Novac "zarobljen", nadležni uzimaju kredite za projekte

Auto-putevi u BiH se i dalje grade iz kredita, a na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz mjeseca u mjesec raste iznos koji je po osnovu putarine prikupljen u ovu svrhu, a koji nije raspoređen.

Bosna i Hercegovina 29.02.2024 | 07:54
Novac "zarobljen", nadležni uzimaju kredite za projekte

"U ovom trenutku na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH stoje 252 miliona KM koje su prikupljene po osnovu putarine za izgradnju auto-puteva, a nisu raspoređene", rečeno je juče za "Nezavisne novine" iz UIO BiH.

Paradoks na bh. način izgleda upravo ovako - Vlada FBiH odobrila je prije nekoliko dana zaduženje do 50 miliona KM za obilaznicu kod Doboja na koridoru 5c.

Naime, Vlada Federacije BiH utvrdila je Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt "Koridor 5c, obilaznica Doboj, poddionica Putnikovo Brdo - Medakovo", a grant iznosi 12.000.000 evra.

Međutim, Vlada je utvrdila i Prijedlog odluke za davanje saglasnosti o prihvatanju dodatnog zaduženja po sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj, a za realizaciju projekta na koridoru 5c, dionica Nemila - Donja Gračanica (Zenica Sjever), poddionica Vranduk - Ponirak, te je uputila Parlamentu FBiH na usvajanje, a riječ je o iznosu do 25.000.000 evra.

Ekonomista Igor Gavran kaže da je potpuno nenormalno i nerazumno to što se nadležni zadužuju dok istovremeno postoji novac koji je neraspoređen.

"Jasno mi je da nije federalna Vlada nadležna da odblokira ta sredstva, već je riječ o dogovoru na nivou BiH, ali svejedno je neracionalno da taj novac gubi vrijednost, a da nekome plaćamo kamate na kredit. Jedino u ovoj informaciji što je pozitivno jeste grant, odnosno nepovratna sredstva koja dobijamo, jer to je naravno najbolji izvor finansiranja. I naravno jeste pozitivno da gradimo auto-put umjesto da ga nikako ne gradimo, a ova je obilaznica jako važna, ali je ovo veoma neracionalan i nelogičan način", kaže Gavran za "Nezavisne novine".

Kako ističe, svaka marka kamata plaćenih na ovo zaduženje je direktan gubitak i šteta za budžet baš kao i svaka marka inflacijom izgubljene realne vrijednosti novca na računu koji imamo, a ne koristimo.

Uprkos brojnim pokušajima, izjavu Denisa Lasića, v.d. direktora "Autocesta FBiH", juče nismo uspjeli dobiti, dok njegov kolega u Srpskoj, Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske", kaže da se i oni zadužuju za sve projekte koji se odnose na investicije.

"Generalno, ta sredstva koja su zadržana na zajedničkom računu UIO BiH mogla bi da se u značajnoj mjeri koriste za projekte koje imamo u eksploataciji, kao i za određene nove projekte, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu projektno-tehničke dokumentacije i svega onog što je neophodno da bi se u funkciju stavljali neki novi projekti koji će biti u eksploataciji u narednom periodu", rekao je Ćorić za "Nezavisne novine".

Sudeći prema njegovim riječima, ne odustaje se od ranije najave koja se odnosi na podrizanje krivičnih prijava protiv članova Upravnog odbora UIO BiH.

"Naš pravni tim uveliko prikuplja dokumentaciju i želimo zajedno sa 'Putevima Srpske' da pokrenemo odgovornost lica koja su odgovorna za raspodjelu sredstava koja su zadržana već dugi niz godina na računima UIO BiH, jer na indirektan način prave ogromnu štetu preduzećima za čije funkcionisanje su namijenjena ta sredstva", poručio je Ćorić.

Podsjetimo, čeka se da UO UIO BiH donese odluku ili o metodologiji konačne raspodjele putarine ili da privremeno raspodijeli ta sredstva. Prema očekivanoj raspodjeli, Federaciji BiH trebalo bi da pripadne oko 59 odsto sredstava, Republici Srpskoj oko 39, a Brčko distriktu oko dva odsto.

Podsjećanja radi, UIO BiH prikuplja prihode za dvije vrste putarina. Prva se odnosi na putarinu za održavanje puteva i ona se naplaćuje u iznosu od 0,15 KM po litru naftnog derivata, a druga na putarinu za izgradnju auto-puteva i ona iznosi 0,25 KM po litru derivata.

(Nezavisne) Foto: BN/ Arhiv

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

29.02.2024 08:06

BiH bi bila u krizi kada bi cijeli svijet rasipo se bogatstvom. Nema ovdje sreće. Nikad je nije bilo i nikad je neće biti. Nažalost.

ODGOVORITE
Name

Pa

29.02.2024 08:09

Pa ne očekujete valjda da Ćoki odblokira sredstva koji je sad ministar.Ćoki je dobro samo odblokiro sušnice i suvo meso.

ODGOVORITE
Name

Cicko

29.02.2024 08:11

A gde se troši pdv akcize koliko je m puta od njih napravito dorci i penzioneri se hrane po kontejnerima i javnim kuhinjama djeca se liječe ms porukama dok vlast se voza helikopterom skupim autima a buđet 56 milki

ODGOVORITE
Name

Novinar

29.02.2024 08:19

koji zeli plasirati poluinformaciju napise ovakav tekst. Zna se tacno u fening sa koje pumpe iz kojeg grada i entiteta je uplaceno koliko novca od akciza. Ne postoji "očekivana raspodjela sredstava" nego poštena i pravedna. Koliko je koji entitet uplatio, treba toliko i da mu se vrati novca. 59:39 nije realna raspodjela i ide u korist 'boljeg' dijela BiH

ODGOVORITE
Name

nebitno

29.02.2024 19:55

Jako lijepo i istinito objasnjenje za sve koji hoce da znaju zasto pare "leze".

Name

B. L.

29.02.2024 09:23

Jel se rucno kopa tunel na Putnikovom brdu.

ODGOVORITE
Name

Србо

29.02.2024 09:47

Тражити одговорност тих људи кои треба да донесу одлуку и ствар ријешена, наношење штете буџету БИХ и самим грађанима.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

29.02.2024 10:09

RS bukvalno živi na kredit! A bilo bi logićno da se novac od kredita koristi za razvoj privrede, i stvaranje nove vrijednosti i pokretanje proizvodnje, a ne za infrastrukturne projekte, krpljene buđetskih rupa, i tekuću potrošnju!!

ODGOVORITE
Name

JSS

29.02.2024 10:28

Проблем је у Ф БиХ која тражи промјену коефицијента на уштрб Републике Српске тако да би РС добила мање око 6 одсто средства.

ODGOVORITE
Name

Fedy

29.02.2024 12:52

Jesi bistar, federacija trazi raspodjelu po osnovu uplate putarine isto tako kao i raspodjelu PDV-A kojom Republika Srpska dobija vise nego joj pripada . Sektas daje para na g....e !

Name

Milan

29.02.2024 18:34

Zašto gospodine Gavran ne kažete, da nigdje u svijetu ne postoji ni u jednoj pravnoj državi, a pogotovo da tako rade zemlje Zapadne Evrope koje se zaklinju u vladavinu prava, a da se istovremeno od strane administracije tih zemalja obustave kreditna sredstva Republici Srpskoj za izgradnju autoputa, a ugovori o kreditu već odavno potpisani, i zašto ne pitate te zemlje u kom zakonu i u kojem članu zakona koji su na snazi u tim zemljama piše da se neki projekat može obustaviti iz političkih razloga! Naravno da to ne smijete pitati jer više nebi bili na njihovim jaslama!

ODGOVORITE
Name

DUŽNIČKO ROPSTVO

29.02.2024 18:43

Sve su mafijaši iz tz vlasti pokrali sad samo zadužuju . TREBA TAKO GLUPOM NARODU

ODGOVORITE
Name

Prika bn

29.02.2024 18:48

Koliko shvatam, ovo su pare od akciza na gorivo a ne putarine. Kao drugo gdje idu novci od registracije auta. U semberiji nigde nije ugrađen kvadrat novog asvalta. Samo malo pokrpe što moraju. Dal je moguće da nam administracija pojede sve novce što se otkidaju narodu od usta. Kad će neko da počne da smanjuje broj radnika koji ne služe ničemu.

ODGOVORITE