Napravljeno pivo pomoću vještačke inteligencije!

Kompanija St Austell sa sjedištem u jugozapadnoj Engleskoj lansirala je novo pivo napravljeno uz pomoć vještačke inteligencije (AI) . “Hand Brewed by Robots” je nova vrsta (ukus) američkog blijedog piva sa 4,2% alkohola.

Zanimljivosti 13.03.2024 | 15:29
Napravljeno pivo pomoću vještačke inteligencije!

Projekat je osmislio menadžer pivarstva kompanije Barnaby Skerret, koji je koristio program veštačke inteligencije (AI) za kreiranje potpuno novog recepta za novi ukus piva.

Novi metod za dizajniranje ukusa u buretu piva njegov tvorac ne smatra pretnjom za pivarsku industriju, već kao kratak prikaz kako tehnologija može da joj pomogne

Dao je AI botu uputstva o sastojcima koje je želeo da koristi i ukusima koje je želeo da proizvede, i odatle je obavio posao u izračunavanju informacija potrebnih da bi se napitak – pivo napravio po želji.

Samo pivo je od tada sastavljeno ručno, koristeći mali set od St Austell-a, prema pisanju sajta Morning Advertiser prenosi DailyStar

G. Skerret je rekao za magazin: “Ideja za pivo potekla je od mene koji sam radio sa AI alatima u svom opštem poslu sa automatizacijom pivare.Dok sam jednog dana razgovarao sa veštačkom inteligencijom, pomislio sam da ću joj postaviti pitanje o pivarstvu kako bih to shvatio jer sam bio zainteresovan da vidim rezultate.

“Rekao sam mu da mi napiše recept o nekim širokim parametrima boja i ukusa i poslao mi je neke ideje, pa sam odlučio da ih pretvorim u recept.”

“Što se tiče piva, ono zahteva ljudski doprinos bilo da je to provera sastojaka i druge provere kvaliteta koje ne može da uradi AI.Isto je kada pivo izađe na drugu stranu i mi proveravamo degustaciju. AI nikada ne može tačno da vam kaže da li je to pivo fantastičnog ukusa ili nije do nule.”

Na kraju gospodin Skerret ne misli da ovo predstavlja pretnju za industriju i umesto toga prikazuje vredne načine na koje moderna tehnologija može pomoći pivarima.

Novo pivo dizjanirano od strane veštačke inteligencije (AI) pojavilo se u kafanama 8. marta ove godine

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar