Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH ponovo oboren

Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, predlagača poslanika Denisa Zvizdića (NIP), ponovo nije dobio pozitivnu ocjenu Ustavnopravne komisije, te je oboren i o njemu se nije raspravljalo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 02.04.2024 | 17:53
Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH ponovo oboren

Podsjećanja radi, predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Čitajući obrazloženje Komisije, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH  Nebojša Radmanović naveo je da Komisija smatra da Prijedlog zakona nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom, niti podržava principe ovog zakona.

Podsjetimo, Ustavnopravna komisija je i u februaru ove godine dala negativno mišljenje na ovaj zakon, te je on tada vraćen na ponovno razmatranje i dostavljanje novog izvještaja.

Komentarišući novu odbijenicu Denis Zvizdić, predlagač zakona, poručio je da će nastaviti sa insistiranjem da BiH dobije ovaj zakon. Za tako nešto, tvrdi, postoji nekoliko razloga, pišu Nezavisne.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar