U Iranu uhapšene dvije djevojke zbog plesa na ulici

Dve devojke uhapšene su na Trgu Tadžriš, u severnom delu iranske prestonice Teheran, nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se žene vide kako plešu na ulici.

Svijet 09.03.2024 | 12:55
U Iranu uhapšene dvije djevojke zbog plesa na ulici

Devojke su plesale povodom Međunarodnog dana žena i uoči proslave iranske Nove godine, koja će početi 20. marta, navodi Ansa.

One su bile obučene kao Hadži Firuz, tradicionalni lik iranskog folklora, koji je obučen u crvenu odeću, a peva i igra na ulicama u danima koji prethode iranskoj Novoj godini.

Dve devojke su optužene za "ponašanje koje se kosi sa društvenim normama".

Iran se već dugo suočava sa optužbama za ugnjetavanje i ugrožavanje prava žena, a te optužbe su eskalirale nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru 2022. godine, koja je umrla dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba.

UN su za njenu smrt su optužile iranske vlasti zbog upotrebe "nepotrebnog i neprimerenog fizičkog nasilja".

(Tanjug) Foto: Ilustracija/Morteza Nikoubazl/NurPhoto via/Getty Images

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

+

09.03.2024 13:34

MI NA BALKANU AMO NAJPAMETNIJI I NAJNORMALNIJI LJUDI. MI IMAMO NAJVEĆU DEMOKRTIJU. NIKUDA NE TREBA DA IDEMO.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

09.03.2024 13:35

Trebaju se izjasniti kao STARLETE i mogu raditi šta hoće. Znate to je moderan naziv za ..... ma znate već. Sve regularno.

ODGOVORITE
Name

ha ha,

09.03.2024 13:41

KOje su to gnjide i diktatori u iranu da nedaju zenama i curama da se vesele i nose po svojoj volji kako je bog naredio fuj diktaturi.

ODGOVORITE
Name

Td

09.03.2024 13:50

Seksualno zavodnjenje, mlataranje seksualnoscu, pokazivanje tela, madjijanje, onesposobljavanje muskih, djavolja rabota, zbog bluda, bludnickog ponasanja, ovde na zapadu najopasnije je moliti se bogu

ODGOVORITE
Name

Objektivan

09.03.2024 17:10

Niko ti ne brani moliti se Bogu ali nikog ne prisiljavati ni nasto. Važno je držati se Bozijih zapovjedi ko u svakoj vjeri. Ne ubi ne ukradi ne zavadi živi svoj život kako hoces ali da ne da naškodis drugom svojim licnim ponašanjem i prisilom. To je i prema Bogu i narodu ispravno.

Name

sta reci

09.03.2024 14:26

Mislim da i mi na Balkanu imamo takvih koji bi svima nametnuli takve vrijednosti . Tuzno je to sto je tako ali dugorocno to nije odrzivo.

ODGOVORITE
Name

mislim

09.03.2024 15:35

Zamislite drugi upravljaju vasim tijelim i oni se nazivaju svetim.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

10.03.2024 00:13

Svako vreme prodje, prodje i vreme svakog vladara, biologija napravi svoje. Ali u tesko vreme moras biti oprezan, jer vladari nemaju milosti. Tuzno je ovo, zao mi je devojaka. Ali gospodo, sta se desava nama u Evropi, gledamo i slusamo vladare, sto nam spremaju atomski rat. A mi ko stado ovaca, mirno cekaom da ostanemo bez glave. Teska, opasna, i iracjonalna vremena vremena, politickih glupaka, ludaka i sluga, sto nam prete unistenjem.

ODGOVORITE