sa grmljavinom kombinuju i formiraju jedan veliki štit visokih oblaka, obično stotina kilometara u prečniku, u kombinaciji sa širokim područjem obilnih padavina – objašnjava Suzan Grej, profesorka meteorologije na Univerzitetu Reding.

Ovako izraženiji pljuskovi mogu brzo da dovedu do plavljenja površinskih voda, kao što se desilo na aerodromu u Dubaiju.

(Blic) Foto: Anadolija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Da su jos 7

18.04.2024 19:40

A vec su 7 puta u manjem bremenskom intervalu, potopili bi se....

ODGOVORITE
Name

Srebrni jodid

18.04.2024 22:11

Pretjerali su...

Name

Ovo ce omesti

19.04.2024 19:07

naše seke da putuju tamo radi biznisa

Name

TEŠKO NAMA

18.04.2024 20:10

Očigledno niste mogli kupiti vremenske prilike. Priroda ima pravila.

ODGOVORITE
Name

Vjetrovi duvaju i oduvaju

18.04.2024 21:14

Novu tehnologiji Arapskim emiratima je prodao Izrael prije par godina. Eto izgleda postoji manjkavost ako naleti vazduh sa velikom kolicinom vlage. Mislim da ce ubuduce biti pazljiviji.

ODGOVORITE
Name

Micko

18.04.2024 21:16

Cuj, izazivaju kisu, ustaju srebrne jodide... Ma kud vas nije poplavilo da ne stanete sa lica zemlje, idioti jedni. I onda kazu oni zeleni kako eto mora se nesto raditi po pitanju klimatskih promjena, bla, bla. Pa vi ih i izazivati svojim delovanjem. Sjediste s mirom, mamlazi jedni, dok nas nije djavo sve odnio.

ODGOVORITE
Name

Branci

19.04.2024 08:38

Vi nemate pojma. Samo trabunjate u prazno. Čačkate ono što ne razumijete. Čovjek je glup kao ona stvar.

ODGOVORITE