Centralna banka Turske šokirala dizanjem kamate

Turska centralna banka je u četvrtak neočekivano podigla kamatne stope za 500 baznih poena na 50 posto, navodeći kao razlog pogoršanje izgleda inflacije i obećala da će dodatno pooštriti ako se predvidi značajno i trajno pogoršanje inflacije.

Svijet 21.03.2024 | 16:50
Centralna banka Turske šokirala dizanjem kamate

Potez je došao 10 dana prije lokalnih izbora u cijeloj zemlji, a analitičari su ga vidjeli kao signal da je centralna banka nezavisna od bilo kakvih političkih ograničenja i odlučna da se uhvati u koštac s rastom cijena.

Kao odgovor na to, valuta lire je ojačala čak 1,5 posto na 31,91 u odnosu na dolar, preokrenuvši sedmice stalnog pada, a turske dolarske obveznice su produžile rast.

Banka je sada podigla svoju ključnu jednosedmičnu repo stopu (TRINT=ECI), za 4.150 baznih poena sa 8,5 posto od prošlog juna, nakon pobede predsjednika Tajipa Erdogana na izborima u maju i zaokreta ka većoj ortodoksnosti u ekonomskoj politici .

"Zategnuta monetarna pozicija će se održati sve dok se ne uoči značajan i održiv pad osnovnog trenda mjesečne inflacije, a inflatorna očekivanja ne približe predviđenom rasponu prognoze", navodi se.

(Klix) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Valja se koprcati

21.03.2024 22:58

U duznickom ropstvu,"vrati koko sto si pozobala"....

ODGOVORITE