Vlast obećala banku za pojedince pod sankcijama?

Milorad Dodik najavio je osnivanje banke za unutrašnji platni promet za, kako je rekao, sve one koji su pod američkim sankcijama. Stručnjaci kažu – to je nonsens, ne osniva se banka preko noći. 

Republika Srpska 12.04.2024 | 20:00
Vlast obećala banku za pojedince pod sankcijama?

Iako se na početku vlast smijala američkim sankcijama, čini se da sada više to nije smiješno pa se ubrzano traže rješenja. Ovaj put to bi, prema riječima Milorada Dodika, trebala biti banka Republike Srpske. Međutim, to nije za dobrobit građana nego za sve koji imaju ugašene račune zbog američkih sankcija, što uključuje i samog Dodika.

„Mi ćemo u narednih dvije ili tri sedmice riješiti pitanje banke koja će obavljati unutrašnje platne transakcije i time omogućiti pravnim i fizičkim licima da vrše platni promet, neće tu moći ništa Amerika da uradi“, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ono što se svi pitaju jeste kako će se pronaći 15 miliona maraka,koje su planirane kao osnivački kapital banke jer taj novac bi trebala da stvori Republika Srpska. S obzirom da je to teško izvodivo, a zaduženja su u Srpskoj postala gotovo svakodnevna, možda će novac doći od Mađara ili Kineza kod kojih vlast često odlazi kad je u problemu, smatraju ekonomisti.

„Jasno da jedan takav očajnički potez će dovesti do ugrožavanja i narušavanja stabilnosti bankarskog sistema u Republici Srpskoj to je neizvjesno jer svi potezi koje ova vlast povlači vode Republiku Srpsku u sve dublju izolaciju. Ova vlast da bi spasila sebe spremna je žrtvovati sve u ovoj zemlji i sve građane pa tako i Republiku Srpsku“, smatra  Mirjana Orašanin, ekonomista (SDS).

Dodikove ideje postale su više smiješne nego izvodive jer otvaranje bankovnog računa za osobe na američkoj crnoj listi je izuzetno opasno, jer Dodik nema jasnu strategiju i svakim danom uvlači Srpsku u još veće probleme, smatraju u opoziciji.  

„Svaki njegov potez stvara osjećaj da će svi građani potencijalno biti meta nekih crnih lista, da neće moći ostvariti svoja ljudska radna prava, da imaju račun da mogu da zarađuju platu da se osjećaju zabrinutim i mislim da ovo zaista postaje toliko zabrinjavajuće i ozbiljno da on apsoutno ne vlada situacijom i da svakim danom uvlači u dodatne probleme“, ističe Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od početnog podsmijeha vlasti na američke sankcije, do toga da bi one mogle imati direktan uticaj i na građane Srpske, tanka je linija. Sankcije mogu ograničiti trgovinu, izazvati inflaciju, smanjiti ekonomski rast i uzrokovati nezaposlenost, što direktno pogađa, ionako loš životni standard građana.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

prijedor

12.04.2024 20:19

Kako je to podrivanje Dejtonskog sporazuma i pokučaj zaobilaska sankcija slijedi od amera čestitka za rukovodstvo te banke kada se otvori.Pridružuju se Dodi i ostalim Jel Dodo misli da če nasamariti Amere to samo bolestan čovjek može pomisliti.Davno je neko rekao bolje se zakačiti sa crnim đavolom nego sa amerima.

ODGOVORITE
Name

Mico

12.04.2024 21:11

Ta banca nemoze ni 24 h da funkcionise..da je to tako svaka suga bi osnovala banku

Name

Nenad

12.04.2024 21:41

Moj Prijedore nemas ti pojma sve to Dodik radi u dogovoru sa Amerima.Inegralu skinute sankcije ako su uopste i postojale.

Name

Re

13.04.2024 07:52

Banka papaka i lopova.

Name

Kiki

12.04.2024 20:27

Mogu ja otvorit privatnu banku...No sikiriki

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2024 01:21

Sad je kompletan. Predsednik, stranka, banka, firme, avionicici, helikoptercici, beo vila, rakija, mali sekretar itd itd. Samo jedno mu fali (Uvek mu malo) 😂😂

Name

Srbenda

12.04.2024 20:29

Mnogo toga je mile obeco.. Lemi zvani prevara...sarnena laža..hehe

ODGOVORITE
Name

Rambo

12.04.2024 20:32

Ima li jos Budala da vjeruju Vladi ! ?

ODGOVORITE
Name

pero,

12.04.2024 20:36

ima ih ,koliko hoces,ima i onih koji bi i u rovove za ovog prevaranta i lopova,nazalost

Name

Vanzemaljac

12.04.2024 21:10

Znači banka ta familiju i prijatelje,neće moći lopovi.

Name

Prijedorčanin M.

12.04.2024 21:39

Neka dodo i obezbjedi 15mil.km i neka registruje tu banku,pitam;od sadaŝnjih banaka u RS i FBiH koje će smjeti poslovati i vrŝiti transakcije novca,uplata,isplata i ostale bankarske poslove,mislim da bi te banke bile u velikom glibu,da nebudem vulgaran,i iste bi dobile sankcije,ovo su preozbiljne stvari da se neko poigrava narodom i RS.

Name

Rea!ista

12.04.2024 21:59

Vi Ameri ste ga doveli na vlast, pa ga sad i vodite ako smeta nemoj te narod otereċvati. Nedate da narod normalno živi.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

12.04.2024 22:00

Ako se osnuje ta banka, Vlada, vladine ustanove, druge entitetske institucije, javna preduzeća, otvoriće račune u njoj, poslovanje kanalisate na te račune. I prebaciti depozite (oni koji imaju). Živi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

q

13.04.2024 06:32

Sva lica koja budu poslovala sa tom bankom kao i rukovodioci iste rizikuju američke sankcije.

Name

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

13.04.2024 04:33

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

🤣🤣🤣🤣🤣🤣 za re

13.04.2024 04:34

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

13.04.2024 04:39

Unaprijed isplanirana pljačka. Povod stvaranja su kao sankcije. Račun banke puniće se sa računa vlade RS i sa grbače naroda RS. A kad je braća urade završiće kao SRBSKA BANKA kao BOBAR BANKA kao PAVLOVIĆ BANKA itd. Uvijek nađu povod i način za pljačku. Ali očigledno neće dugo. Natovarili su jače od sebe sebi za vrat.

ODGOVORITE
Name

David Štrbac

13.04.2024 07:14

Najprije će je osnovati pa će je vrlo brzo očerupati kao i sve dosadašnje koje su osnovali.To je jedini razlog zašto je osnivaju

ODGOVORITE
Name

Usput

13.04.2024 07:33

Dvije osnovne stvari bez kojih banka ne može raditi: 1. Struja 2. Telefon Ko će se usuditi da toj Dodikovoj banci isporučuje struju i telefon? Ko bi želio EP-RS i mtel na američkoj crnoj listi?

ODGOVORITE
Name

Hi

13.04.2024 07:58

Predviđam da ce se eskalacija nastaviti. Mile proglasava nezavisnu rs, nakon cega cijela rs ide u izolaciju, potpada pod sankcije SAD i EU, a da bi prezivjela, sedmicno dobija pomoc u hrani i lijekovima iz Rusije. Granice su joj zatvorene, ne moze se uci ni izaci, NATO trupe dezuraju na Savi i Drini i prema FBiH. Jedinu komunikaciju izmedju istoka i zapada kroz Brcko strogo nadzire NATO. Unutar rs kuva, istocni i zapadni dio se optuzuju ko je kriv za to stanje. BIH i dalje postoji za ostatak svijeta, rs se ponasa kao Sj. Kipar. KM se ne koristi u rs, vec Dodikov dinar kojem kurs pada na dnevnom nivou. Inflacija dere, sverc cvjeta, nova drzava je u opstem haosu.

ODGOVORITE
Name

Banka

13.04.2024 08:05

Pa koja će banka saradivati sa tom bankom? Jedino da Dodik otvori sebi banku i da drže pate u sefovima. Šta nam uradiše a mogli smo živjeti kao sav normalan svijet,

ODGOVORITE
Name

Realista

13.04.2024 09:33

U slucaju da nas Mile zaista provede sumanutu namjeru secesije momentalno znaci rat, bilo to sa NATO-om, bilo sa citavom FBiH ili samo s "muslimanima" kako ih vlasti RS-e imaju obicaj zvati, ne zna se koja je gora opcija. Cak da rat i ne bude RS nema centralnu banku, nema valutu (pa cak i da je "izmisli" nece biti priznata ni od koga dakle ne bi imala nikakvu vrijednost) pa stoga uvoz ne bi bio moguc, trgovinska razmjena ne bi bila moguca ni sa jednom zemljom....Srbija sigurno nije luda da se pridruzi toj avanturi jer bi momentalno i ona dobila sankcije plus bi enormno sebi otezala ionako tesku situaciju na Kosovu i Metohiji. Dakle nema trgovine, nema uvoza, nema stvaranja dodatne vrijednosti - nema potrebnog novca za funkcionisanje drzave, i najbitnije u svemu NEMA ZADUZIVANJA. Ko misli da je to ikako izvodivo od srca mu predlazem neki psihijatrijski pregled.....

ODGOVORITE
Name

Aha

13.04.2024 12:25

A hoce banku mjesto u Zatvireee! Oni bi u bankeeeee! Vidi vidi! Crnolistasi treba pred zakon pa po zasluzi valjdaaa! Kaligule 21 vijeka! Iznijeli prljavi novac od Rusije Madjarske Srbije Hrvacke Turske itd pa bi sad i banke mjesto u zatvoreee! Pljackasi drzaveee i narodaaa! Kaligule 21 vijeka i ordenje dijrle u zemlji cuda!! Jis se skidaju sa crne lusre Integral gigant isisavanjaaa budzetskog novcaaaa! Pobogu kaligule pidmazaniii potkovaniiii!!!

ODGOVORITE
Name

Ali uspjeli su

13.04.2024 12:27

Podmazati i skinuti Integral Gigant isisavanjaa budtetskog novca Izrabljivacaaa radnikaaaa!!!! I naroda i drzave pljackarosaaa! Tako se osokolili da ce jisssssss njuh osloboditi!

ODGOVORITE