Tinejdžer progutao novčić koji mu se zaglavio u glasnim žicama

Jedan 14-godišnjak iz Kalifornije progutao je novčić koji je morao da se hirurški izvadi pod anestezijom nakon što se zaglavio u njegovim glasnim žicama! Tinejdžer je doživeo čudnu nesreću kada mu je novčić koji je progutao ušao u glasne žice.

Zanimljivosti 11.04.2024 | 17:39
Tinejdžer progutao novčić koji mu se zaglavio u glasnim žicama

Jadni momak je nekako progutao četvrtinu, koja je umesto da prođe niz jednjak, krenula u disajne puteve i ubacila se kao automat. Tradicionalno je ruta nejestivog predmeta obično ide prema stomaku, a zatim napolje prirodnim putem.

Međutim, u slučaju ovog nesrećnog 14-godišnjaka iz Kalifornije, bila je potrebna medicinska pomoć da bi se uklonio. Lekari koji su lečili tinejdžera u bolnici podelili su svoju priču u nedavnom kliničkom izveštaju objavljenom u Nev England Journal of Medicine

rendgenski snimak novćića u glasnim žicama
rendgenski snimak novćića u glasnim žicama

U njemu su ispričali kako su otkrili i bezbedno uklonili kvart iz njegovog neobičnog i rizičnog skrovišta.

Nakon što je prošao kroz glasne žice i glotis, novčić je završio zaglavljen u subglotisu, što je sićušno područje koje se nalazi između glasnih žica i dušnika.

Na sreću, kada je dečak stigao u hitnu pomoć, njegovi glavni problemi bili su promukli glas i teškoće pri gutanju.

Lekari su primetili da je disao udobno i bez balavice, ali su brzo primetili opasnost u disajnim putevima kada su uočili novčić na njegovim snimcima izveštava DailyStar

“Strana tela disajnih puteva – posebno ona u traheji i larinksu – zahtevaju hitno uklanjanje kako bi se smanjio rizik od respiratornog kompromisa”, napisali su u izveštaju NEJM.

novćić u glasnim žicamanovćić u glasnim žicama

Tinejdžer je primio opštu anesteziju jer su lekari koristili dugačke optičke pincete, usmerene kamerom, da uklone novčić sa njegovog tesnog mesta.

Zatim su ponovo pregledali dečakove disajne puteve nakon što su zgrabili novčić i primetili ulceracije na svakoj strani koje su odgovarale rebrastoj ivici novčića. Kada je novčić izvađen, dečakovi simptomi su se poboljšali i on je otpušten, izvestili su lekari.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dario Djapa

13.04.2024 03:11

Ja sam progutao kliker pa nikom nista

ODGOVORITE