Režim u Republici Srpskoj na opasnoj stranputici

– Vlada Republike Srpske je u potpunoj tajnosti utvrdila prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u NSRS, kršeći ponovo pravila I procedure za donošenje zakona. Naime, ova informacija je potvrđena medijima tek nakon upita, te su saopštavane oprečne informacije o tome na kojoj sjednici je navodno prijedlog utvrđen.

Republika Srpska 01.04.2024 | 13:06
Režim u Republici Srpskoj na opasnoj stranputici

Na kraju su iz Vlade medijima saopštili da je utvrđen na sjednici održanoj 21.3.2024., pred sam istek roka od 6 mjeseci koji je Vlada imala da uputi ovaj zakon u formi prijedloga. Međutim, u najavljenom dnevnom redu ove sjednice, kao i u objavljenoj informaciji Vlade sa održane sjednice, nigdje se ne navodi usvajanje ovog prijedloga zakona, što baca sumnju na sam način utvrđivanja prijedloga. 

Transparency International u BiH, kao i sve relevantne međunarodne i domaće organizacije, ranije je upozoravao na štetnost i posljedice usvajanja ovog Zakona koji direktno targetira udruženja koja se finansiraju iz inostranstva, odnosno ona koja nisu pod kontrolom lokalnih vlasti i ograničava im polje djelovanja.

Ipak, Vlada Republike Srpske se potpuno oglušila na sva upozorenja, te Zakon, koji drastično zadire u osnovna ljudska prava, šalje u proceduru samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija dala saglasnost za otvaranje pregovora za BiH, naglašavajući slobodu djelovanja civilnog društva kao jedan od ključnih prioriteta koji BiH mora ispuniti kako bi zvanično i započela pregovore sa EU.

U isto vrijeme, NSRS licemjerno donosi zaključke u kojima se traži “ubrzanje evropskog puta”, dok se paralelno ide na usvajanje zakona koji su u potpunoj suprotnosti sa tim istim evropskim putem. 

TI BiH napominje da tekst samog Prijedloga još uvijek nije dostupan javnosti, kao ni zapisnik sa sjednice na kojoj je navodno utvrđen.

Ovim vlasti u Republici Srpskoj nastavljaju trend uspostavljanja potpune kontrole nad slobodom govora i djelovanja civilnog društva, u pravcu gušenja svakog oblika kritike, predlažući i usvajajući zakonska rješenja bez ikakvog obzira na reakcije javnosti, kroz fingirane procedure javnih rasprava i donošenja zakona. 

TI BiH poziva predstavnike u NSRS da iskoriste posljednju šansu i odbace ovaj Prijedlog glasajući protiv zakona koji je ne samo rezultat problematičnih procedura te ugrožava proklamovani „evropski put“ već, što je najvažnije, direktno krši osnovna ljudska prava i slobode građana u Republici Srpskoj čime se režim u Republici Srpskoj nastavlja svrstavati u red zlokobnih represivnih i autoritarnih režima koji vrše otvoren progon neistomišljenika, saopšteno je iz TI.

(BN) Foto: Vlada RS 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Te

01.04.2024 13:28

Kretene koji te zakone donose u tajnosti treba na robiju poslati jer sve rade protiv naroda samo misle kako da usutkaju narod ,medije i ostale koji nemisle njihovim mozgom,al sad ce oktobar i izbori pa ce vidjeti,, plodove svoga rada i svojih avantura,,,

ODGOVORITE
Name

Nikolaj

01.04.2024 15:02

Zakoni se donose da se sto bolje mozec da pljacka i pustosi ova ofucan drzava i njen narod.

Name

Simo

01.04.2024 14:05

Ova anarhija i diktatura se pod hitno mora zaustaviti. Ovo vodi totalnoj izolaciji. Ovi sto su se napljackali , to njima nista ne znaci samo ce obican narod koji nisu podanici nagrebusiti. Ovo se svjesno radi samo ne znam jeli u dogovoru sa stranim sluzbama. Posto su oni njihovi robovi moraju raditi sto im oni kazu. To ide ka unistenju RS, a mrcvarili su nas 20 gpd.

ODGOVORITE
Name

prijedor

01.04.2024 14:08

Šta kome nije jsanoOvdje se provodi TKZ evropski put po Dodikovim pravilima Ima EU da se prilagodi nama a ne mi EU...

ODGOVORITE
Name

Podrum nacija

01.04.2024 14:12

A sds nije bila rezimska u ratu?

ODGOVORITE
Name

VETERAN Boro

01.04.2024 15:20

Od njih je sve ipočelo..

Name

borac

01.04.2024 14:53

oni su se nakrali do trećeg koljena, i mogu bar 10 godina da izdrže u izolaciji, a možemo li mi narode? ovu bagru skidati pod hitno i po cjenu glave

ODGOVORITE
Name

ре подрум

01.04.2024 14:56

па не можеш рачунати сдс са снсдеом.Сдс кад је бладао био је рат,а онда се ови снсдеов ЦВ и дограбише власи уз помоћ нато тенкова и оне олбрајтове,нађоше сад вјежи дапак у лику додика,и крену пропаст српска.

ODGOVORITE
Name

Miloš

01.04.2024 16:45

Haloo, o čemu pišeš, pa pročitajte ko su sad najviši članovi crvenih, - sve sami bivši sds , pa i momo obrvan je bio na njihovim jaslama, samo su promenili dres i nastavili po starom.

Name

Pajo

01.04.2024 15:19

Ja čekam to dugo najavljivano otcjepljenje , pripajanje Srbiji...Tek onda će da bide problem ko će biti glavni baja..

ODGOVORITE
Name

bogdan djuric

01.04.2024 15:26

upravo tako

ODGOVORITE
Name

M

02.04.2024 11:33

Pa birali ste, sta se sad bunite?

ODGOVORITE