Beograd je saobraćajni čvor za sve u regionu

 Uspostavljanjem direktne leta "Er Srbije" na liniji Beograd - Mostar posle 33 godine, Srbija pokazuje da želi da afirmiše saradnju u regionu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Goran Vesić i naveo da će Beograd postati saobraćajni čvor iz kojeg će i svi koji žive tom delu BiH moći da putuju u svet.

Srbija 17.04.2024 | 11:50
Beograd je saobraćajni čvor za sve u regionu

"Povratna karta košta 104 evra i mi očekujemo da veliki broj putnika iz tog dela Bosne i Hercegovine koristiti Beograd kao ’hab’ za dalje putovanje. ’Er Srbija’ leti do više od 80 destinacija u svetu, iz Beograda možete direktno za Njujork, Čikago, Peking, uskoro će se moći i za Šangaj, Majami...", rekao je Vesić za TV Prvu.

Poslednji let na relaciji Beograd - Mostar obavljen je 23. novembra 1991. godine, a posle 33 godine, ta linija je obnovljena i već prvog dana prodato je 2.000 karata.

Vesić je kazao da ovaj let traje oko 50 minuta i da je cena povratne karte manja  od cifre koja bi putnicima bila potrebna za gorivo, kada bi putovali automobilom.

"Očekujmo da ova linija ostane profitabilna, jer uvek treba malo vremena kad se novi let uspostavi, da se ljudi naviknu", naveo je Vesić koji je povodom prvog leta boravio u Mostaru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar je podsetio i da "Er Srbija" već leti do Sarajeva i Banjaluke.

Vesić je istakao i da je predsednik Vučić srdačno dočekan u Mostaru, što je pokazalo koliko žitelji i političke strukture u Hercegovini poštuju njegovu politiku.

"Srbija ima svoj štand na Privrednom sajmu u Mostaru, koji je i predsednik Vučić otvorio kao jedan od lidera u regionu. Poruka koju šaljemo i direktnom linijom do Mostara i dolaskom na sajam je da Srbija želi da afirmiše saradnju u regionu", istakao je Vesić.

Poručio je i da je Srbija otvorena i za saradnju sa državama u regionu, čak i kada se te države ne ponašaju korektno prema Srbiji u međunarodnim institucijama.

"Srbija, kao najveća država na Balkanu, po broju stanovnika i rastu BDP-a, veruje u regionalnu saradnju, jer je interes svih da Balkan postane jedno tržište. To je politika predsednika Vučića - da sarađujemo, jer jedino uz privrednu saradnju možemo da stvorimo uslove za lakše rešavanje političkih pitanja", napomenuo je Vesić.

Na upozorenja predsednika da moćnici žele sukobe u regionu, Vesić je rekao da velike sile uvek imaju svoje interese, koji se najčešće ne poklapaju na interesima manjih država, pogotovo onih koje vode samostalnu politiku.

 "Očigledno je da neki sa strane ove žele sukobe, jer iz tih sukoba uvek drugi profitiraju. I to što nije bilo avio-linije između Beograda i Mostara, nije bio interes ni Beograđana ni Mostaraca. Izgubili smo 33 godine tokom kojih smo mogli da sarađujemo, da razvijamo naše gradove i dve zemlje. I, zato, ova linija pokazuje koliko je bilo štete od sukoba na Balkanu za sve koji ovde žive", rekao je ministar Vesić.

(BN) Foto: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaran

17.04.2024 12:03

A trebinj i sokolac nista ....svi lazete...

ODGOVORITE
Name

Ja zelim biti pilot

17.04.2024 12:26

Ja redovnom linijom Trebinje - Gvinea Bisao letim vec godinama !

Name

123

17.04.2024 12:49

Ovo su odlicno uradili.Mnogi ce da putuju preko Beograda za Mostar koji zive u inostranstvu jer je odlicna veza nego za Sarajevo,jer ovaj let je direktan za Mostar.Sve pohvale i sretno!!!

ODGOVORITE
Name

Onako od oka

17.04.2024 13:01

Nama kažu da je banjalučki odma poslje Shipola 👌😁

ODGOVORITE
Name

Xx

17.04.2024 13:51

Uvjek je i bio

ODGOVORITE
Name

BATO

17.04.2024 14:47

..hoću Trebinje aerodrom......

ODGOVORITE