Otvoreni Dani komedije u Bijeljini

Predstavom “Boing Boing” Teatra na brdu iz Beograda otvoreni su 23. Dani komedije u Bijeljini. I ove godine publiku će osvojiti popularni pozorišni naslovi iz Republike Srpske i Srbije, a na daskama koji život znače naći će se poznata imena srpskog glumišta.

Republika Srpska 25.03.2024 | 22:46
Otvoreni Dani komedije u Bijeljini

“Boing boing” Marka Kamoletija je hit komedija 60-ih godina. Prve predstave u Londonu i Parizu igrale su se dvadeset godina. Komad je premijerno izveden više od 200 puta, a snimljena su i 4 filma. Pred bijeljinskom publikom, u okviru Festivala Dani komedije, našli su se glumci Teatra na brdu iz Beograda, koji su rekli riječ više o predstavi.

“Dolazim sa sela u Pariz i zatičem situaciju gdje moj prijatelj živi sa tri ljubavnice, ali jedna za drugu ne znaju. U svemu mu pomaže služavka, međutim ja kada dođem nastaju neke nepredvidive situacije. Dešava se oluja nad Atlantikom, a pošto su njegove tri žene stjuardese u različitim avio kompanijama, letovi se pomjeraju i tada nastaje pravi problem. Ipak, drugarskim snagama, mi se borimo da se njih tri ne sretnu”, rekao je glumac Viktor Savić.

“Većina vodvilja koji se igraju dugo vremena, komedija situacije, privlače publiku i usmjerene su na komične situacije koje dovode do apsurda. Zanimljivo je da je to veoma gledano i da takve priče pune sale, što je nama glumcima veliko zadovoljstvo”, dodaje glumica Borka Tomović.

Reditelj Predrag Stojmenović okupio je glumce sa dvije klase Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, koji čine, kako kažu, jedan savršen tim.

“Naše klase su povezane, jako smo bliski i družimo se što se na sceni vidi, jer publici je najvažnije da predstava funkcioniše. Mi smo jedan mehanizam, jedna porodica, što se vidi. Pune su sale i gdje god gostujemo reakcije su više nego pozitivne i sale su uvijek pune”, napominje Savić.

Glumci su na sceni oživjeli duh Pariza šezdesetih godina prošlog vjeka, jer ovaj komad najbolje funkcioniše u kontekstu vremena u kojem je i napisan, a to je vrijeme velikih promjena: pojava hipi pokreta, rušenja seksističkih i rasističkih tabua, razvitka televizije i popularne kulture. Matematički precizna, predstava Boing boing je smješna, ali i poetična priča.

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

borac

26.03.2024 09:44

Komedija ne prestaje vac 20 godina.

ODGOVORITE