Pronađena tijela pet nestalih skijaša u Alpama

Tijela pet od šest nestalih skijaša pronađena su u švajcarskim Alpama, saopštila je policija.

Svijet 11.03.2024 | 07:34
Pronađena tijela pet nestalih skijaša u Alpama

Tijela su pronađena sinoć bez znakova života, a lokalne vlasti tragaju za šestom osobom.

Velika operacija potrage i spasavanja pokrenuta je u subotu, 9. marta, nakon što je grupa nestala nedaleko od 3.706 metara visoke planine Tet Blanš.

Skijaši su krenuli iz Zermata, mjesta na poznatoj planini Materhorn, na skijašku turu prema Aroli uz švajcarsko-italijansku granicu.

Vlasti su prethodno rekle za Bi-Bi-Si kako su svi skijaši švajcarski državljani i da imaju od 21 do 58 godina.

Lokalna policija je navela kako loše vrijeme otežava operaciju. U Alpama već nekoliko dana duvaju jaki vjetrovi, a u posljednja 24 časa pao je i obilan snijeg.

Anjan Trufer, koji je vodio vazdušne spasilačke službe u Zermatu, ispričao je da je grupu skijaša možda svladalo loše vrijeme, a ne lavina, jer su nestali na dijelu rute gdje je rizik od lavine mali.

Skijaške ture obično slijede nepripremljene alpske rute. Posljednji signal grupe snimljen je tokom noći i ponudio je spasilačkim službama mogućnostu o lokaciji nestalih.

Ruta od Zermata do Arole vrlo je popularna, ali je pogodna samo za najiskusnije skijaše.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mile

11.03.2024 08:20

Da li ce da odgovara organizator ovih tura i to uprava skijalista koja to nije zatvorila .Pohlepa je pristutna masovno . Takodje i skijasi ne trebaju da budu naivni i treba da skijaju samo po sigurnim stazama .

ODGOVORITE
Name

Micko

11.03.2024 09:51

Sve staze za normalne skijase su obiljezene. Ovi ostali sami traze djavola, pa ga nekad i nadju kao i ovi. Ne treba ih zaliti...