Vučić u Parizu sa Makronom, na stolu 14 tema

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posjetu Francuskoj tokom koje bi trebalo da razgovara sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o strateškim pravcima unapređenja saradnje sa ovom zemljom, Kosovu i Metohiji, ali i rezoluciji o Srebrenici i drugim regionalnim pitanjima.

Srbija 08.04.2024 | 10:31
Vučić u Parizu sa Makronom, na stolu 14 tema

Vučiću je po dolasku u Pariz priređena ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom su intonirane himne Srbije i Francuske.

Ispred Palate invalida Vučića su dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske.

On je, nakon toga, položio vijenac na spomen-ploču "Vjernost za vjernost", posvećenu srpskim vojnicima, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjedniku Srbije večeras će u 20.00 časova, ispred Jelisejske palate, biti priređen svečani doček, uz najviše državne počasti. Predviđeno je da se Vučići i njegov domaćin Makron obrate medijima, nakon čega će uslijediti svečana večera.

Jelisejska palata je uoči ovog susreta najavila da Makron želi da potvrdi posvećenost i privrženost evropskim integracijama Srbije, kao i daljem radu na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je jedan od uslova za približavanje i članstvo u EU, na čemu insistiraju i Francuska i NJemačka.

Uoči posjete, Vučić je rekao da će sa Makronom razgovarati o 14 tema - od odbrane, namenske industrije, nuklearne energije, do veštačke inteligencije, poljoprivrede, zdravstva, stočarstva, baterija za električne automobile i drugih tema.

On je rekao da je Srbija zainteresovana za kupovinu 12 borbenih aviona "rafal", o čemu će razgovarati takođe i sa rukovodstvom kompanije "Daso".

Predviđeno je da ministar finansija Srbije Siniša Mali potpiše i memorandum o razumijevanju sa francuskom elektroprivredom o energetskoj tranziciji u Srbiji.

Vučić će se sastati i sa predsjednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, kao i sa vodećim francuskim privrednicima okupljenim u poslovnoj zajednici MEDEF.

Francuska je jedan od vodećih investitora u Srbiji, gdje ima 120 svojih kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika, a godišnja razmjena dvije zemlje je oko dvije milijarde evra. 

(Srna)  Foto: Pink TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Micko

08.04.2024 12:36

Meni je najjace kad Vucic potencira neko saveznistvo sa njima od prije 100 god. Pa majstore, bi li zadnji rat ovde prije 30-ak god, na cijoj su strani bili ti isti francuzi. Valjda je to bitno, a ne sta je bilo prije Isusa. Ok, nije bio Makron tad na vlasti, ali kad ti dolazi predsjednik zemlje koju si nepravedno bombardovao, onda se kaze IZVINITE i pita se kolika je odsteta od strane Francuske....

ODGOVORITE
Name

Za Micko

08.04.2024 16:45

Eno vec zemlje članice NATO-a pismu izvinjenja i skupljaju pare za ostetu!

Name

Re micko gicko

08.04.2024 17:28

Da nije bilo Francuza srpska vojska bi do danas plandovala na Krfu.

Name

Pop

08.04.2024 13:19

Je li poveo savjetnike Blera i Klintona.

ODGOVORITE
Name

LJulja se

08.04.2024 19:32

...lađa francuska... Da njih ne bi, danas bi Krf bio srpski!

ODGOVORITE