Obrt: DNK tragovi ne pripadaju nikom od osumnjičenih

Vještačenje DNK tragova iz tunela i depoa Višeg suda u Podgorici u koji je provaljeno početkom septembra prošle godine ne podudara se sa biološkim profilima osumnjičenih Nikole Milačića i Ivice Piperovića.

Region 09.04.2024 | 14:07
Obrt: DNK tragovi ne pripadaju nikom od osumnjičenih

To ukazuje da oni nisu osobe koje su istražitelji označili kao kopače i učesnike nezapamćenog upada u jednu od najobezbjeđenijih institucija sistema, potvrdila je advokatica Maja Turković "Pobjedi".

Milačić i Piperović uhapšeni su 12. oktobra prošle godine pošto su ih nekoliko sati ranije uhapšeni Katarina Baćović i Marjan Vuljaj prilikom saslušanja kod tužioca označili kao organizatore krađe stvari iz sudskog depoa.

Mesec ranije, nakon razotkrivanja upada u djepo Višeg suda, Osnovno tužilaštvo je otvorilo istragu protiv osumnjičenih kopača tunela – četvorice srpskih državljana – Milana i Veljka Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića, koji je nakon hapšenja u Švedskoj 20. marta izručen Crnoj Gori, a na listi osumnjičenih učesnika ovog projekta našao se i Podgoričanin Predrag Mirotić.

Mirotić je prvi uhapšeni u istrazi slučaja "Tunel". On je, prema navodima naredbe o pokretanju istrage, vozio kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, pomagao osumnjičenima da nesmetano borave u Podgorici i obezbjeđivao im alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Advokatica Turković je kazala da u dosadašnjoj istrazi prokopavanja tunela i upada u djepo Višeg suda u Podgorici, a koja je skoro privedena kraju, u odnosu na njenog branjenika Nikolu Milačića nema apsolutno niti jednog dokaza koji ukazuje da je povezan sa ovim događajem.

- U međuvremenu je gotov i nalaz veštačenja izuzetih DNK tragova sa lica mesta i rezultat je takav da nigde nema biološkog profila okrivljenog Milačića - kazala je ona.

Erić saslušan bez advokata

Advokatica Turković navodi da je prema informacijama kojima raspolaže poslednja radnja koju je tužilac preduzeo u ovom predmetu saslušanje okrivljenog Vladimira Erića, a kojem ona nije prisustvovala.

- Tužilac me nije obavestio da će Vladimir Erić biti saslušan, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o krivičnom postupku. Uprkos tome, svakako raspolažem informacijom da je ovaj okrivljeni izjavio da ne poznaje Nikolu Milačića i da prvi put čuje za njegovo ime i prezime - kazala je Turković.

Imajući sve ovo u vidu, advokatica Turković ceni da tokom istrage u ovom slučaju, a koja traje neopravdano dugo, nije pribavljen nijedan dokaz koji bi potvrdio bilo kakvu povezanost Milačića i potvrdio navode okrivljene Katarine Baćović, koja je svojom izjavom inkriminisala njenog branjenika.

- Zbog čega smatram da u konačnom usled nedostatka dokaza postupak mora biti obustavljen protiv mog branjenika - kazala je ona.

Istraga ovog slučaja ni posle sedam meseci nije ponudila čvrste dokaze niti nagovještaj ko stoji iza upada u depo Višeg suda, kao ni što je bio motiv zbog kojeg se krenulo u ovaj nesvakidašnji kriminalni projekat.

Tunel je zabetoniran

Osim toga, tunel kroz koji je iz stana susedne zgrade provaljeno u depo Višeg suda zabetoniran je 9. oktobra prošle godine na predlog tadašnjeg premijera Dritana Abazovića, a njegovim zatrpavanjem onemogućena je bilo kakva rekonstrukcija mesta zločina tokom dalje istrage prenosi K1.

Bitan detalj u vezi s ovim nesvakidašnjim slučajem je i da su se dan nakon otkrića tunela koji vodi do depoa Višeg suda premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar pravde Marko Kovač sa saradnicima pojavili na licu mjesta – u podrumu stana u Njegoševoj ulici i potom u depou – iako uviđaj nije bio završen.

(Glas Srpske)   Foto: Vlada CG

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MeNAGER

09.04.2024 14:39

Ma jel moguce Ko bi to mogao i pomisliti

ODGOVORITE
Name

ISKRENO

14.04.2024 09:07

KADA JE TITO RADIO PODZEMNE VOJNE OBJEKTE I AJREDROME , RADNIK JE MOGAO DA RADE SAMO SEDAM DANA NA JEDNOM RADILISTU ILI MJESTU...

ODGOVORITE