Dačić razgovarao o važnim pitanjima sa Lavrovom

- Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da je danas razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o najvažnijim pitanjima koja su od sudbinskog značaja za Srbiju poput pitanja o energetici i snabdevanja gasom.

Srbija 21.03.2024 | 14:18
Dačić razgovarao o važnim pitanjima sa Lavrovom

"Znate da se odigrava prijateljska fudbalska utakmica između Rusije i Srbije i u tim komunikacijama koje sam imao sa ministrom Lavrovom kada smo se čuli oko sadnice Saveta bezbednosti oko KiM on me je pozvao da zajedno posmatramo utakmicu i na njegov poziv sam ja došao" , rekao je Dačić u izjavi za medije.

On je dodao da je sa Lavrovom razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima i da je mu je još jednom zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu oko Kosova i Metohije.

"Za nas je to od vitalnog značaja. Od vitalnog značaja je da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedan siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i koji će uvek biti za pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se odnosi Srbije i Rusije baziraju na veoma visokom nivou međusobnog poverenja i ličnih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dačić je naglasio da su dobro poznate pozicije Srbije i kada je reč o ratu u Ukrajini, sukobu u Gazi, ali i kada je reč o mnogim drugim temama na međunarodnom političkom planu.

"Mi imamo čitav niz nekih veoma konkretnih stvari gde očekujemo pomoć od Rusije. Rusija je inicirala u ponedeljak srednicu Saveta bezbednosti povodom 25 godina od bombardovanja Srbije", rekao je Dačić.

Dodao je da je upitno da li će te sednice uopšte biti jer kako je rekao, zapadne zemlje žele da te sednice ne bude, ali da će ukoliko do nje dođe, on u ime Srbije učestvovati.

"Kada je reč o Savetu bezbednosti, Lavrov mi je rekao da postoji dogovor između pet stalnih članica, da ne osporavaju jedna drugoj kada neko traži sednicu. I da je to tako u poslednjih pet godina. Međutim, mi sa druge strane imamo najave od zapadnih zemalja sa porukom 'nemojte džabe da dolazite', u smislu toga da sednice verovatno neće biti", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je u interesu Srbije da sačuva sve prijatelje kako bi nam pomogli u zaštiti naših najsvetijih interesa na Kosovu i Metohiji.

Dačić je istakao da Srbija pred SB UN ne ide kako bi bila arbitar u međunarodnim odnosima velikih sila, nego da priča o njenim problemima, o  bombardovanju, i kako je rekao, o ilegalnoj akciji kojom je porušen sistem UN i kada su stradali civili na teritoriji bivše SR Jugoslavije. 

Dačić je rekao i da je Srbija pod velikim pritiskom da uvede sankcije Rusiji.

"Zbog svega toga je bitno i znači u ovoj realnoj situaciji, mogućnosti za ekonomsku saradnju i ekonomske projekte koji su uopšte mogući da se realizuju. Ono što na čemu sigurno treba da nastavimo da radimo, to je pitanje snabdevanja gasom", rekao je Dačić.

On je napomenuo da je dogovor predsednika Vučića i Putina o snabdevanju gasom potpisan do 2025. godine i da je važno da se produži.

"Tu je i pitanje skladištenja gasa, proširenja kapaciteta, pitanje učešća ruskih firmi u nekim infrastrukturnim projektima na polju elektroprivrede - hidroelektrana Đerdap, upotreba nuklearne energije u medicinske svrhe. Sada bi trebalo videti šta je od svega toga moguće u ovim postojećim okolnostima koje nažalost ne zavise od nas", rekao je Dačić.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Србо

21.03.2024 14:30

40 година ти разговараш и паметујеш а ми се никако ријешити проблема и увјек некаква криза ,само за тебе и теби сличним добро, што прије неколико дана један господин каже Шешељу, де богати гдје си ти бранио Србе њих више нема тако и ти Дачићу, скини се једном са грбаче народа и свака власт теби одговара.

ODGOVORITE
Name

Uh

21.03.2024 17:50

ovaj slobin nam i dalje kroji kapu, a izgleda, i sudbinu

Name

Kme kme

21.03.2024 14:58

Dacic premijer hahahhahhahahhaha

ODGOVORITE
Name

Istina

22.03.2024 05:10

Makni se vec jednom ti i oni sendvicari mamu vam vasu

Name

Mikaca

22.03.2024 06:59

Putin i Mededov

Name

Logicno

21.03.2024 19:20

Srbija je suverena neutralna drzava.

ODGOVORITE