Na FR smo najviše računali kada imamo neku muku

- Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras u Jelisejskoj palati u Parizu da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem. Govorio je i o Ohridskom, ali i Dejtonskom sporazumu...

Srbija 08.04.2024 | 20:58
Na FR smo najviše računali kada imamo neku muku

"Mi danas, ove godine obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

On je istakao da Makron ima izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje i da sasluša, makar mu se to mišljenje nije dopadalo uvek, makar mislio sasvim suprotno, one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

"I beskrajno mu hvala na tome. Naši odnosi ekonomski su neuporedivo bolji nego što su bili. Gotovo smo prethodnih pet godina udvostručili našu trgovinsku razmenu i ona mora i može da bude još mnogo veća. Od tada je Vansi sa nama potpisao koncesioni ugovor za aerodrom. Naš aerodrom  biće jedan od najlepših evropskih aerodroma, a već je i danas. Na njemu se pored srpske viori i francuska zastava.

Naglasio je da je sve više francuskih investitora, ukupno 339 u našoj zemlji koje zapošljavaju trenutno 11.125 radnika. 

"Takođe, želim da kažem da smo obavili važne razgovore sa EDF-om i kompanijom Daso danas i verujem da smo blizu ne samo velikih poslova, već strateški važnih stvari za Srbiju radeći sa Francuskom kao ključnim partnerom u EU", rekao je Vučić.

Istakao je da istovremeno očekujemo francusku podršku i svim ostalim sferama društvenog života. 

"Od programa Čista Srbija, dakle od prečistača otpadnih voda do svih mogućih drugih sfera društvenog života, uključujući razmenu u kulturi, jer ćemo da molimo za slike Anri Matisa u našem Narodnom muzeju, ali smo isto tako spremni da vam ponudimo, poštovani gospodine predsedniče, da mi budemo domaćini 2031. godine Frankofonskih igara za mlade ljude. Verujem da će Srbija i Beograd biti najbolji organizatori tih frankofonskih igara", rekao je Vučić.

Dodao je da je došao da razgovara sa Makronom o svim važnim pitanjima, kao i o geopolitičkoj situaciji.

Priština nije ispunila nijednu tačku iz Ohridskog i Briselskih sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u Jelisejskoj palati da prištinska strana nije učinila ništa i da nije ispunila nijednu tačku ni iz Ohradskog, niti iz prvog i drugog Briselskosg sporazma.

Vučić je na zajedničnoj konferenciji za novinare u Parizu preneo i da će večeras, kako je rekao, imati želju da razgovara sa Makronom o Savetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske povodom 75-godišnjice osnivanja Saveta Evrope. "Rekli ste da su obe strane po nešto učinile. Da niste pomenuli, ne bih o tome govorio. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa. Ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog, ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma već ta jedna strana je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto, zatim ste nam vi rekli i ja sam poslušao, potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu izbori.

Oni nam ni posle toga ne daju izbore, sprovode eksproprijaciju na severu KiM i tu dovode svoje policajce i vojnike, iako nemaju pravo", rekao je Vučić. I dalje se ne vodi nikakava istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili Badnjak, i dalje se ne vodi istraga povodom svih ranjavanja Srba i svi pominju samo Banjsku, dodao je Vučić.

Kako je rekao, pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na KiM. "Što se tiče Ohridskog sporazuma, Srbija je ispunila već tri stvari, iako nije morala nijednu. Bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija je od ličnih karata, tablica, tzv. carinskih pečata... sve je to ispunila", rekao je Vučić. 

Vučić Makronu: Vi ste čovek od reči, hvala na podršci Srbiji na putu ka EU

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se večeras Francuskoj i predsedniku te zemlje Emanuelu Makronu na velikoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i zbog zaštite koju je pružila Srbiji kada, kako je rekao, nije bilo lako.

"Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate, što ste želeli da nas čujete. Želim da se zahvalim Francuskoj na velikoj podršci Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu već i na tome što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer ja znam kako su neki jedva čekali da se obračunaju i da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom", rekao je Vučić u Jelisejskoj palati.

Predsednik Vučić je dodao da je Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, da će to nastaviti da čini i da Francuska na to može uvek da računa.

 "Što se svih drugih stvari tiče, ja verujem da ima još mnogo  oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo. Mi vama verujemo gospodine predsedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice - koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam izuzetno verujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku", rekao je Vučić.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Lizoguzac

08.04.2024 23:56

Sve će urediti samo da spasi Dodika. Licemjer jedan. Džabe se trudite, neće vam proći. Prppašćeš i Dodik i ti. Polako, dotužili ste svima.

ODGOVORITE
Name

Trsko

09.04.2024 07:14

Sledece dve sedmice su najteze za nas 😂😂😂

ODGOVORITE
Name

R.

09.04.2024 12:05

Dzaba si otisao na ulizivanje znaju oni ko si ti i koji si lazov,znaju i da najvise izazivas nemire i destabilizaciju balkana dzaba se ulizujes malo zaplaci mozda ce ti pomoci.

Name

Toni

09.04.2024 07:47

Francuska je bila uz Srbiju i za vrijeme bombardovanja. Kad je bilo najteže slala je borbene avione da bombarduju Srbe, sa projektilima koji sadrže siromašni uranijum.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

09.04.2024 08:39

Devedesetih nam je takodje bilo tesko i FR nam je dosta pomogla.Bacila je na nas tonu bombi,a mogli su sigorno mnogo vise.

ODGOVORITE
Name

Ma kako da ne

09.04.2024 09:51

Lazi me, lazem te....

ODGOVORITE
Name

Na njega

09.04.2024 11:15

Ne racuna ni francuski narod jos manje evropski. Toliko

ODGOVORITE