Harmonikaš Đorđe Perić nastupao u dalekoj Kini

Mladi virtouz na harmonici Đorđe Perić iz Bijeljine nastupao je u Kini na festivalu Proljeće u Šangaju , a njegove izvedbe čulo je 56.000.000 ljudi, što je na ponos cijeloj Republici Srpskoj. Gostujući u Jutarnjem prpogramu BN TV Đorđe i njegov mentor najavili su neke nove nastupe, kao i 16. Dane harmonike u Bijeljini.

Republika Srpska 15.04.2024 | 12:59
Harmonikaš Đorđe Perić nastupao u dalekoj Kini

Đorđe Perić bio je najmlađi učesnik na šangajskom festivalu harmonike koji se svrstava u red  najvećih festivala tog tipa u svijetu. Tamo je otišao na poziv Kineske asocijacije akordeonista, a publika u Kini ostala je oduševljena izvedbama ovog mladog viruoza. Zanimljiva je činjenica da je ovaj mladi virtouz nastupio pred 56. miliona ljudi sa cijele planete.

“Publici se svidio moj nastup i to mi je najvažnije. Kinezi vole da čuju svoju muziku da je neko stran svira. Njima je to neobično kad vide nekoga iz Evrope kako svira kinesku muziku. Svirao sam  i klasičnu, balkansku muziku, srpske obrade i svidjelo se kineskoj publici.”, priča Đorđe.  

U Kini je harmonika doživjela maksimalnu ekspanziju, kaže njegov mentor koji je ujedno i direktor Osnovne muzičke škole  “Kornelije Stanković”, Slaviša Perić.  

“Kinezi ulažu mnogo u obrazovanje mladih u promovisanje pravih, zdravih vrijednosti i zbog toga sam zaista ponosan što Đorđe svojim nastupom može da bude primjer svim mladima koji se bave muzikom.”, rekao je Slaviša Perić.

Dok se Đorđe sprema da odgovori na brojne pozive za nastupe u inostranstvu, neka od najvećih svjetskih imena dolaze u njegov grad. 16-ti Dani harmonike održaće se u Bijeljini od 18. do 22. aprila.

“Festival Dani harmonike ove godine okupljaju učesnike iz oko 15 zemalja svijeta. Interesantno je i to da su Dani harmonike jedini festival sa prostora Balkana koji je zvanično uvršen u kalendar Svjetske asocijacije akordeonista, zaista veliki uspjeh.”, dodao je Perić.

Od prošle godine Bijeljina je prepoznata na svjetskoj mapi kao jedan od gradova organizatora Svjetskog kupa harmonike. Naš grad je rasadnik talenata, što potvrđuje Đorđe Perić, ali i mjesto u koje rado dolaze najveći svjetski virtuoze na harmonici.

(BN) Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skolski drug

15.04.2024 13:48

Đole je kulturan,lijepo vaspitan i dobar dječak. Njegovi uspjesi prevazilaze ove teritorije i plod su posvecenosti njegovih roditelja kojima skidamo kapu.

ODGOVORITE
Name

Micko

15.04.2024 14:06

Bravo decko. Samo se nadam da cete harmoniku vratiti harmonici, tj. svirati stare narodne pesme, a ne nekakve strane pesme, dokazujuci kako i to moze da se svira na harmonici. Zna se sta je harmonika i na sta asocira....

ODGOVORITE
Name

Iskreno

15.04.2024 15:22

Dragi naš dječače, sve najljepše ti želim. Ti si naš ponos. Srećnooo!

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

15.04.2024 18:09

Djordje! Srecno i blagosloveno u daljim uspjesima....

ODGOVORITE