Vladina preporuka u vezi obračuna plata radnicima u štrajku

- Vlada Republike Srpske preporučila je na današnjoj sjednici Ministarstvu pravde da obavijesti institucije pravosuđa da plate za februar mogu obračunati u punom iznosu za dva dana provedena u štrajku.

Republika Srpska 29.03.2024 | 15:26
Vladina preporuka u vezi obračuna plata radnicima u štrajku

Ovo se odnosi na institucije pravosuđa koje su plate za februar obračunale u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, te ih umanjili ili obračunali srazmjerno vremenu provedenom na radu radi obezbjeđenja minimuma procesa rada.

"Vlada Republike Srpske je stava da se plate za mart, u institucijama pravosuđa koje su u štrajku, obračunaju u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i svaki obračun plata izvršen suprotno odredbama Zakona o štrajku i rješenja Ministarstva pravde o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske neće biti odobren od Ministarstva pravde", navodi se u saopštenju nakon održane sjednice Vlade.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvu finansija naloženo da u saradnji sa resornim ministarstvom, u što kraćem roku, pronađe način da se omogući obračun plata s obzirom na broj časova /manji od osam časova/, provedenih na radu u vezi sa održavanjem minimuma procesa rada zaposlenih koji su u štrajku.

"Naloženo je Ministarstvu pravde da, po pravu nadzora, u svim institucijama pravosuđa poništi odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka ili druge akte, u dijelu koji predviđaju da zaposleni koji učestvuju u štrajku imaju pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku, a koje su suprotne rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Ministarstvu pravde Republike Srpske naloženo je i da nastavi pregovore sa Sindikatom pravosuđa Republike Srpske i ponudi tekst sporazuma, kojim će se stvoriti pretpostavke za dalje pregovaranje i okončanje štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Radnici u pravosuđu /kraj/nes/video

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rambo

29.03.2024 15:52

Ovima iz tkz. Pravosuđa ne treba da ti ni minimalac ! Štite kriminalce i korupciju , treba ih sve poslati u KP Zenica !

ODGOVORITE
Name

Re:Rambo

30.03.2024 17:15

Covjece je li ti ne shvataš da štrajkuju radnici u pravosudju a ne Sudije i Tužioci. Ti su debelo plaćeni a ovo su ostali koji rade za sicu a bez kojih nema ni pravosudja. Udubi se malo u temu.

Name

Arsa

29.03.2024 16:47

Svi trebaju u štrajk i zdravstvo i školstvo šumarstva,pravosuđe već jest pa da se jednom smireni ta korumpirana vlada.

ODGOVORITE
Name

Mufjuz

29.03.2024 17:00

Eto kako se gase strajkovi,ne isplacuj platu,pa ljudi su i usli u isti zbog malih primanja,greota je ovo ovako,zakon o strajku i jeste napravljen da odgovara poslodavcu a ne radniku

ODGOVORITE
Name

Haha

29.03.2024 22:13

Nema vise ni gajba pive

ODGOVORITE
Name

XOXO

30.03.2024 06:37

Kada sa vlasti ode SEKTA Narod će ponovo da oživi daće bog

ODGOVORITE
Name

Igipop

30.03.2024 13:58

Sad bi se svi sindikati trebali dići na štrajk radi svojih kolega i zbog ovakve preporuke koju daje Vlada RS

ODGOVORITE
Name

Ovakve odluke vlade

30.03.2024 17:13

Ko još donosi ovakve odluke osim u dinastijama i despotijama. Radnik ima pravo na štrajk i zbog toga ne smije biti novčano kažnjen. Ovo je silovanje prava i gazenje demokratije ali i pokazatelj gdje mi to živimo. Dobojski balavac pokazuje znanje pravnika stečeno u Dodikovoj školi .

ODGOVORITE