Gdje je u Republici Srpskoj duvao najjači vjetar?

Olujni vjetar je u Republici Srpskoj izazvao materijalnu štetu u većini predjela, a najjači je bio na Sokocu 92,5 kilometara na čas, te u Ribniku 91,4 kilometara na čas, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Republika Srpska 02.04.2024 | 17:23
Gdje je u Republici Srpskoj duvao najjači vjetar?

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, olujni vjetar od 82,4 kilometara na čas duvao je juče na Čemernu, 78,5 kilometara na čas u Banjaluci, 78,1 u Višegradu, a 77,8 kilometara na čas u Bileći.

Olujni vjetar jačine 71,3 kilometra na čas duvao je na Han Pijesku, a 65,2 kilometara na čas u Bijeljini, prenosi Srna.

Vrlo jak vjetar duvao je u Prijedoru – 61,2 kilometra na čas, Banji Vrućici 55,8, a na Palama 53,3 kilometra na čas.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda napominju da je jako južno strujanje donosilo je vazduh sa velikom koncentracijom čestica saharskog pjeska što je uticalo na zamućenost atmosfere i smanjenu vidljivost, dok je nakon kiše ta koncetracija smanjena.

Načelnik Odjeljenja bdijenja pri Zavodu Milica Đorđević rekla je da je duvao jak, ponegdje i olujni jugo, koji je jačao juče poslije podne i uveče kada je hladni front zahvatio zapadne predjele, te se tokom noći premještao ka istoku.

"Pri prolasku fronta u većini predela je bilo olujnih udara vetra, prolazno jačih pljuskova, a ponegde i grmljavine. Pri prolasku fronta temperatura je za manje od sat vremena opala i za 10 stepeni Celzijusovih, a posle prolaska fronta vetar je oslabio. Vetar je izazvao materijalnu štetu u većini predela", rekla je Đorđevićeva.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda podsjetili su da je u većem dijelu Evrope od subote do juče, 30. marta do 1. aprila, bilo znatno toplije od prosjeka, a i u mnogim mjestima u regionu izmjerena je ljetna temperatura vazduha od više od 25 stepeni, ponegdje čak 30 stepeni Celzijusovih.

(Nezavisne) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Wind

02.04.2024 18:59

Bas tamo gdje je najvise šume posječeno.nije nista slucajno

ODGOVORITE
Name

Bosanac

02.04.2024 19:17

Trenutno zadnja 2 dana najjači vjetar puše u Laktašima i okolini al onaj vezan za finansije.. Pitajte Mileta😄

ODGOVORITE
Name

Vetropir

02.04.2024 23:09

Najviše je duvalo u praznim džepovima građana Republike Srpske.

ODGOVORITE