25 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju

Prošlo je 25 godine od poccetka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Srbija 24.03.2024 | 11:11
25 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju

Agresija NATO na Srbiju pripremana je u dužem periodu, a sasvim aktivno tokom 1998. Zvanično, razlog za agresiju bila je situacija na Kosovu i Metohiji, gde je bila u toku oružana pobuna takozvane OVK, pri čemu su sve vreme dogadjali brojni akti terorizma čija su žrtva bili pripadnici državnog aparata Srbije i SRJ, a isto tako mirni civili, kako Srbi tako i Albanci.

Prema procenama, negde do jula 1998. godine, takozvana OVK držala je pod svojom kontrolom, oko 40 procenata prostora Kosova i Metohije. Veruje se da se u sastavu tzv. OVK nalazilo u to vreme više od 20.000 ljudi. 

Kontrolisali su ruralne i zabačene delove pokrajine. Pritom su ometali saobraćajnice, napadali prolaznike, vozila, vršili brojne otmice. Napadi na policiju koja je čuvala važne objekte, saobraćajne rute, ključne punktove, gradove, graničnu zonu, bili su vrlo česti, iz dana u dan. 

U jednoj fazi, Vojska Jugoslavije, koja se sve vreme držala dosledno po strani, bila je primorana da pomogne policiji. Reč je bila o deblokadi Dečana juna 1998. i oslobođenju Orahovca jula 1998. koji su teroristi bili zauzeli. 

Prostor jugozapadnog dela KiM u proleće 1998, bio je prostor masovnih terorističkih aktivnosti. Napadani su kako civili tako policija. Saobraćajnice na prostoru opstina Dečani i Đakovica, bile su pod opsadom terorista OVK. 

Upravo na tom potezu, preko pograničnih planina nalazile su se glavne rute za prevlačenje oružja i vojne opreme iz Albanije. Lokalni zapovednik terorističke OVK na tom potezu bio je, inače, Ramuš Haradinaj. I prethodnih godina redovan život na tom potezu je bio veoma otežan zbog aktivnosti albanskih ekstremista, a tokom 1998, kako je izbilo proleće, postao je neizdrživ. Put Đakovica - Dečani - Peć postao je neprohodan za normalan promet. 

Varošica Dečani našla se u višemesečnom okruženju, odsečena, bez telefonskih veza, bez struje. Tokom aprila i maja vodjene su teške borbe. Krajem maja napadi i ubistva civila i policajaca, uz brojne žrtve, umnožili su se. 

Tada je prvi put u operacije uključena i Vojska Jugoslavije, prvog dana juna. Dečani su deblokirani nakon višednevnih borbi. Više desetina terorista tzv. OVK je stradalo, a zona koju su kontrolisali je uglavnom oslobođena. Tada započinju zbegovi albanskih seljana, na ssta ih primoravaju ekstremisti tzv. OVK. Vlasti u Tirani tvrdile su da je navodno u Albaniju prebeglo 20.000 lica, dok je, po njima, 8.500 prebeglo u Crnu Goru, ssto su granične službe SRJ negirale. 

Prvih dana juna teroristička OVK poziva na oružje sve Albance od 18 do 55 godinai, bio je to dakle poziv na opsstu mobilizaciju odnosno oruzzanu pobunu. 

Pošto su Dečani oslobođeni, vlasti Srbije odnosno SRJ, organizuju posetu diplomata iz Beograda tom kraju. Njihovi izveštaji i saopštenja bili su oprečni, kako su se razlikovale politike njihovih vlada. Usledile su oštre osude Srbije sa Zapada. Savet bezbednosti OUN 8. juna zabranjuje ma kakve investicije u SRJ. CCelnici SAD i EU, optužuju Srbiju za etničko čissćenje, ratne zločine, humanitarnu katastrofu. EU takođe širi sankcije protiv SRJ, zabranjuju se ponovo komercijalni letovi avioprevoznika iz SRJ.

Paralelno, počinje rasporedjivanje trupa NATO u Albaniji i Makedoniji. Vojni ministri zemalja NATO donose 11. juna 1998. Deklaraciju o pripremi za vojnu intervenciju na KiM. Već polovinom juna u toku su vojne vežbe NATO nazvane "Odlučni orao" na samoj granici Srbije. Kontakt grupa zahteva povlačenje snaga Srbije sa Kosova i Metohije, ssto Slobodan Milossević prihvata, uz uslov prestanka terorističkih aktivnosti.

Važan momenat bio je takodje napad na Orahovac, odnosno zauzimanje te varošice. Pripadnici terorističke takozvane OVK napali su Orahovac 17. jula 1998. Bio je to prvi pokušaj zauzimanja većeg mesta, grada, od strane tzv OVK. 

Tokom prva dva dana albanski ekstremisti zaposeli su ključne objekte u gradu, opštinsku upravu, zgradu pošte, Dom zdravlja. Deo Srba je kidnapovan i masakriran. Telefonske veze su prekinute, snabdevanje strujom takodje, oštećena je trafo stanica. Pripadnici policije su blokirani u njihovim objektima i zgradi hotela. Saobraćajnice su minirane, na prilazima gradu rasporedjeni snajperisti.

Akcija oslobadjanja Orahovca od Vojske Jugoslavije i policije Srbije započela je 18. jula. U popodnevnim satima trajale su žestoke borbe na prilazima gradu. Orahovac je uglavnom oslobodjen posle dvodnevnih borbi 19. jula, a borbe su nastavljene i sutradan.

U okolini varošice trajao je pritom teror nad Srbima, od 11. jula. Najmanje 110 Srba civila je oteto. Potom su pronadjeni posmrti ostaci 42 žrtve. Bilo je slučajeva uništavanja celokupnih porodica.

Paralelno, u zapadnim medijima trajala je oštra kampanja protiv Srbije. Dogadjala se svojevrsna poplava propagandnih, neistinitih, informacija o zbivanjima na Kosovu i Metohiji. 

U knjizi "Moderno ratovanje" Vesli Klark nije krio da je, kako se izrazio, planiranje agresije NATO protiv SRJ "sredinom juna 1998. uveliko bilo u toku". Koji mesec potom, sve je bilo spremno.

Savet NATO 12. oktobra 1998, doneo je odluku o usvajanju naredbe za aktiviranje snaga. Usledio je sutradan sporazum Slobodna Milossevića i Ričarda Holbruka. Naloženo je smanjenje broja vojnika Vojske Jugoslavije na prostoru Kosova i Metohije na broj s poccetka 1998. Dogovoreno je da posmatracci OEBS nadgledaju mirovni proces na KiM. Insistiralo se da nijedno lice neće biti gonjeno pred državnim sudovima za krivična dela u vezi sa sukobom na KiM.

Po sastanku Saveta NATO 30. januara 1999, zvanično je objavljeno da je NATO spreman da pokrene udare protiv SRJ. NATO agresiji prethodile su neiskrene ponude medjunarodne zajednice, kao i rasporedjivanje dodatnih NATO trupa u Albaniji i Makedoniji. Navodni pregovori u Rambujeu vodjeni su od od 6. februara do 19. marta. Delegacija SRJ konačni ponudjeni tekst nije potpisala. Usledio je još jedan teatralni dolazak Ričarda Holbruka u Beograd 22. marta na razgovor sa Slobodanom Milossevićem, najviše s namerom da se medijima prikažu navodne mirovne namere.

Nivo zahteva upućivanih zvaničnom Beogradu, tokom takozvanih pregovora, što je potvrdila čak i Medlin Olbrajt, podizan je sve vreme. Kako je tumačio Vladislav Jovanović, najave bombardovanja postojale su vecć desetak godina, još od vremena kada je Bob Dol u Prištini obećao nezavisnost. Bil Klinton, tada predsednik SAD, delegaciji američkih Srba rekao je naknadno da ono što je ponudjeno Milosseviću ni on ne bi potpisao. Slično vidjenje je docnije izneo i Henri Kisindžer. 

Kao neposredan izgovor za agresiju NATO iskorišćeni su dogadji u Račku, 15. januara. Medijski je takodje predstavljano da je neuspeh navodnih pregovora vodjenih u Rambujeu i Parizu bio razlog. 

Nesumnjivo, agresija NATO bila je zapravo podrsska terorističkoj organizaciji kosmetskih Albanaca, tzv. OVK, koja je do tada vech počinila brojne zločine, a sa ciljem otimanja Kosova i Metohije od Srbije.

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje na Kosovu i Metohiji, NATO je započeo vazdušne udare. 

Naredbu za napad dao je Havijer Solana, generalni sekretar NATO, generalu SAD Vesliju Klarku, iako nije postojalo odobrenje Saveta bezbednosti UN. Bio je to presedan.

Prema prvom saopštenju Generalštaba Vojske Jugoslavije, 24. marta oko 20.45, u prvom naletu gadjano je više od 20 objekata. Prvi projektili pali su na kasarnu u Prokuplju u 19.53. Sledio je napad na Prištinu, Kuršumliju, Batajnicu, Straževicu. Devetnaest zemalja NATO započelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji.

Predsednik SAD Bil Klinton iste večeri je govorio o potrebi "zastrašivanja Srbije i Jugoslavije" i "uništenju vojnih kapaciteta Srbije", da se ne bi, kako je rekao "preduzimale akcije protiv kosmetskih Albanaca".

 oni Bler, premijer Britanije, izjavio je da je agresija NATO-a preduzeta jer je to tražio "narod Kosova", pod čim je on, kako je otvoreno rekao, podrazumevao Albance. 

Prema  podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijen je 1.031 pripadnik Vojske i policije. Procenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, medju njima 89 dece, ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, 25 osoba se vodi kao nestalo.     

Prema navodima srpskih stručnjaka, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja. Po NATO izvorima, naleta je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izvidjanja, avaksi, tankeri. U dejstvima je u prvo vreme učestvovalo dnevno oko 70 borbenih aviona, da bi docnije taj broj bio i oko 400 svakodnevno.

Ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nisu priznati. Iz Beograda su dolazile tvrdnje da je oboreno više desetina letelica, za ssto nema potvrde. Ruska agencija APN objavila je da je NATO izgubio više od 400 vojnika i preko 60 letelica, dok je američki predsednik Bil Klinton naveo u govoru 10. juna 1999. da NATO nije imao žrtava. U Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu čuvaju se ostaci srušenih aviona F-117, F-16, bespilotnih letelica, krstarećih projektila. Letelica F 117, takozvani "nevidljivi" prethodno simbol superiornosti američke tehnologije, zavšsila je u njivi u ataru sremskog sela Budjanovaci.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je  izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, medju kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih obogačenim uranijumom. Osim napada sa brodova u Jadranu, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, operacije su izvršavane iz baza u zemljama Zapadne Evropi i SAD.

Razorena je infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Sve zajedno, procenjuje se, oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta Srbije. O materijalnoj šteti koja je naneta tokom NATO agresije izneti su razliciti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na približno stotinu milijardi dolara, a grupa ekonomista G17 procenila je štetu na 29,6 dolara.

U bombardovanju je uništeno i oštecheno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Osstecheno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 sskola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. 

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, ssto je imalo i nesagledive ekološke posledice. NATO je upotrebio, navodno prvi put, takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema. 

Razorena je ambasada Kine u Beogradu 7. maja 1999. Zgrada RTS u Beogradu uništena je 23. aprila. Poginulo je 16 osoba i isto toliko ranjeno. Zgrada Televizije Novi Sad razorena je 3. maja 1999, na Medjunarodni dan slobode medija.

Agresija je obustavljena potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma kod Kumanova 9. juna 1999, da bi tri dana potom poccelo povlačenje snaga Srbije odnosno SRJ sa Kosova i Metohije. Sporazum je odredio uspostavljanje misije Ujedinjenih nacija, UNMIK. 

Generalni sekretar NATO-a 10. juna 1999. izdao naredbu o prekidu bombardovanja. Poslednji projektili pali su u rejonu sela Kololeč, kod Kosovske Kamenice, u 13.30, i na kasarnu u Uroševcu oko 19.35. Bio je to 79. dan NATO agresije na Srbiju, odnosno SRJ. 

Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244. U sastavu misije KFOR na Kosovo i Metohiju je upućeno 37.200 vojnika. Kulminacija čitavog procesa bilo je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, ssto su priznale zemlje koje su učestvovale u agresiji na Srbiju 1999.

(Tanjug) Foto: banjaluka24

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Lično

24.03.2024 11:36

sam bio na nekoj vojnoj NATO aktivnosti prije 10-ak godina i pitali smo Amerikanca pravnika za Srbiju 1999, odgovorio je da nije bilo legalno ali da je bilo legitimno. To legitimno kad Amerikanci kažu da je.

ODGOVORITE
Name

Mile

24.03.2024 12:47

A ja bio u nato stabu, i sad i dalje lazem srbe, sirom svijeta.

Name

Hvala Putinu!

24.03.2024 12:55

A sada hoce da uniste Rusiju, ali se nadam da ce im predsjednik Putin posteno zabiberiti!

Name

Sipovo

24.03.2024 11:38

Sjeme I'm se ugasilo. Rusijo sravni sve baci nuklearke. Ostace po neko ziv I drzi kontrolu Nad ostatkom vječno

ODGOVORITE
Name

Joja

24.03.2024 12:01

Banda ubice nacisti nadam se da ce jednog dana biti sprzeni od strane Rusije Kine Severne Koreje

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2024 12:40

To je bolest

Name

re joja

24.03.2024 13:19

joja nego de ti meni reci jel se krmaca oprasila i kad ce doci struja u selo..mani se ti politike

Name

Bravo Joja

24.03.2024 15:15

I onda mjesto na zapad idemo raditi u Sjevernu Koreju!

Name

Bombarovanje TV

24.03.2024 12:15

Itd.sa prvo ubiju istinu da zavlada medijski mrak i satanitacija po narativu u svijetskoj javnosti o srbima.... zatim civile, djecije ustanove, bolnice....

ODGOVORITE
Name

klokan

24.03.2024 12:27

da li vas je imalo stid nato paktu niste mogli slomiti srpski inat i prkos i ponos srpskog naroda stidi se nato paktu ako imas imalo obraza i ljudskosti

ODGOVORITE
Name

Rambo

24.03.2024 12:30

Vise je uništio SNSD nego NATO Bombe !

ODGOVORITE
Name

klokan

24.03.2024 12:33

natopakt po drugi put nije mogo slomit malu srbiju i inat srbskog naroda austrougarska carevina slomi zube na srbiji na ceru planini tuje propalo carstvo azbursko slomiji mala srbija i inat srbskog naroda ZIVELA SRBIJA I SRBSKI INAT I PRKOS SRBSKOG NARODA

ODGOVORITE
Name

Miki

24.03.2024 12:44

Klokane iskreno ti preporucujem da vise ne pišeš. Ne znam koliko razreda škole imaš ali brate nepismen si i to potpuno. Nemoj se sramotiti.

Name

Re

24.03.2024 12:53

E vidi se da si klokan cim se hvalis zrtvama

Name

re

24.03.2024 13:06

Daj se malo edukuj, bar malo..

Name

Bogdan

24.03.2024 12:37

Sad ce im putin ocitat lekciju veliku.

ODGOVORITE
Name

Zanatlija

24.03.2024 12:47

Naši rođaci rade na zapadu ne rade na istoku i vi želite da Rusi bace a bombu na zapad, pitam se dali ste pri zdravoj pameti.

ODGOVORITE
Name

NATO-OTAN

24.03.2024 12:55

Никад не треба дозволити чланство у тој злочиначкој организацији.

ODGOVORITE
Name

Zanatlija

24.03.2024 13:24

Kad budemo u toj zločinačkoj organizaciji niko nas neće bombardovati.

ODGOVORITE
Name

Milica Miletic

24.03.2024 13:55

S kim si takav si! Zato: Nikad Robom!

Name

PVO

24.03.2024 14:49

Bilo mi je drago kada sam čuo da NATO avijacija bombarduje Srbiju

ODGOVORITE
Name

Neđo.24.03.2024

24.03.2024 20:33

NATO je naj veća zločinačka vojska na Svetu.Degod su došli za njima su ostale samo ruševine,pljačka resursa,naftni.Vaša demokratija je samo fašistička,đavoli vas odneli.Seme vam se satrno fašističko.

ODGOVORITE