Stiglo proljeće, a zime nije bilo: Šta nas čeka na ljeto?

Ove godine zimu skoro da nismo ni osjetili. Nekoliko dana oko nule, snijeg u pokušaju i malo hladnog vjetra, mnogo je daleko od zima kakve su nekad bile. I kakve su, na kraju krajeva, normalne za ovo podneblje. Ili se stvari, možda, mijenjaju?

Region 20.03.2024 | 20:10
Stiglo proljeće, a zime nije bilo: Šta nas čeka na ljeto?

Iako ovakvo vrijeme mnogima prija, a realno je dobro i za naše džepove, jer smanjuje troškove za grijanje i zimsku garderobu, postojii druga strana medalje. Umor, nesanica, nervoza i sve one zdravstvene tegobe koje se javljaju kada vremenske prilike zaborave u kojem se godišnjem dobu nalaze.

Da li je to naša "nova normalnost" na koju ćemo,  željeli to ili ne, morati da se naviknemo i kakvo nas vrijeme očekuje u narenih nekoliko mjeseci?

Meteorolog Euronewsa Ljubica Gojković kaže da smo ovu godinu počeli sa toplotnim talasom koji nam je najavio da je pred nama još jedna ekstremno topla godina.

"2023. bila je godina ekstrema, međutim prva tri meseca 2024. pokazala su da ipak može još gore. Odstupanje srednje temperature vazduha od proseka u januaru bilo je oko 2 stepena, dok je u februara prosečno odstupanje na teritoriji cele Srbije bilo oko 8 stepeni. Ceo februar okarakterisan je kao topao i ekstremno topao, a toplotni talas je trajao skoro ceo mesec. Februar 2024. zvanično je najtopliji od početka meteoroloških merenja, ne samo u Srbiji već na globalnom nivou", kazala je ona.

Prema riječima Ane Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, u periodu između 2041. i 2060. temperatura će biti viša za oko 3 ºC.

"Usled dalje destabilizacije klimatskog sistema Zemlje, pa i uslova kod nas, možemo očekivati i učestalije probijanje ekstrema",  rekla je ona za portal Klima 011.

"Ipak, ovakav februar neće postati normala, već će se češće javljati, a nekada u budućnosti imaće i još veća odstupanja".

Trend ekstremno toplog vremena nastavio se i u martu, a globalni prognostički modeli već sada najavljuju topao april, kaže Ljubica Gojković.

"Dugoročni prognostički modeli za april najavljuju natprosečno toplo vreme, a odstupanje od normale kretaće se između 3 i 7 stepeni. Podsećamo da je prosečna maksimalna temperatura u aprilu između 14 i 21 stepen. To znači da će se temperatura već u aprilu kretati preko 25. podeljka", navela je ona.

(Euronews)  Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL

20.03.2024 20:38

Ceka nas najtoplije ljeto od pocetka mjerenja.

ODGOVORITE
Name

abc

21.03.2024 06:02

Šta nas čeka "ljetos"? Ne čeka ništa, to ljeto je prošlo.

Name

Re BL

21.03.2024 07:49

Za tebe nema nepoznate teme. Sveznalica, i nema gdje te nema. "Oladi" malo.

Name

Pa

20.03.2024 22:48

Ceka nas zlo i naopako eto sta nas ceka,pa posle svega toga na jesen cijene voca i povrca do nebesa….sigurno nece biti nista dobro 🙆‍♀️

ODGOVORITE